Programe de finanțare a agroturismului în UE

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Consiliul Europei a lansat campania pentru "Lumea Rurala" care a avut cu siguranta o incidenta puternica asupra dezvoltarii turistice a acestor regiuni. Raportul Adunarii Parlamentare cu privire la turismul rural si integrarea sa intr-o politica globala, invita toate statele membre sa promoveze turismul rural care -prin protejarea mediului si a identitatii culturale locale - poate contribui la realizarea unui contract social care va garanta, intr-o politica europeana integrata, echilibrul eco-cultural si social dintre oras si sat.

Ca o contributie la Anul European al Turismului (1990), Consiliul Europei a elaborat un ghid pentru promovarea turismului "inteligent", adica promovarea unui turism care sa protejeze mediul si care sa reprezinte o sursa complementara de resurse financiare pentru populatia rurala, si, deci, ca un factor important de stopare a depopularii satelor.

Parlamentul European a elaborat un raport cu privire la crearea parcurilor, protejarea si dezvoltarea agroturismului.

Comisia Uniunii Europene, prin raportul Viitorul Lumii Rurale, ca si prin reforma

fondurilor structurale si incidenta lor asupra dezvoltarii turismului rural, subliniaza importanta pe care trebuie s-o acorde aceasta comisie sectorului economic. Programele operationale din aproape toate regiunile si majoritatea planurilor de afaceri ale gruparilor locale de dezvoltare in cadrul initiativei LEADER, contin proiecte novatoare si demonstreaza ca "actorii "locali (prestatorii de servicii agroturistice) se implica in dezvoltarea armonioasa a unui turism rural de inalt nivel.

Dezvoltarea integrata, echilibrata si pe termen lung - asa-numitul tip de dezvoltare "durabila" sau "sustinuta" - presupune existenta unor politici comunitare care sa sustina "turismul verde" pentru valorificarea spatiului rural. In aceasta privinta merita sa amintim recentul Plan de actiuni comunitare in favoarea turismului si Programul comunitar de politica si actiuni in materie de mediu si de dezvoltare durabila. De asemenea, s-au alocat fonduri structurale (Fondul de Dezvoltare Structural si Fondul Regional) pentru dezvoltarea turistica a zonelor rurale si pentru pregatirea profesionala in acest domeniu.

Ca urmare a experientelor realizate in cursul Anului European al Turismului, actiunile comunitare in favoarea turismului rural merg in directia sustinerii definitiei, crearii si comercializarii produselor "turism rural" intr-o retea europeana identificabila prin marcile de calitate.

Politica agricola comuna in Uniunea Europeana (UE)

Reglementarile UE menite sa sporeasca eficienta structurilor agricole au in vedere un sistem de ajutor financiar pentru cresterea investitiilor in activitatile turistice si mestesugaresti in fermele taranesti. Schema se bazeaza pe conceptia comisiei asupra a ceea ce se intelege prin agroturism, definitia aplicandu-se numai fermierilor care obtin 25% din totalul veniturilor lor, din activitatea de ferma. Sub acest prag, orice activitate de turism, efectuata in cadrul fermei, nu mai este considerata ca parte a activitatii acesteia si deci, nu se acorda ajutorul mentionat conform reglementarilor adoptate. Desi reglementari generale se aplica in intreaga comunitate, exista unele masuri specifice in agroturism care prevad acordarea de asistenta financiara zonelor mai putin favorabile, care includ vestul Irlandei, unele zone din Italia si unele insule ale Scotiei.

Politica regionala in Uniunea Europeana

Turismul rural se realizeaza in majoritatea cazurilor in acele regiuni care beneficiaza de ajutor financiar din partea Fondului de Dezvoltare Structural si Fondului Regional al Uniunii Europene, care s-au redus simtitor. De exemplu, in cadrul sprijinului acordat de UE pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare in mediul rural, locul cel mai important il ocupa masurile de incurajare a turismului rural si a pregatirii profesionale in domeniul turismului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Programe de finantare a agroturismului in UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 013 cuvinte
Nr caractere:
12 475 caractere
Marime:
17.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
agroturism, finantare, fonduri
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Profesorului:
Maria Stoian
Sus!