Potențialul turistic regiunea Side - Turcia

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. Generalităţi despre regiunea turistică Side
1.1 Poziţia fizico-geografică 3
1.2 Scurt istoric a oraşului Side 4
II. Potenţialul turistic al localităţii Side
2.1 Situl arheologic Side 6
2.2 Templul lui Apollo şi a Atenei 8
2.3 Muzeul Agora 10
2.4 Oraşul Manavgat 12
2.5 Fântâna Nimfelor „Nymphaeum” 15
2.6 Amfiteatrul Aspendos 16
2.7 Situl arheologic Perge 18
2.8 Apeductele Romane 20
2.9 Munţii Taurus 22
2.10 Alte atracţii turistice ale Turciei 24
III. Infrascturctura turistică
3.1 Structuri de cazare turistică 33
3.2 Structuri turistice de alimentaţie 38
3.3 Căile şi mijloacele de transport turistic 40
IV. Concluzie 43
Bibliografie 45

Extras din referat:

CAPITOLUL I

Generalităţi despre regiunea turistică Side

1.1. Pozoţia fizico-geografică

Turcia este o țară transcontinentală Euroasiatică. Turcia Asiatică (conține în mare parte Anatolia) care include 97% din țară, este separată de turcii europeni din Bosfor, Marea Marmara și Dardanele (care împreună formează o verigă de ape între Marea Neagră și Marea Mediteraneană). Turcia Europeană cuprinde 3% din țară.

Side este un oraş situat pe coasta Mării Mediteraniene între Antalya (75km vest) şi Manavgat (15 km est), cu următoarele coordonate 36°46′00″ N.31°23′00″ E.

Side se află în zona de climat mediteranean, cu veri calde, uscate si ierni reci, blânde. Side este locul ideal pentru o vacanţă de vis şi din punctul de vedere al temperaturilor. Chiar şi in ianuarie, cea mai friguroasă lună a anului, temperatura nu scade sub 14°C. În timpul verii, se inregistrează frecvent peste 35°C, iar apa mării are in jur de 27 de grade.

1.2. Scurt istoric a oraşului Side

Side este o regiune turistică situată în Turcia, la 75 km de Antalya, remarcându-se prin siturile arheologice, renumite în întreaga lume. Side se gaseşte la aproximativ 20 km de gura râului Eurymedon. Numele oraşului are rădăcini anatoliene şi înseamna „rodie”. Şi după forma sa ne aminteşte forma unei rodii. Confom surselor istorice, oraşul Side a fost fondat de greci în regiunea anatoliană, cel mai probabil în secolul VII i.Hr., micul său port aducându-i statutul de importanţă în zona comercială în timpurile antice.

Odată cu ocuparea oraşului de armatele lui Alexandru Macedon, oraşul cunoaşte puternice influenţe culturale greceşti, vizibile în special în secolele IV-I i.Hr. După moartea lui Alexandru, Side rămâne sub influenţa macedoneană, prin Ptolomeu I Soter, autointitulat rege al Egiptului in anul 335 i.Hr. Dinastia ptolomeică a controlat Side până la venirea turcilor, în secolul II i.Hr. Cu toate acestea, Side a reuşit să-şi păstreze autonomia, chiar să prospere şi să devină un adevarat centru cultural.

În secolul I i.Hr. oraşul este ocupat de piraţii cilicieni, care işi stabilesc baza navală aici şi transformă zona intr-o piaţă de sclavi. Consulul roman Serviliul Vatia salvează oraşul de piraţi în anul 78 şi inaugurează o nouă epocă de progres comercial şi cultural în istoria oraşului. În secolul III, Side devine cel mai important centru pentru comerţul cu sclavi in zona Mediteranei. În această periodă, noii imbogăţiţi ai oraşului finanţează construirea unor monumente, multe dintre ruinele existente astăzi datând din acea periodă. Începând cu secolul al IV-lea, Side intră intr-o perioada de declin, fiind ţinta atacurilor succesive venite din partea popoarelor din Munţii Taurus. Arabii ocupă oraşul in secolul VII. De asemenea, calamităţile naturale, cutremurele, inundaţiile, combinate cu raidurile creştinilor zeloţi şi ale arabilor, au condus la abandonarea oraşului, iar populaţia de aici a emigrat spre zona Antaliei, punând bazele unui nou oraş Eski Adalia.

Oraşul Side cunoaşte o usoara revigorare in secolul X când, conform descoperirilor arheologice, aici se gasea o numeroasă comunitate de evrei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Turistic Regiunea Side - Turcia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
7 249 cuvinte
Nr caractere:
37 803 caractere
Marime:
4.44MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!