Potentialul turistic al Maramuresului
1. Despre Maramures
Maramures este un judet in regiunea Transilvania din Romania. Din punct de vedere al culturii traditionale, actualul judet este alcatuit din patru zone (etno-folcorice) distincte: Tara Chioarului, Tara Lapusului, Tara Maramuresului si Tara Codrului, la care se adauga Zona Metropolitana Baia Mare.
Maramuresul este considerat de multi sufletul satului tipic romanesc. Cu asezarile sale pitoresti, dealuri inverzite si campii pline de flori salbatice, Maramuresul concentreaza tot ceea ce inseamna viata la tara. Vizitatorii acestor meleaguri au ocazia unica de a se intoarce in timp, de a fi martori ai unor vremuri si ai unei vieti mai simple.
2. Potentialul turistic al Maramuresului
Munti
Masivul Pietrosul (Muntii Rodnei), de 2.303 m, la 10 km de Borsa, adaposteste cea mai importanta rezervatie naturala din nordul tarii (de interes geologic, botanic si faunistic). Masivul prezinta numeroase urme glaciare (creste, vai, circuri, morene). A fost declarat de UNESCO rezervatie a biosferei. Muntii Gutai (1.443 m), acoperiti cu paduri seculare, fac parte din cadrul lantului muntilor vulcanici. O priveliste bizara ofera ,,Creasta Cocosului", la 12 km de Baia Sprie, imens bloc de andezit care domina imprejurimile cu semetia lui salbatica, formeaza o rezervatie geologica. Muntii Tibles (1.839 m altitudine maxima), presarati cu poieni, stanci si stane, avand traseele lungi si obositoare, ce necesita multe popasuri. Alti munti: Muntii Maramuresului, cu vf. Farcau de 1.957 m.
Vai si cascade
Valea Vaserului se caracterizeaza printr-o succesiune de peisaje inedite, si formeaza unul dintre cele mai impresionante defilee inguste ale Carpatilor rasariteni, presarati pe ambii versanti cu zeci de izvoare minerale. Valea Izei si Valea Marei (pe DN 18), trasee care ofera pe langa peisaje de un mare pitoresc si satisfactia vizitarii unora dintre cele mai vechi biserici din lemn, precum si a unui sir intreg de porti maramuresene, adevarate arcuri de triumf rustice. Alte vai si cascade: Puzdrele si Cailor, cu o cadere de 40 m.
Lacuri
Lacul de acumulare Friza, pe raul omonim, la 10 km de Baia Mare, se adreseaza turismului recreativ. Alte lacuri: Ocna Sugatag si Costiui, lacuri sarate cu valoare curative, Lacul glaciar Iezerul, in masivul Pietrosu. Statiuni Borsa (la 850 m altitudine), statiune balneoclimaterica si de odihna la poalele Muntilor Rodnei Atractia turistica de care se bucura
Edificii culturale
Muzeul Maramuresului din Sighetu Marmatiei, cu sectii de etnografie si arta populara (piese de port si arhitectura populara, masti populare, icoane, piese de industrie casnica), stiintele naturii (flora si fauna maramuresana). Muzeul Mineralogic din Baia Mare, cuprinde interesante si neasemuite flori de mina.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.