Potențialul Turistic al Comunei Vaideeni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poziţie geografică

Comuna Vaideeni, atestată documentar din anul 1514, se aflăsituată în extremitatea de nord-vest a judeţului Vâlcea, la poalele Munţilor Căpăţânii.

Localitatea este parte componentă a Depresiunii Horezu, care se desfăşoară între Dealul Costeşti-Negruleşti la est şi Dealul Milostea la vest.

Vaideeni are în componenţa sa alte 4 sate :

• satul Izvoru-Rece, situat la 4 km N-V

• satul Cornet situat la 6 km

• satul Marita situat la 7 km

• satul Cerna situat la 9 km

Scurt istoric

Prima atestare documentară a satului Vaideeni datează din sec. al XVI-lea, din timpul lui Radu cel Mare,fiind legată de frecventele conflicte din viaţa satelor, o “judecată” pentru pământ, în care câştig de cauză au avut locuitorii din Vai de Ei.

Satul Vai de Ei a supravieţuit până în sec al XIX-lea, când s-a mărit prin venirea mărginenilor sibieni, primind numele de Vaideeni.

Relieful

Altitudinea medie a localităţii se situează în jurul valorii de 600 - 700 m, dar variază între 500 m în lunca Luncavăţului, în extremitatea sudică a teritoriului şi vârfurile Beleoaia 2.038 m, Balota 2.095 m şi Ursu 2.124,6 m, aşezate pe creasta principală a Munţilor Căpătânii, de la vest la est.

Relieful este predominant muntos în

Vedere din Vf. Nedeia

partea de nord unde se remarcă Muntele Căpăţâna(Vf Căpăţâna de 2094m), Balota

2095 m,Vf Nedeia cu altitudinea de 2130 m.

Dintre dealuri amintim de cele mai importante situate pe Dealul Mare şi Coasta Reci

În sud avem coline cu diferite altitudini şi relief de luncăce însoţeşte principalele cursuri de ape.

Panoramă a peisajului natural

Clima

Climatul este specific zonei de deal, cu nuanţe climatice diferite de la climatul mai rece specific munţilor în nord la climatul dealurilor în sud.

• Temperatura medie anuală este de 6º C, temperatura lunii ianuarie fiind de -3º C, în timp ce temperatura lunii iulie este de 16 ºC.

• Precipitaţiile medii anuale sunt de 870mm cele mai multe cad în intervalul mai-iunie.

• Brume târzii de primavară rară datorită efectului de adăpostire.

Reţeaua hidrografică

Reţeaua hidrografică a comunei Vaideeni este autohtonă întrucât îşi are izvorul pe teritoriul comunei. Apele curgătoare sunt colectate de două râuri principale: Luncavăţ şi Cerna.

Luncavăţ este penultimul afluent al râului Olteţ. Îşi adună apele de obârşie din principalele izvoare de sub poala munţilor Ursuleţu, Ursu, Dârjala, Căpăţâna, Căşăria.

Râul Cerna străbate satul Cerna la ieşirea din munte şi izvorăşte de sub vârful Nedei, din zona numită Coasta Lacurilor adunând apele de pe coastele munţilor Corşoru, Buciumu, Pleşa, Milescu .

De asemenea există şi câteva lacuri cu apă dulce, suprafaţa şi cantitatea lor de apă fiind în descreştere de la an la an ca efect al colmatării cu aluviuni şi ca efect al descompunerii pe loc a vegetaţiei ierboase şi arbustiere de la marginea lor.

Aceste lacuri sunt nişte gropi rezultate în urma procesului de cutare a straturilor superficiale argiloase produse de alunecările de teren.

Pe cursul superior al Luncavăţului lacul glaciar Ursu constituie un loc de popas în drumul către stână al oilor.

Patrimoniu natural

Din punct de vedere al resurselor naturale, comuna Vaideeni se bucură de resurse specifice mediului montan, fiind o zonă colinară. Astfel, pe teritoriul comunei regăsim:

• suprafeţe de plantaţii (640 ha)

• zone împădurite (7.160 ha)

• păşuni şi goluri alpine (5.615 ha).

Dintre resursele naturale cu valoare economică în comuna Vaideeni există specii arboricole de lemn precum fagul, bradul, stejarul, salcâmul, fructe de pădure (afine, zmeură), ciuperci mănătărci, oieşti, gălbiori precum şi un bogat fond cinegetic (urs, lup, vulpe, râs, cerbi, cocoşi de munte).

Patrimoniul construit

Din punct de vedere etnocultural, comuna Vaideeni reprezintă o zonă de interferenţă dintre zona etnografică a Olteniei de sub munte şi zona etnografică Mărginimea Sibiului, fapt care se constituie într-un punct forte în dezvoltarea turistică a localităţii, prin valoarea produselor unicat pe care le poate oferi potenţialilor vizitatori.

Rezultatul convieţuirii populaţiei din cele 5 sate componenteeste un amestec de tradiţie locală peste care şi-a pus amprenta graiul, portul şi tradiţia pastorală din zona Mărginimii Sibiului.

Observații:

UNIVERSITATEA BUCUREŞTI

FACULTATEA DE GEOGRAFIE

FILIALA CĂLIMĂNEŞTI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Turistic al Comunei Vaideeni.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 844 cuvinte
Nr caractere:
19 525 caractere
Marime:
251.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!