Piața Turistică a Suediei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I: Introducere
Capitolul II: Oferta turistică a Suediei
Capitolul III: Cererea turistică a Suediei
Capitolul IV: Relaţiile turistice ale Suediei cu România
Bibliografie

Extras din referat:

Capitolul I : Introducere

Suedia (sau Sverige in suedeză) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige) este un stat în Europa de Nord, situat în partea estică a peninsulei Scandinave, la tărmurile Mării Baltice (Golful Botnic). Cuprinde si numeroase insule din Marea Baltică (Gotland, Öland s.a.). Are frontiera comună cu Norvegia la nord-vest (1619 km de lungime), Finlanda (586 km) la nord-est, Marea Nordului împreună cu strâmtorile daneze la sud-vest si Marea Baltică la est. Are o suprafată de 449.964 km². Capitala Suediei este Stockholm.

Relief predominant de platou si de câmpie, cu următoarele particularităti:

În vestul si nord-vestul tării se întind Alpii Scandinavi care ating altitudinea maxima prin vf. Kebnekajse: (alt. 2111 m).

Alte vârfuri: Sarek (alt. 2090 m), Sulitjelma (alt. 1914 m).

Spre est muntii sunt mărginiti de un podis, care coboară în trepte spre litoralul cu fiorduri al Mării Baltice, unde se află Golful Botnic. În partea sudică a tării se întind câmpii care înconjoară o mică regiune deluroasă, podisul Smaland (alt. 377 m) si câmpia vălurită Skania, cu soluri fertile si peisaje asemanatoare Danemarcei învencinate. Există foarte multe lacuri de origine tectono-glaciară, mai ales in câmpia central-sudică a tării. Din cele circa 96.000 de lacuri, mai mari sunt Vänern (5585 km²), Vättern (1899 km²) si Mälaren (1140 km²). Zonele mlăstinoase acoperă peste 10% din suprafata tării.

Capitala Suediei, este situată de o parte si de alta a strâmtorii Norrström, care leagă lacul Mälaren de Marea Baltică si pe câteva insule ale lacului Mälaren, legătura între cartierele-insule făcându-se prin intermediul a nu mai putin de 50 de poduri. Lacul Mälaren a fost cândva un golf al Mării Baltice care pătrundea adânc în interiorul tării. Miscările de ridicare care au antrenat peninsula au înăltat pamânturile despărtind apele golfului de cele ale Balticii, formând lacul Malaren. Între lac si mare se formează un cordon litoral care nu mai permite accesul corăbiilor spre interior si obligă crearea unui punct de tranzit pe uscat. Asa a apărut orasul Stockholm la zona de contact dintre mare si uscat cu un dublu rol: economic (asigurând tranzitul mărfurilor pe continent) si strategic (constituind un obstacol în calea piratilor care urmăreau si prădau corabiile negustoresti). Legătura lacului cu marea a fost refăcută artificial, necesitatea canalului Norrström fiind vitală.

Reteaua hidrografică:

Hidrografia este reprezentată de numeroase râuri în general scurte (Ume 465 km, Lule 450 km), dar cu debite bogate si un potential hidroenergetic ridicat (mai ales cele din Norrland) si de cele circa 96.000 lacuri, unele de mari dimensiuni. O parte din lacuri si râuri sunt legate între ele prin canale navigabile, mai cunoscut fiind canalul Göta, care traversează partea de sud a Suediei si face legătura între lacuri si râuri pe o distantă de 560 de kilometri, de la Göteborg la Stockholm.

Fluvii si râuri principale: Klarälven, Österdal, Indalsälven, Ångerman, Ume, Pite, Lule, Torne.

Lacuri: Vänern, Vätern, Mälaren, Hjälmaren Storsjön, Siljan.

Clima:

Clima este mai aspră în regiunile nordice (traversate de Cercul Polar), unde are caracter continental, si mai blândă în partea sudică, unde influenta marină este puternică, iar precipitatiile depăsesc 500 mm/an (temperat-maritimă). Curentul Golfului, curentul cald al Golfului din Atlantic, imprimă Suediei un climat mai blând decât cel al altor regiuni situate tot în îndepărtatul nord

Economia

Economia se bazeaza pe industrie si servicii. Dispune de un turism de amploare. La inceputul secolului XX, Suedia era o tara preponderent agrara si una dintre cele mai sarace natiuni europene insa datorita resurselor interne bogate ( minereuri de fier, material lemnos si putere hidraulica), au permis o indistrializare rapida, care a transformat suedia intr-un modern stat al bunastarii. Din 1995 Suedia este membra a Uniunii Europene.

Industria serviciilor asigura 65% din produsul intern brut (PIB). Industria asigura 31% din PIB iar agricultura, exploatarea forestiera si pescuitul, impreuna, 4%.

Organizarea turismului în Suedia

Ţările Nordice (Danemarca, Finlanda, Norvegia şi Suedia) dintre care cu excepţia Norvegiei, toate sunt membre UE, sunt caracterizate printr-o economie stabilă şi un nivel de trai ridicat. Toate aceste ţări sunt membre OECD, iar venitul mediu pe cap de locuitor este unul din cele mai ridicate din lume.

Cadrul instituţional al industriei turistice

Industria turismului din Suedia se află sub autoritatea Ministerului Industriei, Muncii şi Comunicaţiilor. Sectorul turistic este organizat într-o reţea largă de mici firme distribuite în toate regiunile ţării, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 13,3 miliarde Euro (2,63% din PNB) si un număr estimat la 126.000 de angajaţi. Volumul exporturilor din turism este de 4,73 miliarde euro.

Organismul naţional suedez cu atribuţii de promovare a turismului este VisitSweden care are birouri de reprezentare în Danemarca, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia, Franţa, USA, Japonia, Spania şi Coreea de Sud. Bugetul pe care Swedish Travel and Tourism Council l-a avut în anul 2004 a fost 9,35 milioane euro. Finanţarea se face, atât de la bugetul de stat, cât şi cu contribuţia directă a mediului de afaceri al industriei turistice. Costurile pentru funcţionarea birourilor, precum şi pentru promovarea generală a Suediei ca destinaţie turistică sunt suportate de guvern, pentru promovarea proiectelor speciale, implicându-se financiar toţi potenţialii beneficiari (firme, organisme zonale şi locale, etc.). Tot ca organism guvernamental, pe piaţa suedeză funcţionează şi Nutek, Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Economică şi Regională93, care are un departament al cărui obiect de activitate este efectuarea de analize, studii, statistici pe care le pune la dispoziţia agenţilor de turism interesaţi.

O altă organizaţie profesională foarte importantă este ”Swedish Travel and Tourist Industry Federation”. Ea reprezintă cele 18 organizaţii de turism în contactul cu Parlamentul, Guvernul, autorităţile publice şi alte organisme oficiale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Turistica a Suediei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 486 cuvinte
Nr caractere:
23 883 caractere
Marime:
1.01MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!