Diversificarea Serviciilor Hoteliere

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Globalizarea serviciilor turistice, generată de utilizarea tehnologiilor moderne, a determinat atât o creştere cantitativă, dar şi un salt calitativ, în evoluţia turismului.

Transportul reprezintă factorul major în creşterea şi dezvoltarea turismului global. Transporturile trebuie să faciliteze accesul rapid şi comod al turiştilor la destinaţiile alese. Creşterea densităţii reţelei de transport, sporirea numărului şi diversificarea mijloacelor de transport, modernizarea şi îmbunătăţirea performanţelor, asigurarea de condiţii pentru deplasarea unui număr tot mai mare de persoane spre zonele turistice sunt doar câteva din efectele noii tehnologii asupra transporturilor, care trebuie să permită modelarea ofertei turistice la diversitatea cererii.

Apelarea la performanţele oferite de utilizarea computerelor – prin intermediul internetului – permite rezervarea în timp real a locurilor pe mijloacele de transport şi a celor de cazare la destinaţia solicitată de turişti. Totodată, prin acest sistem turistul este mai bine informat asupra condiţiilor oferite la locurile de destinaţie şi tarifelor practicate pentru diverse servicii şi produse.

Ca urmare a avantajelor pe care le oferă utilizarea tehnologiilor de vârf în turism, se poate considera că, în prezent, o trăsătură dominantă a acestui sector o constituie nivelul considerabil al investiţiilor ce se fac pentru introducerea acestora, în special în domeniul computerelor.

În contextul noilor tehnologii, al schimbului rapid de informaţii, al transporturilor rapide, prin globalizarea pieţei, concurenţa a crescut dramatic. Pe lângă avantajul informaţiei de piaţă, adică specularea informaţiilor privind cererea şi oferta unor bunuri sau servicii într-o anumită zonă, avantajul calităţii este incontestabil. Supravieţuirea şi succesul firmelor depinde de rapiditatea de adaptare la condiţiile mereu în schimbare şi la posibilitatea de a oferi produse dar mai ales servicii de calitate la preţuri avantajoase.

Potrivit opiniei specialiştilor O.M.T., globalizarea va determina creşterea puternică a concurenţei între destinaţii pentru cucerirea segmentelor de piaţă cunoscute cărora li se adresează oferta şi pentru cucerirea de noi segmente.

La cererea turiştilor de a achiziţiona produse la preţuri permanent corelate cu nivelul ofertei, operatorii răspund prin optimizarea tot mai accentuată a raportului calitate/preţ.

Întreprinderile turistice mici şi mijlocii clasice sunt nevoite să lupte pentru supravieţuire în faţa concurenţei destinaţiilor integrate, ce lucrează cu profesionişti de talie mondială a turismului, dispun de o organizare funcţională puternică şi pot realiza economii semnificative, net superioare celor ale oricărei întreprinderi de talie mică, izolată.

Pe de altă parte însă aceste întreprinderi mici, pentru a putea face faţă unei presiuni crescute, trebuie să se îndrepte spre cooperare, inovare, specializare şi crearea de produse de marcă, de calitate ridicată.

Prestatorii turistici, pentru a obţine un avantaj diferenţial, trebuie să aibă în vedere îmbunătăţirea calităţii, astfel încât să depăşească aşteptările consumatorilor în perceperea acesteia. În acest scop, întreprinderile trebuie să identifice factorii determinanţi ai calităţii serviciilor, aşteptările clienţilor care recurg la serviciile întreprinderilor turistice şi modul de evaluare al serviciilor de către clienţi.

Satisfacerea nevoilor turiştilor înseamnă calitate, şi pentru aceasta, întreprinderile turistice trebuie să studieze piaţa (segmentele de turişti, concurenţa, etc.) apoi să încerce să-şi adapteze activitatea la cerinţele mediului în care acţionează (nivelul de exigenţă al turiştilor).

Conform specialiştilor O.M.T., caracteristicile de calitate ale produsului turistic sunt:

- validitatea - să fie apt pentru consum turistic;

- fiabilitatea - consumul acestuia să nu pericliteze condiţiile de siguranţă pentru turişti;

- intangibilitatea - generată de eterogenitatea componentelor produsului turistic, care trebuie asamblate, modelate în aşa fel încât să se confere un caracter complex şi de echilibru în acelaşi timp produsului turistic;

- utilitatea - să fie concepută în aşa fel încât produsul să fie cerut şi acceptat de către turişti, să satisfacă o necesitate obiectivă dar şi subiectivă, clar conturată şi delimitată;

- întreţinerea uşoară – posibilitatea detectării cu uşurinţă a deficienţelor apărute în timpul prestării şi, mai ales, uşurinţa remedierii deficienţelor apărute;

- comprehensibilitate – prestarea şi receptarea produsului turistic să fie în egală măsură cunoscută şi înţeleasă atât de prestator cât şi de turist;

- flexibilitate – permite produsului turistic adaptarea, replierea componentelor sale în funcţie de condiţiile de mediu şi clientelă.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE A MOLDOVEI

Facultatea “Business si Administrarea afacerilor”

Specialitatea: “Turism si servicii hoteliere”

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diversificarea Serviciilor Hoteliere.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 110 cuvinte
Nr caractere:
28 848 caractere
Marime:
32.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!