Deșeurile în UE

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
2. Deşeurile în UE
3. Regimul juridic al deşeurilor
4. Concluzii
5. Bibliografie

Extras din referat:

1.Introducere

Reprezentând probleme de actualitate cu care se confruntă întreaga omenire şi a căror rezolvare implică o atenţie deosebită, având în vedere imperativul menţinerii echilibrului ecologic, în condiţiile în care deşeurile pot constitui veritabili poluanţi ai mediului, pornind de la deşeurile activităţii vitale ale vieţuitoarelor şi până la deşeurile periculoase rezultând din activităţile industriale specifice contextului socio-economic existent, este absolut necesară adoptarea unei atitudini adecvate, în scopul prevenirii şi combaterii poluării, refacerii mediului agresat şi îmbunătăţirii calităţii acestuia, astfel încât satisfacerea necesităţilor generaţiilor prezente să se producă fără a compromite posibilităţile generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile cerinţe.

Relaţia om - natură a existat din începutul veacurilor şi indiferent că în centrul preocupărilor se află omul sau natura, fără o protecţie adecvată a acesteia din urmă, existenţa fiinţei umane însăşi este într-un real pericol.

2. Deşeurile în UE

UE –promotor al protecţiei mediului înconjurător

Un kilogram de deşeuri pe zi de persoană nu pare mult dar în Europa se adună anual 200 milioane de tone de deşeuri urbane care trebuie tratate adecvat într-un anumit loc. Şi în fiecare an producem tot mai multe deşeuri. Totuşi, deşeurile urbane nu reprezintă principala sursă de deşeuri din Europa. Situaţia actuală nu mai poate continua. Deşeurile sunt un pericol pentru mediul înconjurător, dar şi pentru sănătatea noastră.

Metalele grele şi substanţele toxice pătrund în sol şi în apa freatică. Sunt produse astfel gaze toxice şi explozibile. De asemenea, există foarte multe gropi de gunoi neautorizate al căror risc nu poate fi estimat. Incinerarea produce substanţe toxice şi metale grele. Pentru a preveni eliminarea lor în mediul înconjurător trebuie instalate filtre costisitoare în incineratoare. Filtrele utilizate cu o mare concentraţie de contaminare, şi cu un sfert din greutatea originală de deşeuri, trebuie în final îngropate.

Mai presus de toate acestea, cantităţi substanţiale de deşeuri industriale şi menajere sunt clasificate ca fiind periculoase şi impun un tratament special. Doar simpla transportare a deşeurilor dintr-o parte în alta a lumii este de cele mai multe ori ilegală şi, cu siguranţă, nu reprezintă o soluţie pe termen lung. Într-o zi s-ar putea ca alte ţări să refuze să accepte deşeurile noastre. Ce se va întâmpla atunci?

Problema deşeurilor reprezintă de fapt doar o parte a poveştii. Cantitatea de deşeuri pe care o producem este rezultatul vieţii noastre care nu urmează o cale durabilă. Modul nostru de producţie şi consum trebuie adaptat la o presiune minimă asupra resurselor neregenerabile ale pământului. Pe scurt, producerea deşeurilor este unul dintre indiciile cele mai bune pentru progresul către o dezvoltare durabilă.

„Fapte despre situaţia deşeurilor în Europa:

*cantitatea totală de deşeuri generată anual în Europa este de aproximativ 2000 milioane de tone. Din această cantitate, 40% este clasificată ca periculoasă;

*între 1990 şi 1999 cantitatea totală de deşeuri din Europa a crescut cu 10%;

*principalele surse de deşeuri sunt: agricultura, construcţiile, industria, mineritul şi zonele urbane;

*sursele de deşeuri variază de la o ţară la alta în funcţie de situaţia economică;

*majoritatea deşeurilor menajere sunt duse în gropi de gunoi, aceasta fiind opţiunea cea mai ieftină;

*conştientizarea necesităţii de a preveni şi reduce deşeurile a crescut în ţările care au sisteme de management al deşeurilor avansat;

*statisticile despre producerea deşeurilor, compost, transport şi tratament nu sunt colectate în acelaşi mod, şi cu aceleaşi detalii în toate ţările europene. De aceea, e greu să obţinem o imagine de ansamblu a situaţiei deşeurilor din Europa şi să identificăm tendinţele. Lipsa informaţiilor despre deşeurile periculoase este o preocupare deosebită.”

Bibliografie:

Mircea Duţu, Dreptul mediului, Editura Economică, Bucureşti, 1996

Ştefan Tarcă , Dreptul mediului, editura Lumina Lex, Bucureşti, 2005

www.cceg.ro

Observații:

UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică

Specializarea : Administraţie publică

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acte Normative in Uniunea Europeana Care Privesc Managementul Deseurilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 219 cuvinte
Nr caractere:
12 209 caractere
Marime:
30.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!