Cetățuia Brașov

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Relatia intre mediu (natural sau construit) si creatia omului

Cetăţuia Braşovului, iniţial ridicată pe un deal din exteriorul Cetăţii Braşovului, astăzi cunoscut sub denumirea de Dealul Cetăţii, datează din anul 1524 şi a fost construită sub forma unei fortificaţii cu patru turnuri, făcând parte astfel din sistemul de apărare a Cetăţii Braşovului. Construcţia iniţială a Cetăţuii Braşovului, din piatră şi cărămidă, se prezenta sub forma unei potcoave, formă care este menţinută şi astăzi în partea centrală a acesteia.

Ansamblul, consemnat pe Lista Monumentelor Istorice la edificii de importanţă naţională, este alcătuit din trei elemente: Cetăţuia (realizată între secolele XVI-XVIII), incinta bastionară (secolele XVIII) şi sediul de garnizoană (secolele XVI-XVIII).

.Cetăţuia de la Braşov prezintă un plan patrulater, neregulat având o suprafaţă de cca. 150 x 170 m. Nucleul fortificaţiei îl constituie turnul în formă de potcoavă orientat aproximativ spre nord căruia i s-a alipit ulterior câte un turnuleţ de artilerie spre nord, est şi spre vest. Primele două turnuri au fost înglobate ulterior în clădirea cu două etaje a magaziei de alimente şi muniţii (ulterior cazarmă, brutărie, restaurantul de astăzi) de pe latura estică, care a reutilizat la nivelurile inferioare zidurile fortificaţiilor amintite. Turnuleţul hexagonal alipit laturii nordice a „potcoavei" centrale datează din secolul al XVIII-lea. El delimitează o curte interioară înconjurată de galerii de lemn dispuse pe două niveluri.

Fiind construita pe platou, intr-o zona relativ ferita de elemente antropice exagerat de masive si apropiate, vizibila de o buna parte a orasului si avand o priveliste minunata. Pot conclude ca spiritual locului isi face simtita prezenta in ochii vizitatorilor. De asemenea este evident ca puterea de atractie a unei multimi de privelisti si modul in care ele lucreaza impreuna (nu doar cele spatial, ci si cele culturale, istorice, naturale etc.) este ceea ce le sporeste capacitatea de ordonare,in acelasi timp sporeste si capacitatea omului de a simti si de a se simti integrat in spatial construit.

Spatiul construit e central, pe Dealul Cetatuii (sau Dealul de pe Straja). Posibilitatea ajungerii la obiectivul turistic se poate face pe jos prin mai multe poteci (unele improvizate) sau cu masina pe Strada Cetatuia. Punctul forte al drumului e faptul ca pana in imediata apropiere a Cetatuii e asfaltat cu beton, iar in jurul zidurilor e asfaltat cu piatra cubica. Acest lucru evidentiaza inca o data adaptabilitatea traseului in armonie cu cadrul natural si cel construit. Un impact benefic asupra locului este asigurat de existenta simultana a capacitatii de acces facil la punctul de interes si a integrarii armonioase in peisaj a caii de acces,dar totodata si lipsa agromeratiei excesive.

Relatia cu peisajul are multe de oferit. In primul rand,faptul ca a fost amplasata pe un deal vizibil de o mare parte a orasului ii ofera o siguranta si o grandiozitate imposibil de neremarcat,dar in acelasi timp zidurile groase de caramita a protejat de-a lungul timpului mii de vieti. Astfel cetatuia a avut si rol de garnizoana militara, spital si inchisoare. In al doilea rand,faptul ca e inconjurata de pomi inalti cu putin sub nivelul cladirii, ii scoate in evidenta insasi incadrarea perfecta in acel loc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cetatuia Brasov.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 357 cuvinte
Nr caractere:
7 294 caractere
Marime:
15.05KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!