Bază tehnico-materială a Comunei Vetel - Hunedoara

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Turismul rural, prin formele sale particulare, a devenit tot mai atractiv ca mecanism de preintampinare a problemelor mediului rural si multi cercetatori considera ca viitorul comunitatilor rurale se afla in oportunitatile economice, sociale si politice create prin turism.

Astfel, turismul rural s-a transformat intr-o activitate prospera, cu o crestere rapida si un rol important in planul dezvoltarii economice a comunitatilor rurale.

Numerosi specialisti în turism rural au identificat România ca fiind tara cu potenţialul cel mai mare din Europa în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului rural ca o sursă de venit important atât pentru investitori cât şi pentru bugetul ţării.

Satul romanesc-in general, si cel cu vocatie turistica-in special, reprezinta un produs turistic inedit in egala masura atat pentru piata nationala cat si pentru cea mondiala.

Produsul turistic rural românesc, asemenea produselor turistice rurale existente pe piaţa turistică mondială, cuprinde componente de bază (cazarea, alimentaţia publica şi transportul) si componente auxiliare (balneoterapie, agrement, activităţi sportive etc.).

In acest proiect am ales sa analizam baza tehnico-materiala a comunei Vetel din judetul Hunedoara deoarece aceasta zona are reale sanse de dezvoltare a agroturismului, prin valorificarea potentialului turistic in zona si prin promovarea corespunzatoare a obiectivelor turistice, a obiceiurilor si traditiilor contribuind astfel la atragerea unui numar cat mai mare de turisti, atat din tara cat si din strainatate.

Cap.1 Analiza bazei tehnico-materiale a comunei Vetel

Tradiţionala ospitalitate românească, trăsătură specifica ţăranului român, devine ofertă a turismului rural, în condiţiile canalizării acesteia pe direcţia acţiunii de pregătire a gospodăriei ţărăneşti pentru a ajunge la stadiul în care să fie purtătoarea ofertei comerciale.

Arhitectura rurală îşi are la rândul său,problemele inevitabile cu care se confruntă. Satul ca element important al structuri administrative, este un rezultat specific al evoluţiei sociale şi istorice. Aşezările rurale sunt, în egală măsură, opera diferitelor comunităţi şi a timpului. Ele trebuie păstrate ca moştenire culturală a umanităţi.

Preocuparea pentru dezvoltarea economică trebuie însă acompaniată de grija pentru calitatea mediului înconjurător si reducerea poluării generate de activitătile de transport.

În prezent nu se mai poate concepe dezvoltarea infrastructurii de transport fără a realiza o evaluare completă a impactului acesteia asupra mediului şi fără minimizarea consecinţelor negative pe care construirea şi exploatarea unor căi de transport le-ar putea avea asupra mediului înconjurător şi asupra calitătii vietii oamenilor. Trebuie avute de asemenea în vedere raţionalizarea costurilor şi eficientizarea reţelei de transport. Dezvoltarea infrastructurii de transport trebuie gândită astfel încât să se asigure costuri de transport cât mai mici, iar efectele asupra mediului să fie cât mai reduse.

Ceea ce atrage şi determină în mare parte alegerea unei destinaţii turistice sau a alteia sunt: factorii naturali (aşezarea geografică, relieful, peisajul, vegetaţia, fauna şi clima), factorii generali ai existenţei şi activităţii umane trecute şi prezente (limba, mentalitatea, ospitalitatea, obiceiurile, folclorul, cultura (religia, arta, politica, economia), elementul uman (atitudinea populaţiei locale faţă de turişti) , infrastructura generala si echipamentele turistice, toate acestea fiind componente ale ofertei turistice generale.

Sectorul de servicii este mai slab reprezentat în dinamica economiei comunei Veţel.

Pentru comerţul alimentar şi nealimentar există magazine mixte în satele comunei Veţel, şi o serie de unităţi particulare a micilor întreprinzători, care de altfel au prestaţii şi în alimentaţia publică.

In privinta transporturilor si retelelor de acces ,comuna Veţel este străbătută de căi de comunicaţie feroviară şi rutieră de interes naţional şi european.Satele Mintia, Veţel şi Leşnic sunt străbătute de drumul european 68(DN 7). Satele Muncelu Mic, Muncelu Mare, Runcu Mic şi Boia Bîrzii sunt legate de reşedinţa comunei prin drumul judeţean DJ 708 D, iar satele Herepeia, Bretelin şi Căoi, prin drumuri comunale. Aspectul urban sau semiurban al comunei este dat de puternica industrie din Mintia, de străzile, în proporţie de peste 85% asfaltate, de canalizarea existenta de-a lungul străzilor, de iluminatul public. Din 2001 funcţionează un serviciu de salubritate care transporta săptămânal la groapa de gunoi a Devei gunoiul menajer. De asemenea, există un contract cu primăria prin care se urmăreşte amplasarea unei centrale digitale, pentru posturile fixe. Toţi operatorii de telefonie mobilă au semnal pe raza comunei, aproape 100 %, iar televiziunea prin cablu devine realitate în scurt timp. Mintia şi Vetelul sunt traversate de DN 7, ceea ce facilitează o rapidă legătură cu Deva. Boia Barzii se afla la 18 km de Veţel, pe drumul comunal DC 126 C, iar la Runcu Mic accesul se face pe DC 126 B, în condiţii mai grele.

Satele Mintia şi Veţel sunt situate pe tronsonul de cale ferată ce leagă România de Europa Occidentală.

Din punct de vedere al alimentării cu apă potabilă în sistem centralizat doar în localitatea Mintia există o lucrare de alimentare cu apă care se află în fază de finalizare (lucrarea fiind finalizată în proporţie de 80 %, mai este necesară montarea unui rezervor).

În prezent în localităţile comunei Veţel nu există un sistem unitar de alimentare cu apă, în principal datorită extinderii în teritoriu a localităţilor componente, cât şi gradului ridicat de poluare a apelor de suprafaţă. Alimentarea cu apă se face din fântâni individuale alimentate din pânza freatică. În zona stadionului, pe malul stâng al Mureşului există o captare de apă subterană cu puţ săpat, din care apa este condusă la un rezervor de beton amplasat pe o înălţime la limita de est a localităţii. Puţul de apă, conductele şi rezervorul au fost destinate alimentării cu apă a satului Herepeia şi au fost construite şi exploatate de către Intreprinderea Minieră, deoarece puţurile de apă din localitate au fost puternic afectate de poluanţi datorită iazurilor de decantare şi depozitelor de steril provenite de la minele din zonă.

Pentru localităţile Herepeia, Leşnic, Mintia şi Veţel problema alimentării cu apă este similară, având aceleaşi condiţii existente - pânza freatică poluată fie din apele râului Mureş, fie din depozitele de steril de mină. Apele de suprafaţă din zona localităţilor Mintia şi Herepeia sunt puternic poluate din cauza sterilului de mină, în aceste condiţii nici apele de suprafaţă, nici apele subterane nu pot fi potabilizate în condiţii economice.

Pe de alta parte, localităţile componente ale comunei Veţel nu dispun de un sistem de canalizare centralizat, canalizarea apelor menajere uzate făcându-se în fose septice.

În prezent zona este alimentată cu energie electrică de la staţia de transformare de 110 kV, de unde porneşte o linie aeriană de 20 kV care alimentează transformatoarele aeriene din zonele de pe malul lacului.Reţeaua electrică din zonă satisface necesarul de consum, dar este necesar revizuitul iluminatului public. În prezent la nivelul comunei Veţel există un sistem centralizat de alimentare cu gaze naturale în localităţile Mintia, Veţel, Herepeia, Leşnic şi Căoi (zona turistică). Comunicatiile sunt un alt pilon important pentru dezvoltarea turismului in spatiul rural. Realizarea noilor sisteme de comunicatie: telefonice-prin extinderea telefoniei mobile si a radiocomunicatiei-in plina afirmare, vor permite o cat mai rapida implementare a centralei de rezervari pentru turismul rural si exploatarea sa in conditii de eficienta ridicata.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baza Tehnico-Materiala a Comunei Vetel - Hunedoara.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 563 cuvinte
Nr caractere:
20 554 caractere
Marime:
39.24KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!