Amenajare turistică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Opţiunea pentru tipul de amenajare

- Motivaţia alegerii zonei respective: Zona Sâmbăta de Sus din Munţii Făgaraş se caracterizează printr-un cadru natural bogat, variat şi pitoresc: pante pentru schi, snowboard, schi extrem, săniuş, trasee de alpinism, cascade de gheaţă pentru căţărare, trasee turistice pentru drumeţie; grosimea stratului de zăpadă se menţine ridicată aproape nouă luni pe an favorizând practicarea sporturilor de iarnă prezentate anterior. Aici regăsim şi o infrastructură generală bine reprezentată (canalizare, alimentaţie cu energie electrică, cu apă, cu gaze, drumuri dc acces), un echipament de odihnă dar cu o capacitate redusă; însă, cel mai mult lipsesc posibilităţile de distracţie, de agrement. Prezenţa Mânăstirii Sâmbăta - ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu -vine să întregească într-un mod armonios atracţia turistică a zonei.

- Tipul de amenajare: Se doreşte a se realiza o amenajare de tip montan, plurivocă, complexă.

2. Localizarea zonei si stabilirea tipului de amenajare:

Sâmbăta de Sus este un sat în Ţara Făgăraşului, judeţul Braşov, situată în depresiunea Făgăraşului, la poalele nordice ale Munţilor Făgăraş. Este reşedinţa comunei Sâmbăta de Sus.

Satul Sâmbăta de Sus apare menţionat documentar la 20 ianuarie 1437. La 3 aprilie 2003, satul Sâmbăta de Sus a devenit reşedinţa noii comune Sâmbăta de Sus, care s-a separat de comuna Voila. Comuna se află la poalele Munţilor Făgăraş, la aproximativ 10 km de DN 1, drum judeţean cu legătură între Perşani şi oraşul Victoria

Comuna Sâmbăta de Sus este amplasată în Depresiunea Făgăraş, la o distanţă de 90 km de Municipiul Braşov şi 20 km de Municipiul Făgăraş.

Situată la poalele Munţilor Făgăraş, comuna Sâmbăta de Sus se învecinează: la nord cu comuna Voila, la vest cu comuna Dragus şi la est cu comuna Lisa.

Comuna Sâmbăta de Sus s-a reînfiinţat în anul 2003 în baza Legii nr. 103/2003 în urma referendumului pentru reînfiinţarea comunei Sâmbăta de Sus, care a avut loc în anul 2002, aceasta s-a desprins de comuna Voila.

Ca localitate Sâmbăta de Sus este menţionată pentru prima dată, în anii 1436-1437, într-un act de donaţie a Domnitorului Vlad Ţepes.

3. Selecția teritoriului:

a) Condiții natural:

Peisajul este deosebit pentru ca imbina toate elementele naturale ale mediului inconjurator: relief, vegetatie, fauna, roca, hidrografie, sol, clima dandu-i unicitate.

Relief: în această zonă principalele unități de relief sunt munții. Creasta principală a acestora se numeşte creasta nordică a Făgăraşului din care se desprind în perimetrul nostru Muchia Sâmbetei şi Muchia Drăguşului între care se află Valea Sâmbetei.

Avem: - roca dura - relief glaciar

- vale ingusta cu praguri si cacade

- zona alpina- brusturi

- sol specific - podzolul

- raul Sambata cu viteza mare de curgere datorita pantei mari, debit mic al apei, gasim pastravi in apa, urme ale fostei viituri.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amenajare Turistica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 646 cuvinte
Nr caractere:
17 701 caractere
Marime:
300.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!