Resedinta judetului Constanta, este unul dintre cele mai vechi si mai mari orase ale tarii. Cel mai mare port romanesc la Marea Neagra, Constanta este situata la 266 km de Bucuresti in partea sud-estica a provinciei istorice Dobrogea. Orasul este asezat pe malul unui mic golf, care adaposteste portul de furia vanturilor dinspre nord-est si a valurilor in timpul furtunilor.
Scurt istoric
Constanta de azi este ridicata pe vechiul Tomis, cetate intemeiata de colonistii greci veniti din Milet. Initial Tomisul nu era decat un punct de escala al corabierilor greci ce se indreptau spre litoralul nordic al marii Negre. Asezarea era dependenta de asezarile mai mari aflate in vecinatate. La inceptu a depins de Histria iar mai tarziu cand din cauza inisiparii portului Histria si-a pierdut importanta a trecut sub influenta Callatisului (Mangalia de astazi). Tomisul a cunoscut o dezolvatare urbanistica insemnata in timpul romanilor, cand cetatea a devenit capitala provinciei romane Scithya Minor. Mari atrziu declinul orasului a fost pecetluit de invazia popoarelor migratoare. In timpul imperiului bizantin in apropierea Tomisului a aparut o localitate noua, Constantiana care cu timpul a cuprins si vechea colonie greaca.
In anul 600 in urma unei invazii a avarilor , Constantiana a fost distrusa. Pe ruinele ei s-a ridicat cateva veacuri mai tarziu o mica escala bizantina numita Constanta folosita incepand cu secolul al XII-lea si de corabierii genovezi. In secolul al XIV-lea turcii ocupa peninsula balcanica si supun Dobrogea unui regim de jaf. Spre sfarsitul secolului Mircea cel Batran reuseste sa se intituleze "domn pana la Marea cea Mare". Consolidandu-si putearea in zona balcanica turcii stapanesc Dobrogea vreme de 500 de ani, perioada in care intreaga regiune decade din punct de vedere economic.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.