Turism rural - Studiu de caz Montana de Navarra

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Spania este mai mult decat coride, dansatori de flamenco si nenumarate plaje. Este o tara spectaculoasa si diversa. Unicitatea este data de regatele separate care au constuit originea naturii spaniole. Din acestea face parte si regiunea Navarra .

Navarra este cunoscuta pentru manastirile situate in zone retrase, deosebit de frumoase, precum: Monasterio de Leyre, Castillo de javier, Sanctuario de San Migurl de Excelsis.

Montana de Navarra este un bun exemplu pentu ca a constientizat avantajele unei destinatii locale si grupari sectoriale. In 1960 guvernul spaniol a dat lege pentru subventionarea lucrarilor de renovare a caselor din zonele rurale care ofera cazare pentru turisti. Aceasta a fost o modalitate de a imbunatatii calitatea caselor si de a mentine specificul de constructie al zonei. Montana de Navarra a primit o distinctie nationala pentru aceste eforturi. Rezultatele acestui proiect au fost: imbunatatirea calitatii vietii populatiei locale, a calitatii serviciilor si produselor oferite turistilor si pastrarea calitatii peisajului naturii. Montana de Navarra corespunde jumatatii de nord a regiunii Navarre, cu o suprafata de 5000 km patrati si o populatie de 77000 de locuitori, fiind caracterizata printr-un relief muntos, cu vai care se intind dinspre Muntii Pirinei spre sud.

Masivul motan al Pirineilor are peisaje care iti iau rasuflarea, versanti stancosi, lacuri si defilee. Se pot gasi locuri de campat in paduri unde e posibil sa vedeti caprioare, porci mistreti, ursi bruni, capre negre, cocosul de munte European si multe altele. Peisajele mirifice alterneaza padurile cu terenurile agricole, incluzand mai multe zone protejate. Acest teritoriu poseda o arhtectura si o cultura locala foarte bogata si originala. Montana de Navarra este una dintre principalele zone turistice rurale din Spania. Ea a inregistrat o crestere puternica a ofertei dar si a cererii turistice in ultimii 15 ani, turismul fiind vazut ca o modalitate de revitalizare a economiei rurale. Aceasta destinatie dispune de 4 hoteluri, 20 de "hoteluri rurale" si 272 "casas rurales" (case rurale care ofera cazare), campingul fiind de asemenea raspandit ca si forma de cazare.

In turismul rural, de obicei proprietarii privati sunt cei care ofera cazare. Acest tip de vacant ofera contactul direct cu natura la un pret relativ mic , atat pentru proprietar cat si pentru client. De asemenea furnizeaza o resursa valoroasa pentru dezvoltarea cunostintelor ecologice si culturale. Clientii tinta sunt familiile, tinerii si iubitorii de natura, acele persoane care doresc sa interactioneze cu viata rurala.

Cercetari efectuate au aratat ca aproape jumatate din turistii care vin in zona sunt originari din regiunea Navarre si din tara Bascilor, aproximativ 30% din alte regiuni ale Spaniei si 20% din strainatate. Un sejur este in medie intre 3 si 5 zile, in aceasta zona fiind numerosi excursionisti. Montana de Navarra se confrunta in present cu o concurenta in crestere formata din alte destinatii spaniole care au inceput sa promoveze turismul rural.

Autoritatea in sectorul touristic e reprezentata de Cederna-Garalur, asociatie fara scop lucrativ fondata in 1991 pentru promovarea dezvoltarii social-economice, numarand 150 de aderenti dintre care: municipalitatea si organisme representative din domeniul industriei, agriculturii si turismului. In Montana de Navarra au beneficiat de sustinere de 2 tipuri de retele locale:

o Retele locale geografice: exista 3 parti distincte definite prin structura vailor: Bertiz, Pirineo si Plazaola. Fiecare dintre ele au un consortiu touristic propriu care grupeaza municipalitati si firme turistice, artizanale si de servicii. Consortiul este responsabil de publicitate si informare precum si de pregatirea unei strategii si a unui plan de actiune turistica.

o Retelele locale sectoriale: in Montana de Navarra numeroase firme turistice au legaturi stranse cu gruparile sectoriale, cum ar fi Asociatia Hotelurilor Rurale, Federati Vilelor Rurale din Navarre si Asociatia fabricantilor de alimente locale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turism rural - Studiu de caz Montana de Navarra.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 645 cuvinte
Nr caractere:
10 326 caractere
Marime:
75.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, rural, studiu de caz
Predat:
la liceu
Sus!