Potențialul turistic al Maramureșului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Maramures

Clima - temperat continentala, cu temperaturi medii anuale de +8, +10 grade C;

Vegetatia si fauna este caracterizata printr-o mare varietate de specii din care amintim, capra neagra, acvila de stanca, cocosul de munte, ursul brun si cerbul carpatin.

Fauna piscicola populata in raurile de munte, Tisa, Viseu, Ruscova si Vaser este formata din pastrav si lipan si de cea mai valoroasa specie de salmonid, lostrita.

Potential Turistic Tara Maramuresului si-a capatat in timp aura unui taram neobisnuit, ancorat in traditie, cu o ospitalitate iesita din comun, mancaruri, bautura si petreceri din belsug. Devenit un adevarat brand turistic, Maramuresul este o recomandare obligatorie atat pentru un roman, cat si pentru straini. Prin ce a castigat teren si prin ce este atat de vizitat? Sculptura in lemn, bisericile cu turla, portile imparatesti ale caselor, portul, dansurile si muzica, "omenirea" musafirilor, horinca sunt cateva elemente care te readuc in nordul Romaniei, daca gusti traiul la o pensiune si jinduiesti sa fii cat mai aproape de habitatul morosenesc. Astazi exteriorul caselor locului sunt usor transformate in detrimentul traditiei, viata nu mai are cursul de la inceputuri, dar oamenii sunt calzi, blanzi, cu umor si charisma ciudata, incapatinati sa pastreze mostenirile si constienti de valoarea lor. Faptul ca zona e intesata cu pensiuni si hoteluri mici iti da certitudinea ca vei fi primit la orice poarta vei bate. Cult pentru valorile sufletului romanesc, asta inseamna orice calatorie facuta pe pamantul voievozilor descalecatori.

Atractii Naturale

Vegetatie - Tautii de Sus si Tautii Magherus, rezervatia de castani comestibili cu inaltime de 22 metri, circumferinta de 8 metri si varsta de 500 de ani;

Paleontoligica&munti - Rezervatia Paleontologica Chiuzbaia, Rezervatia Geologica Creasta Cocosului din comuna Desesti,

- Pietrosul Rodnei (2303m) - Muntii Rodnei, Petrosul(1850m), varful Arcer (1828m) , varful Tibles (1839m) , varful Hudin (1611 m)

Ape -Mlastinile oligotrofe Vlaschinescu si Taul lui Dumitru (specii rare de plante), langa statiunea Izvoarele;

Lacurile sarate de la Ocna Sugatag , Cheile Babei , "Pietrele lui Danila" , valea Cosaului , valea Vaserului (se calatoreste cu mocanita - tren foarte vechi), valea Izei

- Cascada Cailor, Cascada Puzdrele, Lacul glaciar Iezerul - in masivul Pietrosu;

In zona sunt declarate 20 de rezervatii naturale de interes national, iar Rezervatia naturala Pietrosul Mare este inclusa in randul Rezervatiilor Biosferei alaturi de Delta Dunarii si Parcul National Retezat.

PIETROSUL MARE - situatia in jurul Vf. Pietrosul (2303 m).Rezervatia are un caracter complex, prezinta o mare importanta stiintifica, si peisagistica.

IZVORUL ALBASTRU AL IZEI - izbucul + pestera - este situata pe raza com. Sacel. Pestera s-a format la zona de contact dintre sisturile cristaline a muntilor Rodnei si zona calcaroasa, avand o lungime de 2500 m. Apa iese la suprafata printr-un izbuc, unic ca debit si frumusete.

PADUREA CRAIASCA - arborele de gorun si larice situata in vecinatatea statiunii balneo-climaterice Ocna Sugatag, cu suprafata de 44 ha

CHEILE TATARULUI - chei unice in tara, prin faptul ca sunt sapate in andezit. Prin chei trece valea brazilor afluent stang al Vaii Runcului care impreuna formeaza Valea Marei.

PESTERA CU OASE - rezervatie speologica, are o suprafata de 0,5 ha, in hotarul satului Poiana Botizei com. Baiut.

PESTERA VALENII SOMCUTEI - rezervatie speologica si geologica in suprafata de 5 ha. Pestera are lungime de 200 m si prezinta un etaj fosil si unul activ. In pestera se adapostesc un numar mare de lilieci.

Orase

Baia Mare

Asezare pe raul Sasar, la poalele Mtilor Gutii, climat blind cu influente oceanice;

1329 era numit orasul piriul doamnelor

1564 Baia 1585 actuala denumire

Centru mestesugaresc si de prelucrare a metalelor pretioase

1)Bastionul macelarilor 1347

2)Turnul lui Stefan 1468 - 50 m , 4 turnulete la colturi, apartine catedralei Sf Stefan demolata sex XIX

3)Casa Iancu de Hunedoara - sec XV - gazduieste acum expozitia cu flori de mina

4)Catedrala Sf Treime 1720 construita de calugarii iezuiti in stil baroc

5)Cladirea fostei resedinte a calugarilor iezuiti 1708 - fosta resedinta ptr gimnaziu baimarean, biblioteca, acum scoala generala

6)Bastionul Monetariei in incinta corpului de cladiri ale Muzeului judetean cu sectiile:

-Sectia de stiinte ale naturii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul turistic al Maramuresului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 183 cuvinte
Nr caractere:
7 266 caractere
Marime:
25.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, maramures
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!