Potențialul turistic al arealului Brașov

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Judetul Brasov este situat in centrul Romaniei si detine un mare potential turistic.

Orasul Brasov este vizitat de turisti pentru farmecul unic care provine din imbinarea de modern si vechi, centrul istoric este foarte bine conservat si inspira imaginea unui targ prosper al anilor 1800 cu dotarile anilor 2000 pentru confort.

Statiunile montane ofera cele mai bune conditii din Romania, cadrul natural favorizeaza practicarea sporturilor de iarna, Predealul este una din statiunile turistice de mari altitudine (1030m) beneficiind de partii de schii foarte bune, iar Poiana Brasov este probabil cea mai selecta statiune din Romania.

Imprejurimi :Orasul medieval Sighisoara , zona Risnov-Bran, Prejmer, Harman,Ghimbav

Zona Montana Zarnesti - Plaiul Foii Mtii Piatra Craiului

Brasov

Asezare: 550-700 m alt, DN1, la poalele Timpei

In prezent aici se produc tractoare, armament

Istoria Brasovului Se dezvolta pe o vatra de locuire neolitica, cu numeroase vestigii dacice si romane si cu dovezi ale continuitatii pop rom din sec. IX-XII ceramic

Atestat documentar in anul 1235 sub numele Corona mai apoi Barasu - 1252 - Braso - 1288, cel mai important oras al Transilvaniei al evului mediu a dominat viata economica a secolelor XIV-XVI. Conform celui mai vechi act al Arhivelor Statului Brasov anul 1353 - Privilegiul de baza al orasului Brasov, activitatea comerciala din aceasta zona era infloritoare, Brasovul fiind renumit pentru calitatea marfurilor dar mai ales pentru armele care se fabricau aici. Cele mai puternice Bresle a acelor vremuri se aflau aici, atat pozitia privilegiata a orasului cat si numeroasele tratate comerciale, acordate de Domnii Tarii Romanesti, ducand la constituirea unei puternice influente comerciale a acelor timpuri.

In perioada uniriii de la 1918 aici s a constituit un puternic focar de actiune: ia fiinta Sfatul National Roman din Tara Birsei,Garda Nationala etc

Obiective Brasov:

Piata Sfatului Din 1520, acest loc atestat ca targ, numita in documente Markplatz, a fost gazda a numeroase targuri. Din 1364 era organizat targul anual cu participare larga, unde ajungeau si negustori de peste hotare. Frumoasele case cu arcade din jurul pietii ar putea povesti multe. In piata candva a existat Stalpul infamiei, unde au fost judecate si vrajitoarele si se aplicau public pedepse corporale vinovatilor de diferite fapte. Aici in 1688 a fost decapitat Stefan Stener, seful breslei cizmarilor, care s-a impotrivit intrarii austriecilor in oras. Pana in 1892 in piata existau si doua fantani. Cea mai impunatoare cladire este Casa a Sfatului aflata in centrul pietei, construita in 1420. Primaria de odinioara, astazi gazduieste Muzeul de istorie. In cladirea din Piata Sfatului nr.16 functiona prima farmacie a orasului.

Biserica Neagra Impozantul monument din centrul Brasovului a fost construit in secolele XIV-XV. Lucrarile incep in 1383 si au la baza un proiect in stil gotic, cu marimi impresionante: 89 m lungime, 38 m latime si 42 m inaltime Biserica se mandreste cu cea mai mare si unica orga mecanica Buchholz functionala din sud-estul Europei, avand 3993 de tuburi si 76 de registre, care daruieste momente de neuitat iubitorilor de muzica. Tot aici se poate admira cea mai mare colectie din Europa de covoare anatoliene din secolele XVI-XVIII, fragmente de pictura murala din secolul XV, o cristelnita din 1472 si multe obiecte vechi. Istoricul bisericii si al restaurarilor precum si viata si opera reformatorului Johannes Honterus (1498-1549) este prezentata in cadrul expozitiilor ce se pot vizita in biserica.

Strada Sforii

Straduta ingusta intre strazile Cerbului si Poarta Schei a carei existenta este atestata in documentele din secolul XVII a fost un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor. Astazi este o curiozitate a orasului. Cei mai curajosi afirma ca este cea mai ingusta strada din Europa. Cert este ca latimea ce variaza intre 111 si 135 cm ii confera titlul de cea mai ingusta strada a orasului. Straduta de 80 de metrii este parcurs de toti turistii care ajung in oras, este locul de intalnire a indragostitilor si nu in ultimul rand, o tema provocatoare pentru fotografi

Scoala Romaneasca

In 1495, cand si-a deschis portile Prima Scoala Romaneasca, era lucru mare. La scoala venea doar alesul satului, ca sa invete si sa devina dascalul, notarul sau chiar preotul satului. Venea la scoala, si aducea o galeata de grau, un car cu lemne si 4 florini (bani cu care cumparai 3-4 boi), si studia gramatici, invatatura bizantina, pilde din biblie, dar si filozofia secolul XVI, citate din Aristotel, Democrit si altii.

Bastionul tesatorilor

Bastionul a fost ridicat in doua etape intre anii 1421-1436 si 1570-1573, partea prabusita in 1701 a fost refacuta in 1750, iar in 1910 a fost restaurat. Are o forma hexagonala, ocupa o suprafata de 1.616 mp si este inconjurat de ziduri groase (1,5 - 3 m), cu guri de tragere de tragere si de aruncare a smoalei topite, iar la parter cu guri pentru tunuri. Pe interiorul zidurilor sunt galerii pe trei si patru nivele. In 1800 se construiesc doua incaperi pentru festivitatile breslei tesatorilor, iar in 1807, cand bastionul si-a pierdut functia de aparare si o casuta din fata intrarii. Din 1908, bastionul este folosit din ce in ce mai mult, pentru activitati culturale, datorita extraordinarelor calitati acustice au fost organizate aici chiar si concerte de opera. In 1950 devine muzeu, in expozitia permanenta Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei, sunt expuse obiecte medievale de aparare, produse ale breslei tesatorilor, iar in sala armelor se afla o macheta a Brasovului medieval, realizata in 1896 de profesorul Friedrich Herman, o macheta a Scheiului.

Biserca ev. Sf.Bartolomeu este cea mai veche cladire a orasului. A fost construita in secolul XIII si a fost cunoscuta si sub denumirea de Biserica celor trei orfane, care conform legendei si-au lasat tot ce aveau bisericii au si fost inmormantate sub altar

.Turnul Alb 1494, Turnul Negru secolul XIV,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul turistic al arealului Brasov.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 518 cuvinte
Nr caractere:
13 575 caractere
Marime:
24.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, brasov, atractii
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!