Potențialul turismului - Județului Mehedinți

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Zona in care se gaseste judetul Mehedinti se infatiseaza sub forna unui amfiteatru dispus in trepte ce coboara dinspre NNV spre SSE, de la munti la campie. Treapta montana, situata in partea de vest si nord-vest ajudetului, flancheaza Cerna si malul stang al Dunarii. Este reprezentata de Muntii Mehedinti (varful lui Stan-1466 m, altitudinea maxima a judetului, se remarca printr-o multime de forme carstice) si de Muntii Almaj cu multe culmi domoale complet impadurite. Coborand spre Dunare, judetul se intinde pe Podisul Mehedinti si Getic, iar in sud-est pe Campia Olteniei si Lunca Dunarii. Astfel diferenta de nivel este de 1400 m.

Planul orasului Drobeta Turnu Severin este un dreptunghi cu latura mare de la est spre vest, dispus pe un platou usor inclinat, de la nord spre sud. In punctul cel mai inalt din oras, altitudinea este 104 m, iar punctul cel mai de jos se afla situat langa gara, unde altitudinea este de 48,75m fata de nivelul marii. Acest platou usor inclinat spre Dunare a permis atat scurgerea rapida a apei de ploaie si realizarea unei bune canalizari, cat si o sistematizare ordonata si estetica a orasului, cu strazi largi si drepte ce se intersecteaza in unghi de 90?.

Severinul este inconjurat de o centura de dealuri, dintre care se remarca Dealul Balota, spre est, inalt de 368 m.

Geologie

In zona au o larga extindere depozitele sedimentare de varsta mezozoica, multe dintre ele fiind formate din roci calcaroase ce dau un peisaj carstic deosebit.

Subsolul contine granit, gresie, piatra de var si serpentina. La intrarea in schela Cladovei exista izvoare de ape minerale sulfuroase.

Clima

Judetul Mehedinti are o clima temperat - continentala, in care se simt influente submediteraneene. Iarna, in special, au loc invazii de mase de aer umede si calde de origine mediteraneana si oceanica, ceea ce face ca acest anotimp al anului sa fie mai bland. Verile sunt in general calduroase, uneori cu temperaturi de peste 35?C, ca urmare a invaziei aerului fierbinte tropical.

Temperatura medie anuala a aerului: 11,5?C.

Media anuala a precipitatiilor: cca 600 mm.

Viteza medie a vantului:6 m/s.

Asezarea si clima au facut ca apele Dunarii sa se linisteasca, permitand vaselor sa poata ierna, ceea ce va determina aparitia portului si a orasului modern din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Lacuri

Cel mai important lac este cel de la Portile de Fier 1 (construit intre anii 1964-1972 impreuna cu ex-lugoslavia) in zona localitatii Gura Vaii (40 ha), format in spatele unui baraj de beton avand o inaltime maxima de 60 m; se extinde si in judetul Caras-Severin.

Lacul de acumulare Portile de Fier II, in arealul comunei Gogosu, este construit tot in colaborare cu ex-Iugoslavia.

Lacurile din Lunca Dunarii: Lacul Vadului, Garla Mare;

Lacul carstic Zatan - in apropierea localitatii Baia de Arama. Defileul Dunarii-Clisura Cazanelor - prezinta o succesiune de largiri si ingustari (clisuri) determinate de altemanta rocilor. Din intregul defileu, zona Cazanelor este cea mai spectaculoasa. Aval de bazinetul Dubovei, pe o lungime de 3, 6 km, se desfasoara Cazanele Mici (150-350m latime), iar amonte, Cazanele Mari (3, 8 km lungime si 200-350 m latime). Calcarele din zona cazanelor Dunarii au favorizat dezvoltarea formelor de relief carstic: versanti abrupti,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Turismului - Judetului Mehedinti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 157 cuvinte
Nr caractere:
11 484 caractere
Marime:
16.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
relief, obiective, turism
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!