Plan de reabilitare a Palatului Culturii Iași

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Monumentele sunt poemele noastre de piatra care trebuie sa ramaie si sa transmita posteritatii clipa in care am trait si ce am putut noi faptui"I.D. Berindei.

Frumoasa zidire a Palatului Culturii e o expresie a romantismului sfarsitului de secol si o manifestare a neogoticului ce revine arhitectului I.D.Berindei. Inaugurarea a avut loc in 1926 in prezenta regelui Romaniei, Ferdinand de Hohenzoller.Constructia Palatului a durat doua decenii,incepandu-se cu ridicarea acestuia pe ruinele vechi ale curtii domnesti(1434).Un incendiu de la sfarsitul sec XIX-lea a distrus acest palat,la inceputul secolului urmator luandu-se decizia ridicarii actualei constructii.

Astazi Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal National "Moldova" Iasi si cuprinde:Muzeul de Istorie a Moldovei,Muzeul de Arta,Muzeul Etnografic al Moldovei,Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu.In aripa de nord-est a palatului se afla Biblioteca Municipala "Gheorghe Asachi".

Elementele de interes turistic sunt:"Sala gotica","Sala Voievozilor","Sala Henri Coanda" si orologiu cu carillon instalat in turnul central,care este alcatuit dintr-un ansamblu de opt clopote care reproduc,din ora in ora,"Hora Unirii".

O adevarata comoara zace in inima Iasi-ului si asteapta sa fie pusa in valoare,insa lipsa de interes si de fonduri nu i-a oferit inca,acestui batran monument,cu o istorie zbuciumata,sansa sa se afirme la adevarata sa valoare.

Palatul Culturii este

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plan de Reabilitare a Palatului Culturii Iasi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
620 cuvinte
Nr caractere:
3 447 caractere
Marime:
108.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, cladire, reabilitare
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!