Obiective turistice din Sibiu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Munti

Muntii Fagaras (cu vf. Negoiu, 2.535 m), al doilea ca inaltime din tara, intra pe teritoriul judetului numai in jumatatea vestica a fatadei lor nordice. Prin intindere, prin masivitatea si prin maretia crestelor (ce ating cele mai mari altitudini din Romania), alcatuiesc una dintre cele mai importante zone turistice ale tarii. Beneficiaza de numeroase trasee marcate, de cabane si de refugii, de soseaua ,,Transfagarasan" (la 2.034 m altitudine), ce leaga Transilvania de Muntenia. Acesti ,,Alpi ai Transilvaniei" se caracterizeaza prin numeroase circuri glaciare si lacuri alpine situate la mari altitudini si care dau un farmec deosebit peisajului montan. Muntii Cindrel (Cibin), cu vf. Cindrel 2.244 m, caracterizati prin masivitate si culmi domoale, acoperite cu pasuni. prin varfurile lor solitare, cu pasuni alpine, vai pitoresti si adanci, acoperite cu paduri, prin bogatul fond de vanatoare si de pescuit, constituie o adevarata incantare pentru cei dornici sa-i strabata.

Chei si defilee

Defileul Oltului (doar 12 km din jumatatea nordica pe teritoriul judetului Sibiu), renumit pentru pitorescul sau, desparte Muntii Cindrel si Lotru de Fagaras, si este o zona de mare valoare turistica prin privelistile naturale pe care le ofera. ,,Drumul Oltului prin lume e un cantec neintrerupt, un lung poem simfonic" sunea Geo Bogza, melodie care atinge intensitatea maxima intre Turnu Rosu si Cozia, unde varfurile muntilor domina cu peste 1700 m aceasta vale transversala a Carpatilor romanesti. Numeroase castheir cade (dintre care Balea este cea mai frumoasa) se formeaza datorita pantei foarte inclinate a Muntilor Fagaras, apele coborand in salturi peste versantii lor abrupti si denivelarile accentuate.

Lacuri

Lacul Balea (la 65 km de Sibiu), lac glaciar in Muntii Fagaras, la obarsia Curtisoarei, (la 2.034 m altitudine), declarat monument al naturii, este unul dintre cele mai frumoase si mai mari din Romania (360 m lungime si 11 m adancime). In jurul sau, 100 ha au fost declarate rezervatie stiintifica cu numeroase plante (floarea de colt, macul galben) si animalele ocrotite (capra neagra, rasul, acvila de munte). Iezerele Cindrelului, rezervatie complexa (450 ha) ce include mai multe circuri glaciare (la 2.168 - 2.245 m altitudine). In zona acestor iezere se intalnesc variate specii de animale ocrotite (capre negre, ursi, lupi). Lacul fara fund de la Ocna Sibiului, rezervatie geologica reprezentata printr-un lac din golul format in urma prabusirii unei vechi saline. Lacul, cu o adancime de 35 m, are o mare valoare terapeutica si prezinta o stratificare termica a apei (stratul de apa sarata de sub cel de apa dulce favorizeaza acumularea caldurii solare). Alte lacuri: Podragu, Avrig - lacuri glaciare, Cibin, Sadu, Hartibaciu - lacuri de baraj.

Rezervatii si monumente ale naturii

Calcarele de la Turnu Rosu (la 30 km de Sibiu), rezervatie geologica de calcare eocene aflata la poalele Muntilor Fagaras, aproape de defileul Oltului. Avand mare valoare stiintifica (monument al naturii), calcarele si conglomeratele contin cele mai frumoase exemplare de moluste din Romania, dinti de rechin, corali, reptile. Vulcanii noroiosi de la Hasag (la 21 km de Sibiu), rezervatie geologica interesanta reprezentata de ,,vulcani" in miniatura. Noroiul evacuat la suprafata a format conurile prin care iese apa, in care bolboroseste gazul metan. Calcarele de la Cisnadioara, rezervatie geologica reprezentand un bloc masiv de calcar in care s-a identificat o fauna fosila bogata si variata. Alte rezervatii si monumente ale naturii: Poiana Gaujoara, la 25 km de Sibiu.

Statiuni

Paltinis (la 34 km de Sibiu), in Muntii Cibinului sub varful Oncesti (de 1717 m). ca statiune climaterica si turistica permanenta, la 32 km sud-vest de Sibiu. Beneficiaza de cea mai mare altitudine din tara, 1442 m si de o padure de conifere, in Muntii Cindrel. A fost intemeiata de Societatea Carpatina Transilvana (S.K.V.) in ultimul deceniu al sec. XIX. Din nucleul de vile initial statiunea conserva Casa Turistilor (1894), Casa medicilor (1895), Sala Monaco (1898) si inca o vila declarate monumente istorice, hoteluri, restaurante, baruri, club, biblioteca. Printre principalii sai factori terapeutici se inscriu climatul alpin de mare altitudine, aerul tonifiant, puternic ozonat, cu aerosoli iodati, temperatura moderata (temperatura medie anuala: 40C), verile racoroase, fara vanturi puternice, cu multe zile senine. splendidul peisaj montan dantelat de muntii ale caror varfuri trec peste 2000 m, padurile de brad cu aerul lor curat creaza aici, in orice anotimp, o atmosfera de liniste si deconectare. Climatul montan cu aerul ozonat recomanda statiunea pentru tratarea asteniilor, a Basedow, a sechelelor pulmonare, surmenaj, hipertiroidie benigna. Numeroase poteci marcate ajuta pe turistii care poposesc aici sa cunoasca Muntii Cindrelului (de aici sunt usor accesibile Cheile Cibinului si Valea Sadului, cu seria de baraje) si Lotrului. In lunile de iarna (circa 6 luni), zapada abundenta de pe pantele muntilor, adauga Paltinisului valentele unei reputate statiuni pentru practicarea sporturilor de sezon. Pentru schi si sanius sunt amenajate partii cu diferite grade de dificultate (ex. cea de pe Muntele Oncesti), iar mijloacele de transport pe cablu (telescaun, teleski, babylift), faciliteaza accesul la partii. La Schit, langa biserica de lemn este mormantul filozofului C-tin Noica (1907 - 1987). Caile de acces sunt: feroviare - gara Sibiu pe linia Bucuresti - Brasov - Arad, apoi cu mijloace auto pana in statiune, rutiere - DN 1 de la Oradea sau DN 7 (E 15) de la Bucuresti la Sibiu, apoi drumul local prin comuna Rasinari, pana in statiune, aeriene - din Bucuresti pana la Sibiu, apoi cu mijloace auto pana in statiune. Ocna Sibiului (la 14 km nord de Sibiu), statiune balneoclimaterica permanenta in Depresiunea Sibiului (la 410 m altidudine), inconjurata de dealuri invesmantate in paduri de stejar. Se evidentiaza printr

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiective turistice din Sibiu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 723 cuvinte
Nr caractere:
13 480 caractere
Marime:
14.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, atractii
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Sus!