Obiective turistice culturale din Dobrogea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cetatea Histria Astfel, colonii grecesti aveau sa apara pe toate tarmurile bazinului mediteranean, pe teritoriile de azi ale Romaniei, Bulgariei, Turciei, Italiei, Frantei si Spaniei pana in nordul Africii, in Egipt.

Intr-o perioada in care populatia bastinasilor traco-geti se afla abia in tranzitia divizarii paturilor sociale, grecii gasesc terenul optim pentru ceea ce avea sa fie prima cetate de pe teritoriul dobrogean. Numai partea vestica a cetatii are 10 turnuri si doua porti. Poarta mare a cetatii (tip ghilotina) era aparata de doua mari bastioane. Se poate observa cu usurinta cartierul comercial (tabernae), loc in care se expuneau marfurile aduse spre comercializare. De asemenea, se intinde pe o arie mare cartierul economic, in care s-au descoperit ateliere de ceramica si de prelucrare a metalelor, brutarii etc. Incanta insa sectorul de est (domus), loc al edificiilor aristocratiei locale. Aflate la marginea lacului, acestea erau dotate cu sali de baie, curti interioare, camere pentru provizii, fapt ce dovedeste pozitia privilegiata a nobilimii. Probabil cea mai frumoasa zona a cetatii, ,,zona sacra" este singura zona unde straturile culturii romano-bizantine au fost indepartate pentru a face loc templelor, altarelor si fantanilor sacre din epoca elenistica. Influenta romana este observata prin prezenta celebrelor bai publice (thermae) alimentate prin intermediul apeductelor care aduceau apa de la aproximativ 30 de km, a turnului inchisorii (folosit si ca depozit de armament) si a valurilor de pamant care protejau cetatea de atacurile externe. Legata pe vecie de marea care i-a adus atata stralucire, Histria ramane simbolul inceputului a ceea ce avea sa devina tara noastra.

Cetatea Enisala In secolele XII-XIV, genovezii au construit fortificatii puternice la Chitila, Enisala si Visina. In secolul al XIV-lea, domnitorul Mircea cel Batran si-a extins dominatia peste Dobrogea in 1484, dupa caderea Chiliei, regiunea intrand sub dominatia otomana, iar in secolul al XVI-lea regiunea fiind locul de plecare spre cucerirea de noi teritorii, ca pe timpul romanilor. Este construita din blocuri mici de calcar cioplite suma. Poarta inalta, cu dubla arcada, flancata de un turn poligonal, era insotita de un pod rulant. Traseul zidului de incinta urmeaza formele de teren.

Adamclisi Ridicat intre anii 106-109 de catre imparatul Traian pentru a celebra, impreuna cu columna lui Traian de la Roma, victoria romanilor impotriva populatiei autohtone, monumentul este marturia unuia dintre cele mai inntersante capitole din istoria veche a Romaniei

Mangalia

Incinta romano-bizantina este situata in spatele hotelului Mangalia, nu departe de mare.

Dupa cum ne inforneaza o inscriptie, zidul de incinta a fost refacut in secolul al II lea din ordinul guvernatorului provinciei Marcus Valerius Bradua. Pe laturile de nord si vest, sapaturile mai vechi au identificat o serie de turnuri patrulatere exterioare. an coltul de nord-vest este situat un turn, deasemenea patrulater, specific tipului de fortificatie al celor doi arhitecti bizantini Cleodamos si Athenaios. Zidul, gros in jur de 2m, este construit din mari blocuri de piatra cioplita, dispusa regulat.

Muzeul de Arheologie Callatis situat in vecinatatea stadionului dispune de o colectie de arheologie unde vizitatorul poate vedea piese arheologice de mare valoare, descoperite in zona vechii cetati Callatis, intre care: coloane antice, sacrofage, fragmente arhitectonice, sculpturi, podoabe, inscriptii, ceramica, unelte casnice si agricole, statuete. Toate aceste piese ilustreaza in mod convingator interferenta spirituala a civilizatiei grecesti si a influentelor romane, grefate pe un fond autohton geto-dacic.

Mormantul cu papirus este situat in parcul din vecinatatea stadionului si a fost descoperit in anul 1959.

Papirusul aflat langa schelet, din pacate, nu a putut fi recuperat in intregime, deoarece, in contact cu aerul, s-a sfaramat datorita indelungatei sederi in pamant. Interiorul mormantului (datat secolul IV i.e.n.) este constituit din blocuri mari de piatra, care formau un fel de caseta, inconjurata de un cerc tot din piatra, cu un diametru de 14m.

Geamia "Esmahan Sultan"

Este inconjurata de un cimitir mahomedan, printre pietrelefunerare putand fi identificate o serie de fragmente arhitectoniceprovenite de la edificiile anticului Callatis. Geamia functioneazasi astazi ca lacas de cult, fiind vizitata in fiecare an denumerosi turisti din tara si de peste hotare.

Movila Documaci situat in vecinatatea orasului, complexul funerar este format dintr-un mormant de mari dimensiuni orientat est-vest si o constructie de forma rectangulara a carei functionalitate nu a putut fi stabilita inca. Mormantul este format dintr-o camera funerara cu dimensiunile de 3,56 x 3m si 3,62m inaltime in punctul maxim. antregul complexa fost locuit, dovada fiind marea cantitate de ceramica fragmentarare prezentand amfore si vase mai mici de uz comun.

Manastirile din nordul Dobrogei: Cilic Dere, Saon si Cocosul, monumente istorice, de arhitectura - se remarca prin vechimea si originalitatea picturilor si a sculpturilor din altar, precum si prin adapostirea de sfinte moaste.

MANASTIREA COCOS (spre Niculitel, intre 13 si18 km) - Monument de arhitectura religioasa. Manastirea a fost infiintata in 1833 de calugarii Visarion, Gherantie si Isaia. Cuprinde: - un zid de incinta fortificat; - Biserica Pogorarea Sf. Duh construita intre 1910 - 1916 in locul bisericilor vechi datand de la 1833, respectiv 1853 demolate din cauza deteriorarii avansate. Biserica actuala are plan treflat si este pictata in interior, in ulei, de pictorul italian F. D. Brasse din Milano. Este o pictura in stil realist, influentata de arta renasterii. - corp de chilii - construit in 1853, stil oriental turcesc; - Colectie muzeala - Profil: arta plastica, carte rara romaneasca, arta decorativa, arheologie, numismatica; - Clopotnita construita in 1853.

MANASTIREA SAON (spre Niculitel, 11 km) - Monument de arhitectura religioasa. Manastire infiintata de calugari in 1846. Cuprinde: - zid de incinta; - Biserica veche si paraclis din 1881 renovate de mai multe ori; - Biserica noua Inaltarea Domnului, construita in 1912.

MANASTIREA CELIC-DERE (spre Cataloi - Telita, 21 km) - Obiectiv de arhitectura religioasa. Asezamant monahal infiintat in 1841 - 1844, de catre calugarii romani si rusii. Biserica Adormirea Maicii Domnului este o constructie noua, realizata in stil romanesc in mai multe etape: 1901-1902, 1910-1916 si 1928-1932, dupa proiectele arhitectilor Toma Dobrescu si Dumitru Berechet. Colectia muzeala: arta plastica, carte romaneasca, arta decorativa. Sunt expuse obiecte de cult, carte veche, covoare, textile, o icoana adusa de la Muntele Athos, considerata cea mai veche din tara. In biserica se afla osemintele episcopului Atanasie, intr-o racla care imita mormantul lui Isus Hristos de la Ierusalim si care dateaza din 1845.

Manastirile din sudul Dobrogei: Techighiol (bisericuta veche din lemn de stejar), Dervent (cu icoana facatoare de minuni si crucile crescute din pamant) si Sfantul Andrei (cu pestera si izvoarele sfantului Andrei, locul de unde sfantul Andrei a pornit pentru a propovadui crestinismul in aceasta parte a Europei).

Manastirea Dervent a fost terminata in 1942, cand parintele Elefterie-i devine si staret. Astazi, manastirea Dervent are trei altare, cu trei hramuri: 'Cuvioasa Paraschiva', 'Izvorul Tamaduirii' si 'Ziua Crucii'.

Sulina:

Oras situat in partea de E a Deltei Dunarii, pe tarmul de V al Marii Negre (la 900 m. fata de apele acesteia), la 3,5 m. alt. (este orasul situat la cea mai joasa altitudine din Romania), la gura de varsare al bratului Sulina in Marea Neagra. Important port fluvio-maritim. Localitatea a fost mentionata documentar in anul 950 cu numele Solina. In anul 1318, asezarea este din nou consemnata. In anul 1850 este mentionata ca sat de pescari, iar in 1856 capata statutul de porto franco, pe care l-a mentinut pana in preajma celui de al doilea razboi mondial. Populatia: 4.601 locuitori (martie 2002).

Obiective:

Biserica Sf. Nicolae, construita in 1863-1868, restaurata in 1923. Catedrala ortodoxa Sf. Nicolae, construita in 1933-1934, in stil bizantin.

PALATUL COMISIEI EUROPENE A DUNARII DE JOS - Monument de arhitectura laica. Edificiul a fost construit in 1860 de Comisia Europeana a Dunarii, in stil neoclasic.

FARUL VECHI (GENOVEZ) (din SULINA) - Monument istoric si de arhitectura laica. Farul a fost construit in 1802, de atunci fiind reconstruit de doua ori. La vremea respectiva se afla in apropierea punctului de varsare a Dunarii in mare. Astazi se afla la peste 1,5 km de tarmul marii. Emite o lumina alba, fixa, vizibila in noptile senine pe o raza de 36 km. Lumina este plasata in focarul a 27 oglinzi parabolice construite din metal lustruit.

CASA MEMORIALA EUGENIU BOTEZ - Casa memoriala. Casa in care a locuit Eugeniu Botez, pe cand era comandantul portului Sulina.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiective turistice culturale din Dobrogea.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 882 cuvinte
Nr caractere:
15 742 caractere
Marime:
23.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, cultura, atractii
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!