Conserve de Legume

Previzualizare referat:

Extras din referat:

2 kg ardei capia, 1/2 l otet de 9 grade, 1 l apa, 250 g zahar sau miere, 20 g sare, o foaie de dafin, o frunza de telina, 100 g hrean sau trei lingurite saminta de mustar.

________________________________________

Mod de preparare

________________________________________

Ardeii bine spalati se taie in jumatati, pe lungime, se curata de cotoare si seminte, apoi se cintaresc. Intr-o cratita 3 l, se pun otetul, apa si toate ingredientele, afara de hrean si se acopera cu capac. Cind lichidul clocoteste, se pun ardeii capia, citi incap, ca sa intre bine in lichid, apoi se acopera si se lasa sa fiarba 2-3 clocote. Dupa aceea se scot cu spumiera si se pun intr-o cratita, acoperiti, continuindu-se la fel, pina cind se termina toata cantitatea. Se asaza apoi in trei borcane de cite 1 l fiecare sau intr-un borcan de 3 l. Dupa ce ardeii s-au asezat pina la jumatatea borcanului, se toarna circa 1/2 din lichid, ca sa intre bine printre felii; se completeaza cu ceilalti ardei si, la urma, se toarna tot lichidul, presarindu-l cu cite doua felii de hrean, ca lichidul sa iasa deasupra. Borcanele se leaga cu celofan dublu si se asaza in camara. Ardeii nu vor fermenta, chiar daca se lasa mai mult timp borcanele dezlegate, cu conditia sa fie acoperite.

ARDEI GRASI (GOGOSARI)

UMPLUTI CU VARZA ALBA

Ingrediente

________________________________________

Circa 1 sau 1,5 kg ardei grasi mai mici (20-25 bucati la 1 kg) sau gogosari, cca. 2 kg varza curatata, taiata, cca. 1/2 kg morcovi si radacina de telina (curatati si apoi cintariti), 600 ml apa, 400 ml otet, sare, zahar, piper, 150 g hrean.

________________________________________

Mod de preparare

________________________________________

Ardeilor li se taie un capac. Se scot semintele si cotoarele. Varza se taie ca fideaua; morcovii si telina, se rad prin razatoarea cu gauri mari. Se pun toate intr-un lighean smaltuit sau din plastic, se presara cu 15 g sare pentru fiecare kg varza. Se umplu ardeii sau gogosarii cit mai indesat, asezindu-i in borcan, unul linga altul, in rinduri suprapuse, fara sa se preseze prea mult, apoi se toarna lichidul. Se calculeaza ca lichidul sa fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proportia de apa si otet 60 %, respectiv 40 %. Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g zahar, 10 g sare si pt. 2-3 l lichid, o frunza de telina, 1-2 foi de dafin, 10-20 boabe piper sau macinat, cimbru, marar si circa 100 g hrean. Daca lichidul nu este suficient, se prepara, cit apreciem ca ar fi nevoie, adaugind numai apa cu otet in proportiile aratate; se fierbe citeva minute cu aceleasi arome si, apoi, se toarna strecurat in borcan pina la gitul acestuia. Borcanul se leaga imediat cu celofan si se duce in camara.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conserve de Legume.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 788 cuvinte
Nr caractere:
8 691 caractere
Marime:
11.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
ingrediente, zahar, apa
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!