Conceptul de armatură urbană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conceptul de armatura urbana

o Sistemul urban si zone de influenta/atractie urbana.

o Arii de influenta urbana

o Teoria locurilor centrale

Orice oras nu poate exista singur in mediul sau, daca nu are posibilitatea sa utilizeze excedentul de resurse posedate de alte asezari si sa nu isi asigure debuseu pentru propriile produse.

H.Pirrene afirma la 1927

'in nici o civilizatie viata urbana nu sa dezvoltat decit prin importul de bunuri din afara si exportul de produse in contrapartida, comertul si industria dovedindu-se indispensabile dependentei reciproce intre oras si zona invecinata''

S. Negut, 1997

Orasul trebuie considerat un sistem deschis, care interactioneaza cu elementele exterioare si se caracterizeaza printr-o structura coerenta si dinamica, in cadrul careia fiecare subsistem are proprietatea de a interactiona cu exteriorul si de a modifica, individual, evolutia intregului sistem urban

A. Pred (1977)

o un sistem urban implica existenta unui ansamblu structurat de orase cu relatii de integrare si ierarhizare intre acestea, cu o evolutie mai mult sau mai putin accentuata in timp si spatiu

Structura sistemului urban

o Orice sistem urban se constituie din componente si relatii, care au intensitati, se ordoneaza si se interconditioneaza dupa legi geografice, economice si social-istorice.

o structura sistemului urban respectiv, caracterizata printr-o anumita pozitie a oraselor in spatiu, prin anumite orientari si dimensionari ale relatiilor dintre acestea.

Trama urbana reprezinta simpla distributie a oraselor intr-un teritoriu.

Reteaua urbana este conceputa nu numai ca o structura formata din linii si noduri, dar avand si relatii intre orasele componente.

Armatura urbana /retea urbana

o Geografii francezi faceau distinctia dintre retea si armatura urbana, considerand ca prima se dezvolta in jurul unui oras regional sau subregional, iar cea dea-a doua fiind conturata doar de capitala.

o reteaua nationala urbana in toate cazurile poate fi denumita armatura, pe cand subretelele dintr-o tara nu sunt decat simple retele urbane

Sistem urban/armatura urbana

o armatura urbana implica o coerenta a retelei urbane, ceea ce o apropie prin definitie cu notiunea de sistem urban. Reteaua urbana nu se caracterizeaza neaparat prin sinergie si coerenta, ci, doar prin relatiile care se stabilesc intre orasele dintr-un anumit teritoriu.

o Aceasta inseamna ca atunci cand vorbim de un sistem urban presupunem totdeauna o retea urbana, reciproca nefiind valabila. Adica nu toate retelele urbane sunt neaparat si sisteme urbane.

o Totdeauna cand dorim sa identificam un sistem urban trebuie sa pornim de la orasul pe care il consideram ca furnizeaza bunuri si servicii tuturor celorlalte dintr-un anumit teritoriu.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul de Armatura Urbana.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 860 cuvinte
Nr caractere:
9 715 caractere
Marime:
23.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
oras, urban
Predat:
la liceu
Sus!