Comparație între modalități de analiza utilizate de către doi autori diferiți pentru Piața San Marco

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Azi orasul Venetia este impartit in sase cartiere: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio si Castello, cuprinzand 118 insule, 354 poduri si 177 canale.

Piata San Marco poate fi considerata "centrul centrului" orasului, una dintre cele mai frumoase din lume. Aici se gaseste Bazilica San Marco, Palatul Ducal si clopotnita bazilicii. Un alt simbol al orasului este Podul Rialto pe care se gasesc magazine.

Alte importante monumente venetiene sunt: Arsenalul, Bazilica Santa Maria della Salute si Bazilica Santa Maria Gloriosa dei Frari.

Canalele principale ale orasului sunt: Canal Grande si Canale della Giudecca. Primul imparte in doua orasul trasand un S, al doilea separa centrul vechi de insula Giudecca.

Pentru aceasta comparatie am folosit 2 carti cunoscute pentru analiza care o produc dupa anumite criterii diferitelor tipuri de piete construite de-a lungul timpului. Astfel in cartea sa "Arta construirii oraselor" Camillo Sitte analizeaza diferite moduri de constitutie a pietelor dupa diferite criterii cum ar fi: "relatia dintre cladiri monumente si piete","degajarea centrului pietelor","de dimensiunea si formele pietelor" s.a. Sitte a tinut cont si de "grupurile de piete", aici acesta face o analiza mai aprofundata a Pietei San Marco dupa cum urmeaza:

"Una din cele mai frumoase combinari a doua piete formeaza inima Venetiei. Piata San Marco si Piazzetta sunt infatisate in figura alaturata.

Prima este o piata dezvoltata in adancime in raport cu basilica si dezvoltata in largime fata de Procuratii. A doua este o piata larga in raport cu fatada Palatului Dogilor, dar in primul rand este dezvoltata in adancime in raport cu splendida perspectiva catre Canal Grande, in directia bisericii San Giorgia Maggiore. O a treia piata, foarte mica, este situata pe latura bisericii San Marco. Atata splendoare este adunata aici intr-un singur loc cum nici un pictor nu a putut concepe vreodata ceva mai frumos ca fundal de arhitectura si nici un teatru nu a avut un decor mai captivant, cum este cel care s-a nascut aici in realitate. Intr-adevar, acesta este spatiul unei mari forte, o forta a spiritului, a artelor si mestesugurilor, care a strans bogatii ale lumii intregi pe corabiile sale, a stapanit marile si care se bucura de bogatiile acumulate in acest loc, cel mai frumos de pe pamant. Chiar si Tiziano sau Veronese nu au putut imagina ceva mai frumos ca fundal pentru marile tablouri infatisand nunti sau festivitati. Analizate, mijloacele care au permis desavarsirea acestei splendori fara egal se releva ca fiind putin obisnuite: efectul marii, alaturarea unor cladiri monumentale, prestigioase si bogatia decorului sculptat, magnifica culorilor bisericii San Marco, impozantul campanil. Si totul este dispus intr-o asemenea maniera, incat acest fericit mod de organizare participa incontestabil la efectul de ansamblu. Nu ne indoim ca daca s-ar fi conformat sistemului modern, desi toate aceste opera de arta ar fi fost implantate intr-un mod dispersat si dupa axe de simetrie riguroase, ar fi avut un effect incredibil micsorat. Sa ne imaginam San Marco degajata de edificiile inconjuratoare, campanilul plasat in axul portalului principal, in mijlorcul unei esplanade modern, procuratiile, biblioteca, nu reunite intr-un ansamblu inchis ci dispuse individual, potrivit sistemului modern de blocuri, si in lungul acestei pretinse piete , de fapt un bulevard de aproape 60 metri largime. Aceasta idee este intolerabila: TOTUL AR FI DISTRUS. Pentru ca cele doua lucruri sunt indisolubil legate: pe de-o parte, frumusetea edificiilor si a monumentelor si pe de alta parte, corecta si fericita lor ordonare. Organizarea pietei San Marco si a pietelor invecinate este conforma regulilor recunoscute pana aici. Se remarca in special pozitia laterala a campanilului care se inalta la intersectia celor doua piete.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comparatie intre modalitati de analiza utilizate de catre doi autori diferiti pentru Piata San Marco.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 730 cuvinte
Nr caractere:
9 600 caractere
Marime:
18.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
comparatie, analiza, piata, turism, italia
Predat:
la liceu
Profesorului:
Doina Cristea
Sus!