Bojdeucă - Ion Creangă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bojdeuca lui Ion Creanga Iasi - se afla situata in cartierul Ticau, pe strada Simion Barnutiu.Primul muzeu memorial literar din Romania, este unul din cele 12 obiective care compun Muzeul Literaturii Romane Iasi. Surprinzator, aspectul acestui vechi cartier al Iasului, la distanta doar de 1 kilometru de Piata Unirii (inima orasului), relieful abrupt iti creeaza impresia ca te afli intr-un sat departat. Aici a locuit Ion Creanga (1837-1889), cel mai mare, mai cunoscut si mai iubit povestitor roman, din anul 1872 si pana la 31 decembrie 1889. Aici s-a cunoscut si imprietenit cu Mihai Eminescu, aici a scris intreaga sa opera: Povestile, Povestirile si Amintirile din copilarie. Aceasta casa - numita de Ion Creanga - bojdeuca - pare coborata din poveste. Firesc, ea este pastrata si azi asa cum arata in anii 1872-1889. O casa cu doua incaperi mici, cu o prispa inspre nord, unde se afla si usa de intrare si un cerdac (o logie populara) cu deschidere generoasa spre orizontul dinspre rasarit sprijinit de dealurile Ciric si Sorogari.

Bojdeuca are patru ferestre cu ochiurile sub forma de cruce: doua aflandu-se de o parte si de alta a usii de la intrare si celelalte doua pe partea opusa a casei. Acoperisul din dranita (in solzi de peste - scanduri mici de brad) este insufletit de doua elemente simbolice: hornul pe care iese fumul si cahleata (sau lucarna), un fel de ochi fermecat prin care respira aceasta vietate ciudata.

Bojdeuca s-a deschis pentru public la 15 aprilie 1918 - fiind primul muzeu memorial literar din Romania. Casuta era insa vizitata din anul 1890, imediat dupa moartea scriitorului, de grupuri de elevi, studenti, profesori si ziaristi.

De la inaugurare si pana astazi au avut loc mai multe restaurari si reorganizari ale casei si muzeului. A doua restaurare, dupa cea din 1918, a avut loc in anii 1933-1934. In anii 1965-1968, fondul documentar al Bojdeucii s-a unit cu cel al muzeului Ion Creanga de la biserica Golia din Iasi. A avut loc organizarea unei expozitii documentare privind viata si opera lui Creanga chiar in Bojdeuca. Intr-o singura incapere erau expuse obiecte memoriale.

In perioada 1984-1989 la Bojdeuca Ion Creanga au avut loc lucrari complexe de consolidare a terenului, de amenajare a unui amfiteatru, in aer liber, de 250 de locuri, de construire a unei cladiri special gandita pentru a adaposti expozitia documentara "Viata si opera lui Creanga" si Biblioteca Bojdeucii, spatii de serviciu, depozit, camera pentru supraveghetoare, lucrari de restaurare si reorganizare ale muzeului "Bojdeuca Ion Creanga". Si de aceasta data s-a avut in vedere pastrarea autenticitatii casei. In interior sunt expuse (in cele doua incaperi si in cerdac) numai obiectele originale care au apartinut povestitorului sau familiei sale.

In cladirea noua, inaugurata la 11 iunie 1989, sunt expuse carti, fotografii si documente care ilustreaza drumul vietii lui Ion Creanga: scolar, preot si invatator, activitatea de scriitor: Bucoavna - unul din primele abecedare; fotografia originala a scriitorului; carti care au apartinut "seminaristului" Ion Creanga; manualele didactice originale alcatuite de Ion Creanga; colectia revistei "Convorbiri literare", 1867-1889 in care Ion

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bojdeuca - Ion Creanga.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 164 cuvinte
Nr caractere:
6 214 caractere
Marime:
311.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
muzeu, cultura
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!