Modalități și tehnici de plată în contractul de comerț exterior

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Factura

Cel mai important document in operaţiunea de comerţ exterior este factura de export. Este intocmita de exportator si arată conditiile in care are loc vanzarea de bunuri si servicii. Ea cuprinde in detaliu marfurile comercializate si conditiile de comercializare aferente acestora.

Este un document comercial contabil, sub forma unui document tipizat, ale carei rubrici trebuie completate în totalitate.

Factura comerciala rezuma toate conditiile esentiale ale unei afaceri incheiate – clauze privind partenerii, obiectul, pretul – astfel incat din continutul ei rezulta in mod clar drepturile si obligatiile părtilor. Factura are următoarele functii:

- atesta faptul ca marfa a fost vanduta

- mijloceste transferul de proprietate de la vanzator la cumparator

- insoteste marfa

- serveste la incasarea banilor fiind folosita în setul de documente depus la banca pentru incasarea contravalorii marfii

- serveste la efectuarea formalitatilor vamale

Factura este documentul primar de evidenta, identificare si evaluare in vama a marfurilor de export-import.

Exista aşa numita factura proforma. Este un document solicitat de importator exportatorului pentru a-i servi la realizarea unor formalitati prealabile importului cum ar fi de exemplu obţinerea licentei de import. Nu are un statut legal fiind folosita pentru a facilita bancii cumparatorului sa-si procure fondurile necesare pentru a cumpara produsul importat.

Nu este un document care intra in contabilitatea firmei.

Mai exista factura consulara – este solicitata în unele tari importatoare pentru a servi la stabilirea taxelor vamale. Acest formular este vizat de consulatul tării importatoare.

Costul facturilor consulare variaza de la tară la tară, dar el poate fi adesea foarte ridicat. Conform INCOTERMS, cumparatorul este tinut sa ramburseze vanzatorului costul facturilor consulare pe care ultimul le-a procurat în contul importatorului.

Ordinul de plata (viramentul)

Ordinul de plata (engl. payment order) este dispozitia data de o persoana (ordonatorul) unei banci de a plati o suma determinata unei alte personae (beneficiarului) in vederea stingerii unei obligatii banesti a ordonatorului fata de beneficiar. Plata se face prin debitarea contului ordonatorului de la banca acestuia si transferul sumei respective in contul beneficiarului, la banca acestuia din urma, adica prin virament, denumire sub care mai este cunoscut acest mijloc de plata.

Partile implicate in derularea ordinului de plata sint:

a. ordonatorul ( initiatorul operatiunii ) - cel care plateste, care costituie depozitul bancar si care stabileste conditiile platii

b. beneficiarul - cel care in favoarea caruia se face plata si care trebuie sa se conformeze cerintelor prevazute in ordinul de plata si cel care pina in momentul incasarii definitive nu are certitudinea incasarii sumei

c. bancile - care intervin in derularea actiunii ca simpli prestatori de servicii.

Bancile implicate sint:

- banca ordonatoare - cea la care se creaza provizionul

- banca platitoare - cea la ghiseele careia se executa efectiv plata si care solicita, fie anticipat, fie ulterior, de la banca ordonatoare, suma de plata

- alte banci.

In tranzactiile comerciale internationale, viramentul este un ordin dat de imoportator bancii sale de a transfera (vira) in beneficiul furnizorului strain, intr-un cont la o banca straina, o anumita suma, pentru plata datoriei sale.

In uram ordinului primit, banca importatorului va efectua diferite operatiuni pentru ca banii sa ajunga in contul precizat de exportator; in data ce banca avizeaza pe furnizor, suma respectiva va fi disponibila in contul acestuia.

Virament bancar

(1): ordona viramentul

(2): comunica ordinul de transfer

(3): debiteaza contul ordonatorului

(4) dispune transferul si creaza contul nostro al bancii corespondente

(5): confirma operatiunea si creditarea contului loro

(6): crediteaza contul beneficiarului

(7): confirma acceptarea platii prin virament

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modalitati si Tehnici de Plata in Contractul de Comert Exterior.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 471 cuvinte
Nr caractere:
21 628 caractere
Marime:
44.31KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!