Modalități de plată în tranzacțiile internaționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Afacerile internationale cuprind o mare parte din totalul afacerilor care se desfasoara pe glob, fiind intr-o continua dezvoltare. In prezent, aproape toate companiile sunt afectate de competitia si evenimentele globale, pentru ca majoritatea isi vand produsele si/sau se aprovizioneaza cu resurse si din alte tari si concureaza cu produse si servicii care provin din strainatate.

O companie care intra in domeniul afacerilor internationale se va angaja in unele tipuri de operatiuni, cum ar fi exportul si importul, care difera de cele pe care le-a practicat pe plan national.

I. Plata directa

1. Plata directa in numerar

Este forma cea mai simpla, utilizata in cadrul tranzactiilor de valori mici. Beneficiarul de import il plateste pe exportator la locul expeditiei si receptiei, achitand pe loc in moneda nationala a exportatorului sau in valuta, valoarea marfii primate sau a prestatiei de servicii de care a beneficiat. Este o modalitate incomoda pentru importator, acesta fiind obligat sa poarte cu sine sumele de bani aferente.

Ca o varianta a platii directe in numerar, este plat ape calea punerii la dipozitia exportatorului a unui CEC semnat de catre importator, cu plata la vedere, la o banca accesibila.

2. Plata prin ordin de plata

Importatorul care dispune de numerar sau de credit la o banca, ii da acesteia un ordin de plata, indicand numele beneficiarului si suma ce urmeaza sa fie platita intr-un anumit termen si in anumite conditii. Banca poate sa dispuna unei banci correspondent din apropierea domiciliului exportatorului sa-i plateasca acestuia suma de bani ordonata de importator, operatiune denumita transfer bancar. Transferul se poate face fie pe calea remiterii de valuta efectiva de la banca emitenta la banca correspondent, fie prin virament de bani scripturali, intre cele doua banci existand relatii de conturi permanente, cu reglari periodice.

Ordinal de plata dat bancii de catre importator poate sa fie: simplu, pe baza de chitanta sau documentar. In primul caz, banc il achita pe exportator pe baza unei simple chitante semnate de catre acesta. In al doilea caz, exportatorul, in calitate de beneficiar de plata, va trebui sa prezinte bancii platitoare documentele specificate de importator in ordinul de plata.

3. Plata prin mandate postal

Se poate face sub trei forme: mandatul ordinar, mandatul de varsare intr-un cont postal si mandatul telegrafic.

II. Schimbul de documente de plata

O asemenea modalitate se utilizeaza frecvent in cazul operatiunilor de compensatie, fara miscare de bani. Exportatorul trimite unei banci, din tara sa, documentele care sa ateste expedierea marfii. Banca le expediaza corespondentului sau din tara importatorului. Banca corepondent il invita pe importator ca in loc de bani sa-I prezinte documentele, din care sa rezulte ca a expediat la randul sau exportatorului devenit imporator (fiecare dintre cele doua parti contractanta are dubla calitate de exportator si de importator) marfurile convnite, de valoare egala. Banca respective face schimbul de documente si, prin reteaua bancara respective, fiecare dintre cei doi parteneri intra in posesia documentelor celuilalt, putand sa devina proprietar al marfurilor importate. Miscarea de numerar se rezuma numai la comisioanele platite bancilor.

De multe ori, schimbul de documente este insotit si de o garantie bancara in favoarea celui care face primul expedierea partied angajate in compesatie, ordonata de cel care beneficiaza de aceasta prima expediere.

III. Plata prin incasso documentar

Este modalitatea de plata prin care exportatorul trimite importatorului spre incasare, prin intermediul bancar, documentele convenite contractual, care atesta indeplinirea obligatiilor ce i-au revenit. Printre aceste documente se numara factura, documentul de transport, certificatul de origine, polita de asigurare, certificatul de calitate, certificatul de control si receptie, certificatul sanitar veterinar (dupa caz), certificatul fitosanitar (dupa caz). Intr-o operatiune de incasso documentar sunt implicate partile: exportatorul, banca primitoare a documentelor, banca corespondenta in strainatate, importatorul.

Exportatorul incaseaza pretul marfii vandute cu intarziere de la data expedierii. Inconvenientul cel mai mare pentru exportator consta in aceea ca incasso documentar nu-i ofera garantia ca-si va incasa creanta. El se bazeaza exclusive pe increderea in posibilitatea de plata a debitorului sau. De fapt, exportatorul recurge la folosirea acestei modalitati de plata in urmatoarele conditii:

- exista incredere in bonitatea importatorului;

- marfa este greu vandabila, se valorifica la preturi mici, cu beneficiu scazut;

- situatia politica, economica si monetara a tarii cumparatorului este stabile;

- marfurile pot fi vandute usor pe teritoriul tarii importatorului, in cazul in care acesta le refuza.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modalitati de Plata in Tranzactiile Internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 314 cuvinte
Nr caractere:
20 197 caractere
Marime:
19.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!