Mișcări Antiglobaliste

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lucrarea de fata, intitulata „Miscari antiglobaliste”, este structurata în trei parti. In prima parte a lucrarii am prezentat cauzele aparitiei antiglobalismului si esenta miscarii antiglobaliste. In cea de-a doua parte a lucrarii, intitulata „Tendintele si perspectivele principale de dezvoltare a miscarii antiglobaliste”, am facut referiri la problemele internationalizarii miscarii antiglobaliste în conditiile actuale si specificul antiglobalismului ca varianta neliniara a dezvoltarii societatii. Cea de-a treia parte cuprinde “Concluziile”.

Antiglobalismul – continut si esenta

Aparitia miscarii antiglobalistilor este strîns legata de diferite neajunsuri si momente negative, care îi sunt caracteristice globalizarii. Globalizarea neoliberala a condus la cresterea fara precedent a tuturor formelor cunoscute ale inegalitatii în toate sferele activitatii omului. În procesul globalizarii are loc concentrarea avutiei într-un numar limitat de tari si oameni, creste numarul tarilor sarace si oamenilor saraci. Permanent creste decalajul economic între Nord si Sud, între regiuni, între tari bogate si sarace, între oameni bogati si saraci.

Globalizarea totala a pietii în conditiile economiei neoliberale distruge pietile locale si regionale, întreprinderile mici si medii, care, fiind fara nici o protectie a guvernelor nationale, nu au nici o posibilitate de a concura cu corporatiile transnationale. Actualmente, cu o anumita certitudine se poate afirma, ca la începutul sec. XXI abisul existent între polurile bogatiei si saraciei în lumea întreaga si în anumite tari doar s-a extins, în afara de aceasta valoarea absoluta a decalajului între tari bogate si sarace progreseaza, inegalitatea sociala tot mai mult se agraveaza. Acest fapt semnificativ intensifica migratiunea populatiei sarace în tari «bogate». În afara de aceasta, o influenta imensa asupra extinderii proceselor migratiunii legale si ilegale în conditiile globalizarii sunt multiplele «conflicte regionale» si «razboaiele interne».

Un fenomen absolut nou este cresterea pretutindeni (în primul rînd, în tarile industrial dezvoltate) a organizatiilor nonguvernamentale (ONG), care sunt o reactie originala a societatii la presingul globalismului si care în mai multe aspecte au dat nastere miscarii antiglobaliste de protest în masa. Cauza principala este aceea, ca societatea civila nu mai vede în stat forma de baza si de neînlocuit a organizatiilor publice.

Antiglobalismul într-o masura cunoscuta este cauzat de asemenea de relatiile inegale în drepturi între tarile dezvoltate si cele în curs de dezvoltare. Tarile dezvoltate ale Occidentului au beneficiat de globalizare ca de un mijloc de sporire a puterii sale economice si influentei politice. Sfîrsitul «razboiului rece» si disparitia amenintarii externe a servit drept cauza faptului, ca divergentele interne existente în tarile dezvoltate s-au agravat într-o masura mai mare. Divergentele se refera la doua strategii ale dezvoltarii mondiale: strategia ordinii mondiale monopolare si strategia lumii polipolare. În ultimii ani, SUA depune mari eforturi în stabilirea ordinii mondiale unipolare create de ei, supunîndu-si într.o forma sau alta alte tari.

Reprezentantii antiglobalistilor vad în acest fapt o forma noua de colonizare. Actualmente, are loc reîmpartirea lumii, se determina structura si pozitionarea fortelor pentru un timp îndelungat si fiecare tara, grup regional de tari, corporatii mari tind sa acapareze platouri posibil profitabile si de influenta.

Statele Unite si tarile dezvoltate ale Occidentului, în conditiile proceselor de globalizare, utilizeaza activ metodele actiunii geoeconomice. Actiunea data efectuala asupra statelor suverane are drept scop de a le cauza prejudicii economic prin metode nemilitare, cu utilizarea tehnologiilor înalte geoeconomice. Efectuînd operatiuni ale actiunii geoeconomice deseori se utilizeaza facotrul militar-politic, care se îmbina mai mult cu economia.Dupa sfîrsitul perioadei «razboiului rece» s-au agravat divergentele între tari. «Cele sapte» tari, elitele de mari proportii internationale si nationale sunt într-o lupta crîncena, inclusiv prin utilizarea metodelor de actiune militar-politica si geopolitica, prin acapararea platourilor avantajoase si de influenta în lume. Metodele utilizate agraveaza procesele negative ale globalizarii si cauzeaza extinderea si activarea miscarii antiglobaliste internationale. Aparitia si extinderea antiglobalismului într-o masura semnificativa este legata de agravarea problemelor ecologice, ca fiind una din cele mai serioase consecinte ale sporirii proceselor globalizarii. Cauza principala a acesteia tine de sarcina tehnogena de cresterea rapida asupra mediului natural..

Deci, relatiile aparute între toti participantii economiei mondiale în conditiile globalizarii neoliberale sunt sursa celor mai acute divergente si conflicte – politice, economice, sociale si ideologice si cauza aparitiei miscarii antiglobaliste.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Miscari Antiglobaliste.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 253 cuvinte
Nr caractere:
18 058 caractere
Marime:
21.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Profesorului:
Isan Vasile
Sus!