Finanțarea tranzacțiilor comerciale internaționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Finantarea tranzactiilor internationale cuprinde un ansamblu de modalitati pentru asigurarea mijloacelor de plata necesare efectuarii operatiunilor comerciale, investitiilor internationale, actiunilor de cooperare economica internationala. Ea se poate realiza din surse interne sau din surse externe. La rândul ei, finantarea externa poate sa aiba la baza surse publice sau surse private.

Din punct de vedere al duratei finantarii, exista finantare pe termen scurt (12-18 luni), pe termen mediu (5-7 ani) si pe termen lung (peste 7 ani). în principiu, în cazul operatiunilor de export si import preveleaza tehnicile de finantare pe termen scurt-mediu, în timp ce pentru investitiile internationale si actiunile de cooperare industriala sunt specifice finantarile pe termen mediu-lung.

1. Tehnici de finantare pe termen scurt

Finantarea pe termen scurt are drept scop asigurarea unor mijloace de plata pentru producatorul la export sau exportatorul care a vândut marfuri pe credit urmând sa recupereze de la importator contravaloarea exportului într-o perioada de pâna la un an/un an si jumatate.

Creditele pe termen scurt pot avea un caracter de prefinantare a operatiunilor, fiind legate de activitatea de productie-export a clientului bancii. Alte credite sunt legate strict de o operatiune de export si pot fi acordate producatorilor exportatori sau firmelor comerciale de export si import.

1.1.Creditele de prefinantare

Finantarea curenta a activitatii de productie pentru export se poate realiza, ca orice afacere, din fondurile proprii ale firmei producatoare (autofinantare) sau prin apelarea la avansuri bancare (avansurile si creditele în cont curent).

Creditele de prefinantare specializate se particularizeaza prin aceea ca acordarea lor este legata de fabricarea si pregatirea pentru export a unui produs strict determinat. Astfel de credite se acorda pentru produse de valori mari, cu ciclu lung de fabricatie. Sunt cazuri în care creditele de prefinantare specializate se acorda si unor producatori-exportatori cu flux continuu si ridicat de exporturi. Deseori, acordarea creditului este conditionata de marimea exportului, astfel încât, producatorii-exportatori nu pot beneficia de aceste credite decât daca valoarea produselor exportate atinge un nivel valoric minim prestabilit de banci.

Rolul creditelor de prefinantare specializate este de a acoperi necesarul de lichiditati la producator atunci când avansul primit de la cumparator la semnarea contractului nu este acoperitor sau când apar probleme de acoperire a cheltuielilor pe parcursul fabricatiei.

Creditele de prospectare au ca scop facilitarea activitaatii de descoperire a noi piete de desfacere de catre exportatori. Creditul poate acoperi valoarea integrala a bugetului de prospectare, iar durata acestuia este pâna la un an.

1.2. Creditele de export

Avansul pe documente de marfuri. în unele tari, bancile acorda exportatorilor credite pe baza unor documente care atesta existenta marfurilor pregatite pentru export. Valoarea creditului este proportionala cu marfurile astfel gajate, dar nu depaseste 80% din valoarea lor. De regula, astfel de credite se acorda exportatorilor ce livreaza cantitati mari. O forma particulara a acestui tip de credit este creditul pe baza de warant. Firma exportatoare, pe baza gajului de marfuri da bancii un înscris, (warant)- care reprezinta un titlu de proprietate asupra marfurilor si este negociabil; ca atare, bancile comerciale pot sconta titlul la banca centrala.

Avansul în valuta este, în egala masura, o tehnica de finantare pe termen scurt si o metoda de protectie împotriva riscului valutar. în esenta, este vorba de acordarea de catre o banca a unui împrumut în valuta firmei exportatoare în baza creantei acesteia fata de clientul sau din strainatate, creanta nevalorificata în moneda nationala.

Avansul bancar prin cesiunea de creante. În unele tari, bancile acorda facilitati sub forma de avans exportatorilor pentru reîntregirea fondurilor avansate de acestia în livrari de marfuri pe credite pe termen scurt, prin cesionarea creantelor detinute asupra importatorilor straini.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Finantarea Tranzactiilor Comerciale Internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 419 cuvinte
Nr caractere:
18 403 caractere
Marime:
57.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Profesorului:
Ionut Popescu
Sus!