Evoluția comerțului mondial în perioada contemporană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comertul international nu a existat din totdeauna. La fel de evident insa comrtul mondial nu este de data recenta. Oamenii au decis sa faca schimburi de bunuri si servicii pentru a obtine profit din exploatarea unui anumit avantaj. O conditie prealabila a schimbului este existenta mijloacelor de transport si de comunicatii ale caror progrese au constituit baza dezvoltarii comertului international. Practic, fiecarui progrs in transporturi si in tehnologia telecomunicatiilor i-au corespuns noi piete de bunuri si servicii si in acelasi timp noi posibilitati de acces la surse de materii prime si input-uri intermediare.

Evoluti economiei la nivel mondial, influenta diferitilor factori generali si specifici au determinat dezvoltari ale schimburilor comerciale internationale de o deosebita importanta , pe care le vom prezenta, sub aspectele esentiale, in continuare.

2000

In anul 2000 comertul si productia globala au avut cea mai mare dezvoltare economica din ultimul deceniu. Aceasta extindere uluitoare a economiei lumii a fost rezultatul accelerarii continue a cresterii productiei pentru economiile aflate deja in expansiune rapida in America de Nord si Asia, o revenire a productiei in America de Sud si Rusia si o imbunatatire a activitatii economice a celorlalte regiuni. America de Nord si Europa de Vest care au reprezentat impreuna aproximativ 60% din productia si comertul global au inregistrat in 2000 cea mai rapida crestere anuala din 1990. In a doua jumatate a anului au fost numeroase semne ca expansiunea economiei mondiale a inceput sa incetineasca. Activitatea economica s-a imbunatatit in 2000 in toate regiunile mari, atingand cea mai mare crestere mondiala a productiei din ultimul deceniu.

Tarile in curs de dezvoltare si America de Nord si-au marit productia cu cel putin 5% fata de anul precedent in timp ce celelalte regiuni au inregistrat o crestere a productiei cu aproximativ 3%-4%.

Rata media de crestere a Asiei a fost rezultatul dezvoltarii economice cu 7% a Asiei si avansarii modeste a Japoniei. In timp ce productia regionala a Americii Latine si-a revenit substantial si a atins media globala, cea a Europei de Vest si Africii a crescut ajungand undeva sub medie.

Valoarea PIB-ului pe locuitor in Africa a aratat ca nu a existat o imbunatatire a nivelului de trai in aceasta regiune.

Cu toate acestea, SUA nu a fost in 2000 singurul motor al economiei mondiale ca si in anii precedenti. Cresterea investitiilor si a consumului in SUA au contribuit la cresterea importului si aparitia unui deficit semnificativ in balanta de plati externe a SUA. Totusi importurile au atins aproximativ 6% din exporturile mondiale cu bunuri si servicii si au fost finantate usor datorita aprecierii reale demonstrata de dolarul american.

Dezvoltarea comertului mondial a fost o consecinta a variatiei celor trei valute cheie, dolarul, euro si yenul japonez, lucru care nu a avut un impact doar asupra comertului in regiuni, dar si asupra comertului in sectoare. In timp ce yenul s-a apreciat cu 6%, euro s-a apreciat cu 13% fata de dolar in 2000.

In 2000, Asia si tarile in curs de dezvoltare au inregistrat cea mai mare crestere a comertului mondial de 15%, atat in privinta exporturilor, cat si a importurilor. In cazul tarilor in tranzitie, aceasta evolutie se datoreaza revenirii productiei in aceasta regiune, in special in Rusia. Cresterea semnificativa a comertului in Asia este surprinzatoare data fiind extinderea productiei in Asia sub media globala.

Observații:

Facultatea de Stiinte Economice, Relatii Economice Internationale

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Comertului Mondial in Perioada Contemporana
    • REFERAT.doc
    • rei.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 772 cuvinte
Nr caractere:
9 934 caractere
Marime:
372.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Profesorului:
Liana Son
Sus!