Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Cursul valutar – concept, tipologie, formare.3
1.1. Definirea cursului valutar.3
1.2. Tipologia cursurilor de schimb.4
1.3. Formarea cursului valutar.6
1.4. Factorii care influenteaza formarea cursului de schimb.6
1.5. De ce exista schimburile valutare?.8
2. Funcţiile cursului valutar.8
3. Factorii determinanţi ai evoluţiei cursului valutar.9
Bibliografie.10

Extras din referat:

Cursul Valutar

1.Cursul valutar – concept, tipologie, formare

1.1. Definirea cursului valutar

Platile si încasarile în cadrul derularii tranzactiilor economice internationale se fac prin intermediul monedelor nationale care au grade de convertibilitate si utilizare diferita, între care se stabilesc rapoarte cantitative – cursuri de schimb – necesare la precizarea valorii monedei de plata.

Valoarea unei monede comparativ cu alta moneda se exprima prin curs de schimb valutar, curs valutar sau curs de schimb. Cursul de schimb valutar este raportul cantitativ dintre doua monede care se stabileste pe piata valutara.

Prin curs valutar sau curs de schimb se întelege „pretul” unei unitati monetare nationale sau internationale exprimat într-o alta moneda cu care se compara valoric, respectiv pretul la care o moneda nationala poate fi schimbata cu o alta moneda nationala ori internationala. Mecanismul de stabilire a cursurilor de schimb a evoluat în timp.

Importanta cursurilor de schimb rezida în faptul ca ele determina pretul efectiv sub care se comercializeaza diferitele marfuri pe piata internationala în lupta de concurenta din comertul international, factorul valutar concretizat în cursurile de schimb jucând un rol important alaturi de factorii materiali ai competitivitatii.

Legat de cursul de schimb sunt cunoscute notiunile de paritate si cotatie. In ceea ce priveste paritatea monetara, aceasta exprima raportul dintre unitatea monetara a unei tari si unitatea monetara a unei alte tari in vederea preschimbarii. Nu trebuie confundata notiunea de curs valutar cu aceea de paritate, care se exprima prin acelasi raport. Diferenta este aceea ca paritatea este o notiune abstracta, teoretica si nu corespunde intotdeauna cu aceea de curs valutar , care rezulta pe piata in urma unei conjuncturi economice,politice etc.

Cotatia (cotarea) urmareste, de asemenea, stabilirea raportului (echivalentei) intre moneda nationala si valutele straine.

Frecvent este folosita cotatia directa prin care este exprimat pretul monedei straine in moneda nationala.

Cotatia indirecta este intalnita in Marea Britanie, intrucat este exprimat pretul unei lire sterline in diferite unitati de moneda straina. Bancile americane folosesc cotatia indirecta atunci cand negociaza cu banci din Europa (cu exceptia Marii Britanii).

Cotatia incrucisata (cross-rate) presupune interventia unei a treia monede in vederea echivalarii unei unitati de moneda straina in unitati de moneda nationala. Aceasta atreia moneda poate fi dolarul, DST etc.

1.2. Tipologia cursurilor de schimb

Are la baza criterii care se refera la:

 conditiile modificarii cursului de schimb;

 locul stabilirii cursului de schimb;

 termenul la care cursul este valabil;

 obiectivele de analiza.

1.In ce priveste conditiile modificarii, deosebim:

a.cursul de schimb flotant (fluctuant) – format pe piata valutara in raport cu cererea si oferta privind valuta respectiva, in conditii similare celor de pe piata marfurilor.

b.cursul de schimb fix (stabil), existent in multe tari inainte de 1973, presupune obligativitatea guvernelor (pentru statele membre in FMI) de a mentine variatia cursului de schimb aflat sub influenta factorilor pietei, intre limitele de 1% (ulterior s-a stabilit 2.25%) in jurul paritatii monetare oficiale. De asemenea, sunt intalnite variantele:

- curs de schimb ancorat („pegged”) de o valuta forte sau de un cos valutar (DST) in raport cu care moneda fluctueaza;

- sistem de paritati glisante – in sensul corelarii cursului de schimb cu evolutia unor indicatori economici importanti (PIB, IGP);

- acorduri de cooperare monetara, ce presupun o intelegere intre mai multe tari privind paritatea.

2. In raport cu locul stabilirii cursului unei monede putem deosebi:

a. cursul de schimb oficial – stabilit in modul unilateral de catre autoritatea monetara din tara respectiva.

b. cursul de schimb al pietei – reprezinta cursul stabilit pe piata valutara in raport cu cererea si oferta. In acelasi sens este folosit termenul de curs de schimb bancar sau cotatie oficiala a pietei.

Cursul de bursa reprezinta cursul stabilit in tarile in care preponderent in negocierea pretului monedelor este sistemul burselor.

Cursul de casa (la ghiseu) reprezinta cursul publicat la care banca efectueaza preschimbarea in bani lichizi a diverselor valute.

Cursul de schimb tolerat (cursul negru sau gri) se stabileste la asa-numita bursa neagra in situatii in care se impun restrictii privind operatiunile institutiilor legale de schimb sau in cazul unor monede neconvertibile, care nu sunt cotate la banci sau burse.

3. In raport cu termenul (momentul) la care cursul este acceptat, deosebim:

- cursul de schimb la vedere („spot”) se refera la cursul stabilit in ziua respectiva si care este afisat;

- cursul de schimb la termen („forward”) reprezinta cursul care va fi luat in calcul la virarea banilor in conturi, actiune care se considera ca se va desfasura dupa trecerea unui interval mai mare de 48 ore;

- cursul de deschidere reprezinta cursul la care au fost operate tranzactiile la inceputul zilei respective si care, de regula, nu difera prea mult de cursul de inchidere al zilei precedente;

- cursul de inchidere – aplicat in cazul ultimelor operatiuni din ziua la care un astfel de curs se refera.

- cursul la sfarsitul perioadei, ca si cursul mediu, se poate referi la nivelul cursului din ultima zi a saptamanii, lunii, trimestrului, respectiv la media cursurilor dintr-o perioada (zi, saptamana etc) si prezinta interes indeosebi in descrieri si analize statistice.

Observații:

Universitatea Dunărea de Jos,Galați

Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cursul Valutar.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 938 cuvinte
Nr caractere:
17 681 caractere
Marime:
72.94KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Profesorului:
Susanu Monica
Sus!