Contractul de Comerț Internațional

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Noţiuni
2. Clasificarea contractelor de comerţ internţional
3. Comercialitatea şi internaţionalitatea
4. Conţinutul contractului de comerţ internaţional
5. Încheierea contractului de comerţ internaţional
6. Legea aplicabilă contractului de comerţ internaţional

Extras din referat:

1. NOŢIUNE

Contractele de comerţ internaţional reprezintă o formă a contractelor comerciale, deosebindu-se de contractele civile, prin natura lor comercială şi de contractele comerciale, prin caracterul lor specific de internaţionalitate.

Spre deosebire de contractele comerciale interne, contractele de comerţ internaţional sunt acte de comerţ „care generează obligaţii comerciale şi juridice din ţări diferite”. Jean - Michel Jacquet şi Philippe Delebecque observă că acest contract reprezintă principalul instrument juridic în procesul schimburilor comerciale internaţionale.

Sunt contracte comerciale internaţionale, acele contracte prin mijlocirea cărora se realizează, de regulă, între parteneri (întreprinderi de comerţ exterior sau unităţi autorizate să realizeze direct operaţiuni de comerţ exterior şi comercianţii persoane fizice sau societăţi comerciale) din ţări diferite, schimburile economice între naţiuni.

Raporturile juridice de comerţ internaţional cuprind atât relaţiile comerciale propriu-zise, cât şi cooperarea economică şi tehnicoştiinţifică internaţională.

În consecinţă, contractul de comerţ internaţional este instrumentul juridic prin care se realizează operaţiunile implicate de aceste relaţii comerciale.

S-a constatat că un singur criteriu juridic nu este suficient pentru "a da contractului un caracter internaţional". Astfel, se au în vedere şi alte elemente, cum sunt: localizarea geografică a operaţiilor materiale, a bunurilor, a persoanelor; obiectul contractului- transmis în altă ţară- sau oferta şi acceptarea contractului în state diferite ori livrarea mărfii efectuată în alt stat decât cel în care s-a făcut oferta sau a avut loc acceptarea.

La criteriile juridice, trebuie adăugate criterii economice pentru definirea contractului de comerţ internaţional. Între acestea amintim: a. mişcarea de valori peste frontiere; b. incidenţa operaţiei comerciale efectuată asupra relaţiilor economice cu străinătatea; c. repercusiunile asupra rezervelor de devize ale ţării.

În temeiul unor criterii economice a fost admisă, de pildă, valabilitatea clauzei compromisorii dacă operaţia comercială respectivă are caracter internaţional.

PRINCIPALELE TRĂSĂTURI CARACTERISTICE ALE CONTRACTELOR DE COMERŢ INTERNAŢIONAL

Contractele de comerţ internaţional, având drept scop obţinerea de profit (beneficiu), sunt contracte cu titlu oneros. Realizarea profitului constituie trăsătura esenţială a comerţului, iar contractele de comerţ internaţional sunt menite sa faciliteze şi să garanteze atingerea acestui obiectiv. Chiar şi în cazul unor operaţiuni, care la prima vedere au caracter gratuit (distribuirea gratuită de eşantioane, vânzarea în regim de solduri, licenţe de brevete neremunerate) au, în ultimă instanţă, consecinţe oneroase.

Contractele de comerţ internaţional, generând drepturi şi obligaţii reciproce între părţi, sunt contracte sinalagmatice. Reciprocitatea drepturilor şi obligaţiilor în asemenea contracte (vânzarea internaţională de mărfuri, contractul de transport internaţional, contractul de antrepriză, contractul de mandat) este evidentă.

¬Dacă în dreptul civil, contractele de mandat, depozit sau împrumut sunt, în mod obişnuit unilaterale şi numai în unele cazuri au caracter sinalagmatic imperfect, în comerţul internaţional, ele au caracter sinalagmatic perfect, ca urmare a faptului că "în domeniul comerţului orice serviciu se plăteşte".

Contractele de comerţ internaţional sunt contracte consensuale realizate, de regulă, în formă scrisă, care dă certitudinea părţilor cu privire la executarea obligaţiilor asumate.

De asemenea, contractele de comerţ internaţional sunt contracte comutative, deoarece prestaţiile la care se obligă părţile sunt, de regula, certe, determinate sau determinabile, ceea ce nu exclude existenţa unor elemente aleatorii în cazul unor contracte, cum sunt cele de asigurare şi reasigurare internaţională.

DEFINIŢIA CONTRACTULUI DE COMERŢ INTERNAŢIONAL

Asemenea celorlalte contracte, contractul de comerţ internaţional este un acord de voinţă între două sau mai multe părţi, care - spre deosebire de alte contracte - sunt participanţi la comerţul internaţional.

Contractul de comerţ internaţional se încheie în scopul de a crea, modifica, transmite sau stinge anumite obligaţii care, spre deosebire de obligaţiile din celelalte contracte, acestea sunt de comerţ internaţional. Încheierea unui contract de comerţ internaţional vizează, de regulă, o prestaţie în măsură a da curs voinţei părţilor de a obţine un profit (beneficiu). Naşterea, modificarea, transmiterea sau stingerea unor obligaţii sunt consecinţa unor acte şi fapte de comerţ internaţional, pe care părţile le stipulează în contract urmărind realizarea lor în forme, modalităţi şi în condiţiile convenite de comun acord.

Observații:

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR”

FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Comert International.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
10 085 cuvinte
Nr caractere:
53 800 caractere
Marime:
44.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Tranzacții Internaționale
Predat:
la facultate
Materie:
Tranzacții Internaționale
Sus!