Utilaje pentru manipularea mărfurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cuprinse în grupa utilajelor de ridicat, manipulat şi transportat, uitlajele specifice pentru manipularea unităţilor de încărcătură paletizate se caracterizează prin posibilitatea mişcării în plan orizontal şi concomitent în plan vertical, dar mai ales prin organul de prindere a sarcinilor, constituit, în mod obişnuit, din două braţe în formă de L, care împreună formează o furcă. Aceste utilaje sunt de forma unor cărucioare, autopropulsate, prevăzute în mod obişnuit cu sursă de energie proprie şi cu un cadru de ridicarea a sarcinilor, acţionat de unul sau mai mulţi cilindrii hidraulici sau alte mecanisme de ridicare.

Clasificarea şi codificarea cărucioarelor de manipularea cu furcă în R.S. România

Clasificarea utilajelor specifice pprntru manipularea unităţilor de încărcătură paletizate a fost reglementată prin H.C.M 352 din aprilie 1971, care aprobă “Clasificarea detaliată a produselor şi serviciilor din România”. Broşura nr. 84 din această lucrarea cuprinde grupele principale.

1 poduri rulante şi macarale

2 utilaje de ridicat, transportat şi manipulat (exclusiv poduri rulante şi macarale), în care figurează şi utilaje specifice pentru manipularea unităţilor de încărcătură paletizate.

Prin elaborarea clasificării unitare a utilajelor cu furcă cuprinse în cele două grpe principale, s-a realizat identificarea tipurilor de produse, unificarea denumirilor, sintetizarea şi codificarea lor, ceea ce oferă un limbaj unitar, de comunicare a informaţiilor economice un instrument mai bun de colectare şi prelucrare a datelor la toate nivelele de conducere a economiei.

Definiţii, caracteristici constructive şi utilizare.

Cărucioare transpaletă. Sunt utilaje cu furcă destinate manipulării şi transportului pe orizontală al sarcinilor paletizate cu greutăţi cuprinse între 0,3 şi 2 tf. Din această familie fac parte:

• transpaleta manuală

• transpaleta electrică

• transpaleta cu motor termic

caracteristicile pentru primele ouă tipuri este capacitatea de ridicare de 1 – 1,2 tf, înălţimea de ridicare este de cca 150mm. sistemul de ridicare hidraulic şi rolele de susţinere a braţelor cu furcă.

Transpaletele cu motor termic sunt prevăzute cu o furcă pivotantă pe care de obicei se plaseaza tabloul de comandă.

Cărucioare stivuitoare tractate manual. Cele mai simple dintre ele sunt asemănătoare cu cărucioarele transpaletă manuale la care s-a mai adăugat un cadru telescopic, acţionat în mod obişnuit prin intermediul unui dispozitiv mecanic sau a unui cilindru hidraulic ridicător, ca in fig de mai jos.

Capacitatea de ridicare a acestor cărucioare stivuitoare sunt pana la 1 tf, ia înălţimea de ridicare nu depăşeşte 2,5 metri.

Din punct de vedere constructiv, sunt de tipul cu furcă situată în interiorul poligonului de sprijin, alcătuit dintr-un şasiu prevăzut cu două lonjeroane de sprijin plasate sub furcă sau lateral în afara ei.

Cărucioare stivuitoare acţionate în alt mod decât manual.

Sub această denumire generală sunt cuprinse utilajele cu furcă prevăzute cu sursă de energie proprie, adică electrostivuitoarele şi motostivuitoarela de toate tipurile şi categoriile existente. În cele ce urmează se vor prezenta, din punct de vedere constructiv, tipurile de utilaje cu furcă.

Cărucioare stivuitoare cu furcă frontală şi contragreutate. Aceste stivuitoare au caracteristica faptul ca partea alcătuită din catarg furcă şi sarcină este situată în faţă, în afara şasiului şi a poligonului său de sprijin. Construcţia se comportă deci, ca o pârghie articulată în centrul osiei din faţă a utilajului. Tot acest ansamblu din şasiu parte motrică şi eventual baterie în afara funcţiunilor pe care le are serveşte şi pentru a putea echilibra celălalt braţ, în afara funcţiunilor pârghiei. În toate cazurile, pentru a se putea realiza un echilibru satisfăcător şe plasează în spate o contragreutate.

Forţa care tinde să basculeze utilajul în faţă este aceea a greutăţii unităţii de încărcătură care se consideră că acţionează în centrul de greutate, ceea ce face necesar să se definească utilajul atât prin greutatea la originea ansamblului purtător aflat în consolă adică practic în călcâiul furci. Această distanţă denumită şi “cota centrului de greutate ” este reglementată şi stabilită prin norme la 0,4…0,6 metri.

Cu aceste elemente se poate definii un stivuitor în felul următor, stivuitor de 2 tone la 0,5 metru ceea ce ar însemna că utilaju poate ridica pe toată lungimea braţelor de furcă o sarcină care creează un moment egal cu 2*0,5=1 tf. Metru. Toate documentele referitoare la astfel de utilaje ca şi utilajele însăşi au precizate diagrama de încărcare a furcilor în funcţie de cota centrului de greutate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilaje pentru Manipularea Marfurilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 931 cuvinte
Nr caractere:
10 105 caractere
Marime:
1.38MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!