Transportul Durabil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract: Transportul auto este una din principalele surse de poluare a mediului ambiant tot odată transportul este un consumator foarte mare de resurse naturale. De acia este foarte important posibilitatea de trece pe combustibili regenerabili. Ceai ace prevede şi dezvoltarea durabilă a transportului.

Unul din elementele fundamentale ale relaţiilor interumane îl constituie mijloacele de comunicare, care, pe diverse planuri asigură un caracter unitar al întregului complex al vieţii sociale. Aceste necesităţi au dezvoltat mijloace variate de legătură, între care transportul rutier a devenit cu timpul de o semnificaţie şi importanţă deosebită.

Importanţa sistemelor de transport este legată de apariţia şi dezvoltarea societăţii omeneşti. În epoca modernă, dezvoltarea forţelor de producţie, adâncirea diviziunii sociale a muncii şi necesitatea dezvoltării circulaţiei mărfurilor şi persoanelor, a determinat perfecţionarea mijloacelor şi a căilor de transport, acesta ajungând să se delimiteze ca ramură economică de sine stătătoare, prezentând o serie de particularităţi distincte:

- constituie o continuare a proceselor productive în sfera circulaţiei asigurând circulaţia bunurilor şi persoanelor

- efectul util creat prin deplasarea mărfurilor se concretizează prin faptul că contravaloarea serviciilor de transport se adaugă la valoarea mărfii transportate, ca valoare suplimentară

- transportul exercită o influenţă deosebită asupra infrastructurii şi asupra geografiei socio-economice .

Tratarea acestor problematici, abordând numai latura economică şi ignorându-se latura socială şi ecologică, conduce la agravarea situaţiei nu numai asupra inechităţilor sociale ale activităţii dar mai ales la distrugerile ecologice pe care le provoacă transporturile.

Transportul durabil reprezintă un sistem complex destinat să asigure necesităţile de mobilitate pentru generaţiile actuale, fără a deteriora factorii de mediu şi sănătate şi care prin eficientizarea consumurilor energetice şi materiale, să facă posibilă satisfacerea, în condiţii optime, din perspective economico-ecologico-sociale a necesităţii de mobilitate pentru generaţiile următoare.

Până de curând, industria era considerată ca fiind principala sursă de poluare a planetei. Odată cu dezvoltarea accelerată a transporturilor şi în special prin anvengura producţiei de autovehicule, balanţa surselor de substanţe toxice şi efecte neplăcute şi-a schimbat înclinarea, transportul devenind sursa principală de agresiune a mediului şi sănătăţii umane.

Observații:

Universitatea Politehnica Bucuresti

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul Durabil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 361 cuvinte
Nr caractere:
14 009 caractere
Marime:
15.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Serban Raicu
Sus!