Transport Paletizat

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Transportul terestru
Paletizarea in transportul pe cale ferata
Paletizarea in transportul auto
Paletizarea in transportul maritim si fluvial
2. Transportul aerian
Paletizarea in transportul aerian

Extras din referat:

GENERALITĂŢI

Una dintre funcţiile generale ale paletei este cea de unitate de transport în transportul mărfurilor pe întreg circuitul de la producător la beneficiar.

Raportul dimensional în relaţia paletă mijloc de transport este reglementat prin STAS 6876-73 care prevede în principal asigurarea unor spaţii de manipulare de 60…100 m în jurul paletei.

În afara de raportul dimensional, paletizarea a impus şi unele modificări constructive ale caroseriei mijloacelor de transport în ceea ce priveşte dotarea cu mecanisme şi dispozitive în scopul manevrării uşoare, în scurt timp, a unităţilor de încărcătură, la efectuarea operaţiilor de încărcare descărcare.

Una din condiţiile principale în construcţia autovehiculelor este rezistenţa podelelor, intens solicitate de sarcini dinamice importante, concentrate pe roţile utilajelor de manipulare. În ceea ce priveşte modificările şi dotările suplimentare făcute în scopul uşurării operaţiilor de încărcare descărcare, acestea au condus în general la specializarea vehiculelor după cum urmeză:

• În transportul pe calea ferată:

1. vagoane cu acoperiş glisant

2. vagoane cu pereţii glisanţi

• În transportul auto

1. autocamioane fără pereţi laterali

2. autocamioane dotate cu oblon ridicător

3. macara hidraulica cu braţ rotitor sau cu macara portal

4. căi de rulare e.t.c.

• În transportul naval

1. nave cu porţi sau obloane rabatabile practicate în borduri pentru a permite accesul utilajelor în interiorul vasului şi cale etajate

• În transportul aerian

1. avioane cu căi de rulare care asigură posibilitatea de deplasare a unităţilor de încărcătură paletizat în interiorul fuselajului.

1. Transportul terestru

Paletizarea în transportul pe cale ferată

Tehnologia de încărcare – descărcare a vagoanelor pe cale ferată diferită în funcţie de condiţiile existente la furnizori şi beneficiarii de transport şi este condiţionată, în principal, de existenţa sau lipsa rampelor situate la înălţimea podelei vagonului. Fig.1

În cazul existenţei rampelor, încărcarea se efectuează cu ajutorul transpaletei electrice sau manuală, pentru aşezarea paletelor pe un singur rând. În cazul aşezării paletelor pe 2 rânduri se foloseşte stivuitorul combinat cu transpaleta. Fig.1

În cazul lipsei rampelor fixe se pot utiliza rampe mobile de dimensiuni convenabile pentru a permite manevrarea transpaletei sau a stivuitorului, în cazul aşezări paletelor pe 2 rânduri. Fig.2

Încărcarea paletizată a vagonului se poate face şi direct din autocamion figura 3.

Dacă lipsesc complet rampele, încărcarea şi descărcarea paletelor nu se poate face decât dacă paletele sunt aşezate pe un singur rând. Operaţiile se efectuează cu transpaleta manuală, ridicată şi introdusă în vagon cu un stivuitor de curte sau de alt tip, Fig.4, care preia paletele aşezate cu stivuitorul la uşa vagonului, transportându-le apoi în interior. La descărcare paletele din vagon sunt aduse cu transpaleta până la uşa vagonului, de unde sunt preluate cu stivuitorul.

Încărcarea se face începând de la capetele vagonului către uşa. În cazul vagoanelor care au câte 2 uşi pe fiecare parte, se poate începe încărcarea de la ambele capete în acelaşi timp, apoi de la mijlocul vagonului spre uşi, conform schemelor din figura 5.În schemă sunt indicate haşurat paletele care se aşează cu transpaleta, stivuitorul neavând spaţiu de manevră. Stivuitorul va forma stiva de 2 palete la uşa vagonului de unde va fi luată si aşezată cu transpaleta. Pentru paleta notată 14 în Fig.5 d) se va urma traseul indicat.

În figura 5 este indicată ordinea de încărcare a paletelor pe un singur rând; în cazul încărcării pe 2 nivele trebuie completat, prin stivuire, fiecare rând transversal, înainte de a se trece la un alt rând.

Asigurarea stabilităţii mărfurilor stivuite pe palete se face prin ocuparea spaţiilor rămase libere cu diferite materiale, recomandabil cu perne pneumatice. De asemenea, spaţiile goale din dreptul uşilor se vor ocupa cu mărfuri nepaletizate, panouri etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transport Paletizat.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 109 cuvinte
Nr caractere:
11 092 caractere
Marime:
3.06MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!