Impactul Transporturilor Rutiere de Marfă asupra Mediului Inconjurător

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Rezumat pag 3
2. Analiza situaţiei existente in transport şi mediul inconjurător pag 4
3. Prelucrarea legislaţiei şi a reglementărilor in vigoare in scopul degradării atmosferice provocată de industria transporturilor rutiere de mărfuri pag 4
4. Efecte nocive ale poluării provocate de transporturile rutiere de mărfuri pag 5
5. Evoluţia transporturilor rutiere de mărfuri şi acţiuni desfăsurate in scopul reducerii emisiilor din transporturi pag 6
6. Concluzii si propuneri pag 8
7. Bibliografie pag 10

Extras din referat:

1. Rezumat

Prezenta lucrare este o analiză a degradării atmosferei provocată de industria transporturilor rutiere, urmărind delimitarea valorilor normale de cele anormale în capitolul aer (noxe, poluanţi) şi evaluarea impactului de mediu apărut în ultimii ani datorită acestui poluator major.

Scopul acestei lucrări este de a identifica problemele de poluare atmosferică legate strict de industria transporturilor şi de a încerca să găsească soluţii viabile pentru limitarea degajării în atmosferă a emisiilor produse de motoarele cu ardere internă.

2. Analiza situaţiei existente in transport şi mediul inconjurator

Transportul reprezintă în jur de o treime din totalul consumului final de energie în ţările membre UE şi mai mult de o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, acesta este responsabil de o mare parte a poluării aerului în mediu urban, precum şi de poluarea fonică. Mai mult, transportul are un impact semnificativ asupra peisajului deoarece acesta împarte suprafeţele naturale în mici porţiuni cu serioase consecinţe asupra plantelor şi animalelor.

În acelaşi timp, transportul este un element esenţial pentru societatea noastră modernă: acesta asigură accesul la locuri de muncă, bunuri şi servicii, educaţie, activităţi turistice şi de agrement.

Volumul de transport este în creştere: anual 1,9% pentru pasageri şi 2,7% pentru transportul de mărfuri. Această creştere depăşeşte îmbunătăţirile realizate în eficienţa energetică a diverselor mijloace de transport. Ca urmare, consumul energetic şi emisiile de gaze cu efect de seră determinate de transport sunt în creştere. Acestea sunt exacerbate în plus printr-o trecere de la un transport mai eficient din punct de vedere ecologic, pe calea ferată şi cu autobuzul, la maşini şi aeronave.

În ciuda creşterii transportului, emisiile asociate de substanţe nocive precum monoxidul de carbon, hidrocarburile nearse, particulele şi oxizii de azot sunt în scădere deoarece sunt impuse norme mai stricte de emisii pentru autovehicule şi camioane. Totuşi, concentraţiile de pulberi în suspensie (PM) şi ozon nu au arătat, în general, nici-o îmbunătăţire din 1997.

Zgomotul din trafic afectează o mare parte a populaţiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 40% din populaţia UE este expusă zgomotului din traficul rutier la niveluri care depăşesc 55 dB şi că peste 30% din aceeaşi populaţie este expusă unor niveluri care depăşesc 55 dB pe timpul nopţii.

Scopul acestei lucrări este de a identifica problemele de poluare atmosferică legate strict de industria transporturilor şi de a încerca să găsească soluţii viabile pentru limitarea degajării în atmosferă a emisiilor produse de motoarele cu ardere internă.

Obiectivele urmărite sunt :

- identificarea principalilor poluanţi atmosferici care provoacă degradarea atmosferică;

- analiza efectelor nocive ale poluanţilor asupra mediului şi asupra sănătăţii;

- analiza poluării chimice a aerului cu emisii de gaze nocive degajate de motoarele cu ardere internă;

- identificarea metodelor de reducere a poluanţilor atmosferici produşi de autoturisme aplicate combustibililor.

3. Prelucrarea legislaţiei si a reglementărilor in vigoare in scopul degradării atmosferice provocată de industria transporturilor

Degradarea atmosferică este un proces de modificare a compoziţiei chimice normale a mediului aerian, prin propagarea în acesta de substanţe chimice agresive sau de discomfort, din cauza activităţilor multiple ale omului în scopul creşterii calităţii vieţii materiale a speciei umane.

În Convenţia de la Geneva, din noiembrie 1979, ratificată de România prin Legea nr. 8/25 ianuarie 1991, la art. 1 se precizează „Expresia poluarea atmosferică desemnează introducerea în atmosferă de către om, direct sau indirect de substanţe sau energie care au o acţiune nocivă de natură să pună în pericol sănătatea omului, să dăuneze resurselor bilogice şi ecosistemelor, să deterioreze bunurile materiale şi să aducă atingere sau să păgubească valorile de agrement şi alte utilizări legitime ale mediului înconjurător ”.

Regulamentul Consiliului 3821/85/CEE cu privire la aparatul de inregistrare (tahograf) in transportul rutier. Are drept scop stabilirea cerintelor aplicabile

tahografelor montate pe autovehicule conform regulamentului 3820/85/CEE in ceea ce priveşte construcţia, montarea, utilizarea şi controlul lor. Regulamentul impune

prevederi stricte privind:

- perioada de conducere intre doua perioade de odihna zilnică sau între o perioadă de odihna zilnică si o perioadă de odihna saptămanală;

- perioada de pauză;

- perioada de odihnă zilnică;

- perioada de odihnă saptămanală.

Observații:

Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj Napoca

Facultatea de Ştiinte Economice si Gestiunea Afacerilor

Specializarea: Economia Firmei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul Transporturilor Rutiere de Marfa asupra Mediului Inconjurator.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 809 cuvinte
Nr caractere:
15 340 caractere
Marime:
23.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!