Geografia economică mondială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

TRANSPORTURILE FEROVIARE MONDIALE

Dezvoltarea economica a unei tari, economiei mondiale in general, este deneconceput fara transporturi. Ele asigura buna desfasurare a productiei in industrie siagricultura, circulatia bunurilor materiale si a oamenilor.

Transporturile faciliteaza legaturile intre regiunile cu materii prime in care acestea se prelucreaza, desfacerea si distribuirea marfurilor in centrele corespunzatoare. Prin intermediul lor se fac schimburi permanente de materii prime, produse si bunuri in general intre diversele zone ale unei tari, intre tari aflate pe acelasi continent, sau la mari distante pe alte continente. Participarea la dezvotarea economiei mondiale, iesirea din izolare a comunitatilor umane, integrarea in sistemele generale informationale si cresterea nivelului de civilizatie au fost si sunt posibile prin intermediul transporturilor. tensiune,telecomunicatiile, comunicatiile spatiale)

Marele public asociaza si astazi existenta cailor ferate cu circulatia trenurilor remorcate de clasica locomotiva. Aceasta opinie este eronata deoarece caile ferate, incalitate de cai de rulare si transport au aparut cu mult inaintea locomotivelor cu abur.

Premiera mondiala absoluta a conceperii si utilizarii sistemului - sina traversa- prevazut cu schimbatoare de directie cu ac si inima apartine romanului Ion Pop si a cunoscut o larga extindere la minele de la Brad din Transilvania in prima parte a secolului al XVI-lea.Aceasta importanta inventie s-a extins imediat in Austria si generalizat in toate zonele carbonifere din Europa, in special in sudul Angliei. De acum, sistemul cailor ferate inregistreaza o evolutie foarte rapida: in 1764,Frolov utilizeaza in Altai sine de fonta, in1767 Reynold introduce sinele de otel la minele de carbuni de la Dale, sudul Angliei, iar in 1811 inginerul Backinshop inventeaza sistemul de cale ferata cu cremaliera.

Experienta castigata in utilizarea cailor ferate de interes local a determinat construirea si utilizarea unor trasee cu caracter mai important la care tractarea vagoanelor se realiza cu ajutorul cailor. Prima cale ferata de acest fel a fost construita in1795 in Marea Britanie intre Cardiff si Methyr si era destinata transportului mixt de calatori si marfuri. Pe continent prima linie de transport public se inaugureaza la 7 septembrie 1827 in Austria, intra Budweis si Kerschmaum. Transportul pe calea ferata.normala asa cum este astazi are o istorie relativ recenta. Locomitiva cu abur a fost inventata in Anglia de catre George Stephenson care a experimentat-o prima data in 1825 la Newcastle. Apoi, in premiera mondiala la 16 noimbrie 1830 a fost inaugurata linia Liverpool -Manchester pe care a mers primul tren de persoane cu 130 pasageri; tractat de o locomotiva cu abur trenul a parcurs distanta de 60 km. in 90 minute cu viteza de aprox.35 km/h.

Sistemul a fost extins cu mare repeziciune; locomotivele construite in Anglia deStephenson in anii 1832-1833 de tipul.Planet. si .Patentee. au fost adoptate de toatecaile ferate din lume iar in Europa a inceput era marilor constructii feroviare:

- 1835 - Bruxelles - Mechelen;

- 1837 - Paris - Saint Germain;

- 1843 -Paris - Orleans;

O exceptie o constituie realizarea in anul 1833 pe traseul Ninji- Taghil in Ural, a unei locomotive originale dupa constructorul rus Cerepanov ramasa in stadiul de unicat.

In perioada imediat urmatoare au fost construite retele feroviare de baza si in altetari europene dar si in America de Nord, Asia, Africa, America Latina,Australia.( 1853-India, 1854- Australia, 1856- Egipt). In ultimele decenii ale secolului al XIX- lea s-a extins reteaua de cai ferate in tarile din centrul si estul Europei, in China, sudul si sud-estul Asiei ( India, Vietnam,Malaezia) Turcia, Iran, America Latina ( Argentina, Mexic, Brazilia) Africa (Gabon, Nigeria, Angola, Congo). Lungimea cailor ferate a crescut fulgerator de la 8640 km. la inceputul perioadei la 794.000 km. in jurul anului 1900.

In toata aceasta perioada atelierele lui Stephenson primesc din ce in ce mai multecomenzi dar si modernizeaza foarte tare modelele de locomotiva; dupa ce in 1840locomotiva de tip.Firefly. ajunge la viteza 80,2 km/h, in mai 1848 modelul .GreatWestern prinde 108 km/h, iar in1849 modelul The Governer inregistreza 134 km/h.

Totodata se modernizeaza elementele de functionare, semnalizarea mecanica, frina electrica, si elementele de asigurare securizarii circulatiei.

Se poate spune ca transportul feroviar avea acum asigurate conditiile tehnice invederea functionarii optime. Ultima problema ramasa nerezolvata nerezolvata aconstituit-o derularea optima a transportului de calatori. Pentru clasele I-II s-au constuitvagoane care copiau exact trasurile si primeau porecle corespunzatoare: vagon berlina,caleasca,etc; calatorii de la clasa a III-a calatoreau in vagoane descoperite, sumar amenajate. Cu toate aceste masuri de siguranta s-a inregistrat, poate inevitabil si uneveniment nefericit; acesta ramanand in istorie ca fiind primul accident pe calea ferata la un tren de calatori; la data de 8 mai 1842,fiind ziua de nastere a lui Ludovic Filip, ultimul rege francez, un mare numar de parizieni au asaltat trenul. S-a format o garnitura din vagoane supraincarcate cu pasageri care a impus pentru prima oara pe o ruta de calatori utilizarea dublei tractiuni. In zona localitatii Mendon configuratia terenului a determinat cresterea alarmanta a vitezei de deplasare, locomotiva din fata a frinat; ce-a de-a doua, de constructie mai usoara, supusa socului produs de actiunea brusca a locomotivei din fata si presata de forta garniturii grele din spate a deraiat basculindu-se in jurul osiei motoare rupte. Cum tocmai pe motivul evitarii accidentelor pe vremea aceea usile se inchideau din exterior, din cei 770 pasageri s-au inregistrat 164 victime, 32 fiind scoase din vagoanele incendiate, complet carbonizati.

Observații:

Academia de Transporturi,Informatica si Comunicatii

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geografia Economica Mondiala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 359 cuvinte
Nr caractere:
13 872 caractere
Marime:
63.17KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!