Frâna de oprire și de viraj - transportatorul blindat MT-LB

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Transportorul este destinat pentru tractarea remorcilor cu greutatea totală până la 6,5 ton, pentru montarea diverselor echipamente, pentru transportul de oameni și încărcătură și pentru asigurarea altor nevoi de transport.

Transportorul se fabrică în două variante.Acestea sunt realizate pe baza unui șasiu unificat, folosindu-se aceleași ansambluri ale instalației de fortă și ale echipamentului de rulare.Părțile principale ale transportorului sunt: corpul, instalația de forță, transmisia, echipamentul de rulare și echipamente speciale.

Instalația de forță se compune dintr-un motor IaMZ-238V și instalațiile respective: instalația de răcire, de încălzire, de ungere, de alimentare cu combustibil, de alimentare cu aer și de evacuare a gazelor arse.

Transmisia de forță se compune din: ambreiajul principal, reductorul intermediar, transmisia cardanică centrală, transmisia principală și demultiplicatoarele.

Echipamentul de rulare se compune din 2 roți motrice, două roți de întindere cu dispozitivele de întindere a șenile, 12 galeți, suspensie și patru amortizoare hidraulice.

Particularitățile de organizare ale șasiului unificat și ale transportoarelor realizate pe baza acestuia, constau în: poziția în față a roților motrice și a agregatelor transmisiei de forță, așezarea longitudinală a motorului în partea din mijloc a corpului și poziția în spate a platformei de încărcare.

1.FRÂNA DE OPRIRE

1.1 Destinația și construcția frânelor de oprire

Frânele de oprire servesc pentru frânarea și oprirea transportorului, pentru menținerea acestuia în rampe și în pante, precum și pentru frânarea uneia din șenile pentru viraje strânse.Frânele de oprire(din dreapta și din stânga) sunt frâne cu bandă, de tip flotant, construcția ambelor frâne fiind identică.

Frâna se compune din banda de frână 1(fig.1), suportul 4, pârghiile 6 și 15 cu bolțurile 7 și 8, arcul 9, articulația 10, traversa 11, axul 18 al pârghiei camerei de frână, pârghia 16 a frânei și două tije 5.

Benzile de frână sunt din oțel și au fixate pe ele garnituri de fricțiune 2.În bucla de la capătul superior al benzii este introdusă traversa 11 care se montează pe articulația 10.Cu ajutorul bolțului 8, articulația 10 se cuplează la brațele scurte ale pârghiilor 6 și 15.Capătul inferior al benzii se cuplează prin bolțul 7 cu brațele lungi ale pârghiilor.la strângerea benzii de frână, bolțurile se deplasează în decupajele de formă specială ale suportului 4.

Jocul necesar de 1,5-2,5 mm dintre garniturile de fricțiune ale benzilor și tamburul de frână se reglează cu ajutorul piuliței 12. Uniformitatea jocului pe circumferința tamburului este asigurată de arcurile 13 și de buloanele de reglaj 14 și 20.Arcul 3 se leagă cu unul din capete la pârghia 19 a frânei de oprir, iar cu celălalt capăt se agață de dispozitivul de prindere al tablei înclinate din partea față a șasiului.La apăsarea pedalei frănei de oprir, arcul 3 se destinde, iar la eliberarea pedalei acest arc readuce pârghia frânei de oprire în poziția inițială, asigurând depărtarea benzii de frână de la tamburul de frână.Axul 18 se unge prin gresorul 17.

Fig.1-Frâna de oprire

1-bandă, 2-garnitură, 3 și 13-arcuri de distanțare, 4-suporți, 5-tijă, 6 și 15-pârghii, 7 și 8-bolțuri, 9-arcul articulației, 10-articulație, 11-traversă, 12-piuliță de reglaj, 14 și 20-tije de reglaj, 16-pârghia frânei, 17-gresor, 18-axul pârghiei camerei de frână, 19-pârghia frânei de oprire.

1.2 Dispozitivul de comandă a frânelor de oprire

Comanda frânelor de oprire se asigură prin două dispozitive independente:un dispozitiv pneumatic acționat de la pedală și un dispozitiv mecanic acționat cu levierele de comandă. Dispozitivul oneumatic acționat prin pedală servește pentru frânarea și oprirea transportorului.

Pentru fiecare frână de oprire există o transmisie separată, care se compune din camera de frână 11(fig.2), furca 6, pârghia 13 și tija 4 a camerei de frână.Bolțul pârghiei este montat în suportul 12 și sudat de acesta.Tija 4 a camerei de frână are lungimea reglabilă și se cuplează cu pârghia suportului frânei de oprire.

Observații:

UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREȘTI

FACULTATEA DE TRANSPORTURI-DEPARTAMENTUL AUTOVEHICULE RUTIERE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Frana de Oprire si de Viraj - Transportatorul Blindat MT-LB.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 903 cuvinte
Nr caractere:
14 410 caractere
Marime:
6.01MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!