Ecomanagerii în economia bazată pe cunoștințe - acțiuni ale ecomanagerilor în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract: În contextul trecerii la economia bazată pe cunoştinţe se conturează un nou profil de manager, ca o consecinţă a modificărilor survenite în cadrul economiei unei noi ere geologice. În cadrul acestei lucrări sunt prezentate trăsăturile acestui tip de manageri şi sunt analizaţi ecomanagerii autohtoni din perspectiva activităţii de management al deşeurilor, team-building ecologic şi dezvoltarea strategiilor de responsabilitate corporatistă în contextul cadrului mediului de afaceri din România.

1. Context economic: noua eră geologică

De aproximativ 200 de ani, omenirea se află într-o nouă epocă fără să îşi dea seama. Geologii britanici consideră că am trecut de la epoca de Holocen care a durat 10.000 de ani la Antropocen. În 2002, chimistului laureat cu Nobel, Paul Crutzen, a sugerat pentru prima dată că oamenii au parasit Holocenul, din cauza amprentei globale pe care şi-au lăsat-o asupra mediului. Acest fenomen reprezintă o implicaţie a trecerii la noul timp de economie bazată pe cunoştinţe, întrucât urbanizarea a crescut înzecit în ultimul secol şi revoluţia cunoştinţelor a determinat, în mod indirect, modificarea comportamentului de consum al oamenilor. În opinia lui Paul Crutzen, în câteva generaţii omenirea va epuiza resursele fosile care au fost generate în sute de milioane de ani iar conform cercetătorilor Jan Zalasiewicz şi Mark Williams, de la Universitatea din Leicester din Marea Britanie, industrializarea a schimbat definitiv proprieăţile geologice ale Pamântului. Aceste modificări structurale au un mare impact asupra activităţii economice ale întreprinderilor şi solicită un nou tip de manageri, ecomanagerii, care să desfăşoare activităţi cu efect de protejare a resurselor şi care să fie suficienţi de flexibili pentru a se adapta la noile condiţii de mediu fără a pierde din vedere obiectivul dezvoltării durabile.

2. Un nou tip de economie, un nou tip de management

În cadrul economiei bazate pe cunoştinţe se identifică un nou tip de manager ce are în vedere complexitatea relaţiei om-mediu şi care ia decizii ţinând cont de avantajele pe termen lung ce pot fi obţinute în acest context. „Noul tip de manageri” ai „Noii Economii” poartă denumirea de ecomanageri şi principala lor trăsătură constă în luarea de decizii în conformitate cu principiile conceptului de dezvoltare durabilă, în perspectiva identificării modalităţilor de dezvoltare economică ţinând cont de protejarea mediului.

Ecomanagerii au ca obiective specifice adaptarea informaţiei de mediu la problematica întreprinderii, armonizarea legislaţiei în domeniul mediului; autorizarea integrată de mediu, implementarea de sisteme de management pentru mediu precum EMAS – Sistemul European de management de mediu şi de audit şi ISO 14001 – Standardul internaţional de management de mediu, adoptarea de decizii de ecomanagement privitor la utilizarea de ambalaje ecologice, eco-etichetarea, fabricarea de produse ecologice şi respectiv utilizarea acestora în producţie, finanţarea proiectelor de mediu, achiziţionarea de tehnologii prietenoase cu mediul şi dezvoltarea cunoştinţelor de utilizare a acestor tehnologii. În general, ecomanagerii au o atitudine proactivă faţă de modul de programare a activităţii lor de producţie , servicii si chiar comerţ în concordanţă cu principiile de dezvoltare durabilă şi reproiectarea afacerilor pe având ca fundament aceste principii.

Bibliografie:

Done, P., UE ne obligă la colectarea selectivă a deşeurilor, Ziarul de Bacău nr. 18 (1697) din 28 mai 2007

×××, Rezumatul proiectului EcoMANAGER, Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Slatina, site http://www.adds.ro/ecomanager.html

×××, Istoric şi obiective, Eco-Rom Ambalaje S.A., site http://www.ecoromambalaje.ro/despre.php

Badicioiu, A., Am intrat într-o nouă epocă geologică, articol Cotidianul ediţia 30 ianuarie 2008 , rubrica Future

×××, http://www.responsabilitatesociala.ro/stiri-csr/angajatii-motorola-romania-au-sarbatorit-prin-voluntariat-ziua-globala-in-serviciul-comunitatii.html (16 octombrie 2007)

×××, http://www.ecologistics.ro/noutati.html

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ecomanagerii in Economia Bazata pe Cunostinte - Actiuni ale Ecomanagerilor in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 651 cuvinte
Nr caractere:
14 557 caractere
Marime:
21.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Profesorului:
Cristina Nistor
Sus!