Previzualizare referat:

Extras din referat:

Motorul de cautare este un server care acceseaza Internet-ul in mod automat si stocheaza titlul, cuvinte cheie si continutul paginilor ce compun site-urile intr-o baza de date. In momentul in care un utilizator cauta intr-un motor de cautare dupa o anumita fraza sau cuvant, motorul de cautare se va uita in aceasta baza de date si in functie de anumite criterii de prioritate va crea o lista de rezultate pe care o va afisa sub forma de rezultat.

In continuare voi exemplifica cu trei motoare de cautare: www.zoohoo.ro, www.arhivarul.ro si www.scirus.com.

Zoohoo.ro este un motor de cautare romanesc fulltext rapid si actual. Acesta cauta informatii in toate site-urile internetului romanesc actuale (avand in memorie cativa mii de itemi), relevante si mai recente de 48 de ore. Site-ul ofera posibilitatea crearii unui cont de catre utilizator care permite acestora sa memoreze link-urile preferate si necesare, sa le clasifie pe acestea pe categorii, sa isi creeze o agenda cu memento si sa schimbe culoarea de pe background-ul site-ului. In momentul cautarii, motorul afiseaza separat, la inceput, cateva rezultate prioritare, iar la fiecare rezultat, in parte, este afisat si link-ul. Motorul ofera de asemenea posibilitatea de a face reclama contra cost, avand un spatiu separat pentru aceasta.

Arhivarul.ro este un motor romanesc de cautare in sistem PageRank, ceea ce inseamna ca acesta cauta si afiseaza link-urile gasite in ordinea data de valoarea acestora. Sistemul a fost initiat de catre fondatorii motorului Google.com (cel mai popular din lume), Brin si Page. Spre deosebire de Zoohoo, acest motor nu prezinta optiunea crearii unui cont personal utilizatorului, insa, la optiunea "buletin de stiri" utilizatorul are posibilitatea de a-si inregistra adresa de e-mail pentru a primi zilnic cele mai recente informatii, sau de a se dezabona de la acest serviciu. Arhivarul.ro are o optiune, numita "catalog", care cuprinde toate site-urile romanesti din memoria acestuia, grupate pe o serie ampla de categorii si subcategorii. Motorul ofera doua optiuni de cautare, si anume, "unul din cuvinte" si "in intregime", iar in momentul afisarii rezultatelor, spre deosebire de Zoohoo, Arhivarul nu afiseaza link-ul pentru rezultatul gasit, dar acesta ne informeaza cu privire la timpul in care au fost gasite cele "n" rezultate (are in memorie cativa mii de itemi, ca si cel anterior). Pentru reclama site-ul are o optiune, "pret campanii publicitare", care relateaza detaliat toate conditiile si tarifele. De asemenea, utilizatorii pot recomanda site-uri, conform regulamentului prezentat, dar, cu mentiunea ca, nu este obligatoriu ca acestea sa fie afisate, daca nu sunt relevante.

Scirus.com este un motor de cautare international, inregistrat de compania olandeza Elsevier, cea mai importanta editura de literatura stiintifica si medicala. Spre deosebire de celalte doua motoare de cautare prezentate anterior, acesta este unul specializat, oferiind informatii exclusiv in domeniul stiintific. Scirus beneficiaza de filtre care inlatura toate informatiile care nu sunt de natura stiintifica. Chiar pe pagina principala este mentionat faptul ca, la ultima numaratoare, fusesera indexati peste 450 milioane itemi. Link-urile gasite sunt afisate dupa o anumite ordine stabilita dupa relevanta informatiilor si dupa data actualizarii acestora, la alegerea utilizatorului. Relevanta informatiilor este stabilita dupa un algoritm propriu si bine pus la punct. Scirus ofera utilizatorului posibilitatea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Motoare de cautare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
958 cuvinte
Nr caractere:
5 680 caractere
Marime:
247.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
TIC (Tehnologia Informației și Comunicării)
Tag-uri:
internet, browser, motor de cautare, informatii
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!