Efectele psihofiziologice ale culorilor și moda

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Culoarea este o formă de comunicare non-verbală. Înțelesul său se poate schimba de la o zi la alta cu orice individ - totul depinde de ceea ce exprimă în acel moment în timp. De exemplu, o persoană poate alege să poarte roșu într-o anumită zi, iar acest lucru poate indica faptul că aceasta este culoarea sa preferată, sau că se află într-o dispoziție activă, pasionată de ceea ce va face astăzi, dar aceasta poate însemna și că aceasta se simte supărată în acea zi, fie pe un nivel conștient sau subconștient.

Culoarea este o parte a răspunsului mental al subiectului la lumina care intră în ochi.

În creația produselor vestimentare, este important modul de a manipula culoarea pentru a produce răspunsuri perceptive dorite la utilizatori. Aceasta necesită cunoașterea unor concepte care fac legătura între culori ca stimuli fizici și ca răspunsuri psihologice. De exemplu, nuanța, saturația sau luminozitatea cromatică.

Culoarea îmbrăcămintei atrage atenția, creează o conexiune emoțională și conduce consumatorul la produs. Culoarea este adesea principalul motiv pentru care o persoană este atrasă și cumpără un anumit element de îmbrăcăminte. Culoarea capturează interesul privitorului deoarece este ușor de recunoscut și distinctivă.

Studiul culorii îmbrăcămintei este complex și implică știință, tehnologie și artă.

Intensitatea unei culori este influențată de textura suprafeței: denivelări minore de suprafață reflectă zone minuscule de lumină care aruncă umbre în miniatură; acest lucru are ca efect modularea intensității unei culori. De exemplu, o țesătură netedă și lucioasă va face o culoare mai intensă.

Efectele psihofiziologice ale culorilor sunt legate de nuanța caracteristică. Temperatura nuanței, culoarea de fond și combinațiile de culori folosite pot influența percepția.

Selecția de culori pentru îmbrăcăminte are la bază culori grupate în funcție de un anumit sistem ușor de ținut minte, cum ar fi anotimpurile naturii. Culorile de iarnă și de primăvară sunt descrise ca fiind clare, vii și strălucitoare, în timp ce vara si toamna sunt mai puțin intense. Culorile de iarnă și de vară sunt reci iar primavara si toamna culorile sunt calde.

Acest sistem de culoare implică faptul că oamenii vor arata si se vor simți mai bine atunci când sunt înconjurați de culori care reflectă culoarea lor personală.

În cazul în care privitorul se concentrează pe o suprafață de îmbrăcăminte și apoi se uită la față, pielea poate apărea în culoarea complementară a culorii îmbrăcămintei. Astfel, după ce se uită intens la un pulover verde, un spectator care se uită în sus la față poate identifica nuanțe de roșu.

Bibliografie:

1. Muresan,P., Culoarea in viata noastra, ed. Ceres, Bucuresti 1988

2. Radinschi, C., Desen artistic în industria ușoară, E.D.P. București, 1993

3. Salvanu, V., Noțiuni de creație, E.D.P. București, 1985

https://www.verywell.com/color-psychology-2795824

http://www.colour-affects.co.uk/psychological-properties-of-colours

http://crystalkwok.github.io/images/timeline/effect%20of%20colors%20on%20emotions.pdf

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele psihofiziologice ale culorilor si moda.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 151 cuvinte
Nr caractere:
6 086 caractere
Marime:
1.11MB (arhivat)
Publicat de:
Cretu I.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Textile Pielărie
Predat:
Grup Scolar „C-tin Brancoveanu”
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Cretu Ileana
Sus!