Igienă orală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Igiena bucala este esentiala in mentinerea sanatatii intregului organism.

Existenta unor dinti sanatosi nu se datoreaza numai alimentatiei echilibrate, ci, mai ales, unei igiene corect efectuate si poate cel mai important unei ocluzii (muscaturi) corecte care sa distribuie fortele extrem de mari masticatorii pe toti dintii si nu numai pe anumite zone ale arcadei, aceste zone fiind suprasolicitate vor ceda in cel din urma.... Aceasta consta, in primul rand, in spalatul pe dinti.

Daca te intrebi care-i noutatea, iti vom spune ca, desi esti convins ca stii totul despre acest lucru, mai sunt amanunte care, probabil, ti-au scapat. Iata asadar, ce trebuie sa stii:

Curatarea danturii se face inca din faza aparitiei primilor dinti de lapte. Imediat dupa aparitia primilor dintisori ai bebelusului, se curata suprafata acestora cu un prosopel foarte curat si umezit (fara pasta de dinti). Miscarile trebuie sa fie usoare, ca sa nu raneasca gingia. In magazinele specializate, exista periute de dinti pentru bebelusi.

La un an si jumatate-doi, se incepe spalatul propriu-zis pe dinti.

Periuta trebuie sa aiba cap mic (max. 2,5 cm) si nu mai mult de trei randuri de peri. Acestia trebuie sa fie din material sintetic, rotunjiti la capat si nu prea duri. Pentru a evita parazitarea periutei cu bacterii, se recomanda schimbarea ei la sase saptamani. Se pot folosi si periute electrice cu cap rotativ, conform instructiunilor producatorului. S-a observat totusi o neglijenta mai mare la cei care folosesc periuta electrice, ei avand prea mare incredere in capacitatea acesteia de a face singura periajul.

Pentru a sustine structural evolutia dintilor, chiar de la aparitia primilor dinti (5-6 luni), mama trebuie sa administreze zilnic bebelusului cate o tableta de fluor. De asemenea, e importanta mentinerea unei diete echilibrate, bogata in vitamine si minerale, dar redusa in hidrati de carbon (prezenti mai ales in dulciuri).

Tehnica de spalare a dintilor: cu periuta in unghi de 45 de grade fata de suprafta dintilor, se executa miscari rotative, pe exteriorul si interiorul dintilor (pe verticala), exercitand o apasare mai mare spre partea cu care mestecam sau muscam; astfel, indepartam bacteriile din zona gingiei, care pot da inflamatii, chiar parodontopatii, si pot duce la pierderea dintelui.

Aceasta tehnica este valabila pentru toata lumea; copiii vor fi ajutati de parinti pana cand vor fi in stare sa-si faca singuri periajul corect.

Durata optima pentru un periaj corect este de circa trei minute. Nu te grabi cu spalatul, deoarece, mai tarziu, vei plati pentru fiecare minut furat. Daca poti, e bine sa te speli pe dinti dupa fiecare masa, iar daca nu, cel putin de doua ori pe zi (o data dimineata, dupa micul dejun, si o data seara, inainte de culcare).

Cum alegi pasta de dinti

Pentru intarirea smaltului dentar, este esential sa folosesti o pasta de dinti cu fluor. Pastele de dinti pentru adulti nu trebuie sa aiba in compozitie mai mult de 15% fluor, iar cele pentru copii, cel mult 0,03% fluor.

Asadar, e bine ca adultii si copiii sa aiba paste de dinti separate. Fluorul in genere este extrem de toxic pentru organism, la fel si pentru microorganismele din cavitatea bucala, dar este extrem de benefic in catitati optime pentru mineralizarea smaltului.

De ce altceva mai au nevoie dintii tai

APA DE GURA este recomandata datorita faptului ca, prin clatire, poate ajunge in spatii din cavitatea bucala ce nu pot fi curatate cu periuta de dinti. Are efect antibacterian si un miros foarte placut. De fiecare data cand te speli pe dinti, clateste 20-30 de secunde cu apa de gura.

ATA DENTARA CERATA nu are efect antibacterian, dar e eficienta prin faptul ca ajuta la eliminarea resturilor care nu au iesit la periaj si are un efect de gresare asupra suprafetelor de contact dintre dinti, elimind frictiunea si distrugerea smaltului in acele suprafete sau puncte.

Important! Foloseste intotdeauna ata dentara inainte de spalatul pe dinti, nu dupa.

GUMA DE MESTECAT este recomandata in igiena dentara cu conditia sa nu contina zahar (guma de mestecat sugar-free). Daca, ocazional, nu te poti spala pe dinti, solutia cea mai la indemana este sa mesteci guma.

Efectul este de curatare mecanica si stimulare a productiei de saliva, care neutralizeaza acizii prezenti in gura dupa o masa copioasa.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Igiena Orala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 538 cuvinte
Nr caractere:
8 693 caractere
Marime:
8.19KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Stomatologie
Predat:
la facultate
Materie:
Stomatologie
Sus!