Studierea Cerințelor de Lectură a Cititorilor ca Metodă de Completare a Colecțiilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Studiul meu urmează să investigheze situaţia Bibliotecii Publice din oraşul Cahul printr-o analiză complexă a principalelor probleme din acest sector şi să avanseze propuneri susceptibile de a constitui liniile directoare ale unei strategii privind optimizarea activităţii acestei biblioteci. O asemenea cerecetare se dovedeşte a fi deosebit de utilă prin datele colectate, precum şi prin analiza materialului faptic şi concluziilor finale. Analiza sistemică mi-a permis, pe de o parte, să cunosc realităţile mediului bibliotecii publice şi funcţiile ei în sistemul social, iar pe de altă parte, să scot în evidenţă şi să evaluez potenţialul informaţional şi serviciile acordate de Biblioteca Publică din Cahul utilizatorului. Tema este actuală deoarece o bilioteca publică, mai ales în localităţile îndepărtate de centrele mari economice şi culturale, continuă să fie cea mai puternică instituţie informaţională, interesul publicului pentru bibliotecă este în scădere şi nu în ultimul rind biblioteca este în cautarea soluţiilor pentru cîstigarea utilizatorilor. Suntem conştienţi de faptul că aceasta este o problemă generală, care poate fi rezolvată prin mii de studii de caz şi anume de aceasta ne-am propus să examinăm cazul Bibliotecii Publice din Cahul, în speranţa să oferim acestei biblioteci anumite recomandări şi totodată să punem în circulaţie cunoştinţe necesare domeniului biblioteconomic.

Deci, drept obiect al studiului s-a desemnat Biblioteca Publică din oraşul Cahul ca centru de satisfacere a cerinţelor de informare şi instruire a beneficiarilor.

În scopul redresării situaţiei actuale mi-am propus urmatoarele obiective:

• Cunoaşterea necesităţilor informaţionale ale utilizatorilor bibliotecii date şi evaluarea capacităţii bibliotecii de a răspunde acestor interese;

• Investigarea oportunităţilor oferite în rîndurile publicului cititor;

• Cunoaşterea opiniilor cititorilor privind serviciile şi condiţiile de informare şi documentare în cadrul acestei biblioteci;

• Formularea propunerilor privind optimizarea activităţii Bibliotecii Publice din Cahul.

Ipotezele formulate în cadrul studiului. Procesele de informatizare a societăţii au schimbat natura cererii utilizatorului serviciilor infodocumentare. Necesităţile informaţionale ale utilizatorilor sunt influenţate şi de factorii ce ţin de reformarea sistemului de socializare. Din cauza nivelului insuficient al culturii informaţionale a cititorilor, pentru servirea lor se cheltuie o parte considerabilă de resurse, în timp ce, în conformitate cu funcţiile sale, biblioteca publică trebuie să se orienteze către noi forme de servire informaţională.

Ipoteza de la care am pornit este starea actuală a Bibliotecii Publice din Cahul care denotă recensiunea acestei structuri.

Cauzele le intuiesc în politica de dezvoltare a bibliotecii, precum şi în calitatea serviciilor oferite beneficiarilor de către aceasta, în promovarea neadecvată a potenţialului şi posibilităţilor de care dispune.

Metoda de cercetare. În realizarea studiului am procedat la metode analitice, statistice şi sociologice. Culegerea datelor s-a efectuat prin intermediul metodei anchetei pe baza a două chestionare mixte: unul pentru cititori şi unul pentru bibliotecari (anexa 1, 2). Primul chestionar a avut menirea de a sonda opţiunile publicului în dinamică, iar al doilea – de a cunoaşte opinia lucrătorilor din Biblioteca Publica din Cahul cu privire la rolul acesteia în studierea cerinţelor de lectură a cititorilor ca metodă de completare a colecţiilor bibliotecii.

Aş menţiona că chestionarul pentru public au inclus în special întrebări precodificate, iar în cel adresat bibliotecarilor, au predominat întrebările deschise.

Au fost raspîndite 40 de exemplarii de chestionar pentru utilizatori, dintre care s-au întors 30 chestionare completate, adică 75% din numărul total. Perioada de completare a chestionarelor a fost de pe data de 15 februarie 2010 – 10 martie 2010.

În continuare voi prezenta distribuirea lotului cercetat în raport cu unii indicatori psihosociali esenţiali în orice cercetare socială. În raport de statut avem următoarea configuraţie a lotului: şcolari – 9 persoane, adică 30% din lotul respondent, studenţi – 7 persoane, 23% din lotul respondent, adulţi – 14 persoane, 47% din lotul respondent (fig. 1).

În dependenţă de vîrsta utilizatorilor care au îndeplinit chestionarele avem un segment de la 10 ani pînă la 60 ani.

În cadrul investigaţiei m–a interesat frecvenţa şi ritmul lecturii. În această ordine de idei prezintă interes afirmaţiile cititorilor referitor la timpul petrecut în bibliotecă. Zilnic vin 20%, săptămînal – 50%, lunar – 27%, iar în perioada examenelor vin 3% (fig. 2).

În ceea ce priveşte scopul frecventării bibliotecii - studiu la sala de lectură sau

împrumut la domiciliu, răspunsurile denotă următoarea situaţie (fig. 3):

• Studiu la sala de lectură – 33%

• Împrumut la domiciliu sau restituirea unor publicaţii – 50%

• Studiu la sala de lectură şi împrumut la domiciliu sau restituirea unor publicaţii – 17%

Observații:

Referat, domeniul biblioteconomie,asistenta informationala si arhivistica,

UNIVERSITATEA DE STAT DIN CHISINAU

FACULTATEA DE JURNALISTICA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studierea Cerintelor de Lectura a Cititorilor ca Metoda de Completare a Colectiilor de Biblioteca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 209 cuvinte
Nr caractere:
22 574 caractere
Marime:
41.64KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Profesorului:
Zavtur Natalia
Sus!