Lobby-ul realizat de către europerlamentarii români la Parlamentul European

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Master Relatii Publice An 1

Prin lobbying se întelege activitatea unui grup care incearca sa determine puterea legislativa sau executiva sa adopte o poziţie sau să ia o decizie care să servească interesele legitime ale respectivului grup. De asemenea, prin lobbying, factorii decizionali si anume parlamentarii, reprezentantii administratiei publice centrale si locale; pot beneficia, prin intermediul acestor grupuri, de expertiza unor specialisti în diferite domenii.

Reglementare juridica

Activitatea de lobby a aparut prima data in capital europeana Bruxellesla sfarsitul anilor 70. Odata cu anul 1979, odata cu primele alegeri in Parlamentul European, s-a dat startul pentru activitatea de lobby in Europa. In acelasi timp, tot mai multe companii se faceau interesate de hotararile luate la Bruxelles, din acest motiv pentru aveau nevoie de reprezentare la Bruxelles, aveau nevoie de niste lobby-isti .

Odata cu anul 1986, cand s-a semnat Actul Unic European, s-a stabilit ca deciziile din Consiliu sa fie luate prin majoritate calificata. Parlamentul era tot mai puternic, iar activitatea de lobby prinde contur. Odata cu largirea Uniunii Europene s-au inmultit cei care fac lobby ( exista peste 15 000 de lobbisti si 2 600 de grupuri de interese care au birouri la Bruxelles in present), dar acum e vorba si de noi traditii si culturi politice.

In noiembrie 2005, Siim Kallas, comisarul european pentru audit, antifrauda si afaceri administrative, a lansat prima initiativa pentru transparentizarea activitatii de lobby prin definirea clara a activitatii la nivel european, crearea unei baze de date cu cei care fac lobby si elaborarea unui cod deontologic european . Aceasta baza de date a fost un lucru nou pentru lobbisti, a caror activitate se baza, pana la acel moment, pe auto-reglementare.

In mai 2006, Comisia Europeana lansa Cartea Verde asupra Transparentei in UE. Pentru ca sistemul sa devina cat mai corect, Comisia considera ca ar trebui sa existe un sistem de inregistrare voluntara a lobbistilor. Conform Comisiei, lobby-isti ar urma sa fie anuntati inainte de a se discuta chestiunile de interes pentru ei. Totodata, ar trebui sa existe un cod deontologic comun pentru toti lobbistii, niste cerinte minime ce ar urma sa fie respectate. Acest cod ar urma sa fie facut chiar de catre lobbisti. De asemenea, Comisia prevede si un sistem de sanctiuni pentru incalcarea codului .

In prezent, se estimeaza ca cifra de afaceri a activitatii de lobby din capitala belgiana este de 60-90 de milioane de euro pe an.

In continuare voi prezenta felul in care au facut lobby anumiti deputati europeni si compania Rosia Montana Gold Corporation impotriva adoptarii unei rezolutii cu privire la interzicerea folosirii cianurii in explotarile miniere, rezolutia care contravine interselor acestora.

La data de 5 mai, in cadrul sedintelor Parlamentul European s-a votat o rezolutie prin care se solicita interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in UE pana la sfarsitul lui 2011. Aceasta rezolutie afecteaza in mod direct proiectul promovat de compania canadiana Rosia Montana Gold Corporation in Romania, la Rosia Montana. Votul acestei rezolutii este contrar interselr unor ministri si europarlamentari PD-L, contrar celor interesati in realizarea proiectului firmei respective .

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lobby-ul Realizat de Catre Europerlamentarii Romani la Parlamentul European.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 168 cuvinte
Nr caractere:
13 010 caractere
Marime:
15.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Profesorului:
Cosmin Irimies
Sus!