Forme de Manifestare a Politetii în Relatiile Oficiale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bunele maniere

Formele de manifestare a politetei pot să difere de la o tară la alta,dar si de la o epoca la alta,în functie de mediul social si de înprejurări.Esential este însă codul onoarei care a făcut la origine,din vânătorul erei paleolitice un om de societate iar din femeia lui,ceea ce se cheamă o « doamnă ».

Omul de onoare îsi respectă cu sfintenie cuvântul dat,are principii morale ferme,noblete sufletească,stimă fată de sine si fată de ceilalti,este blând,răbdător,conciliant.Un astfel de om,în adevăratul sens al cuvântului,este agreat de toată lumea.Nu întâmplator un om manierat era acela pe care francezii îl numeau l’honnete homme,un om cinstit.În zilele noastre ,îl denumim în mod curent « un gentleman », « un boier » sau ,pur si simplu « un domn »

Există mai multe acceptii ale cuvântului,dar toate usor ironice.Un gentleman este acel domn care apucă zahăru cu clestisorul,chiar dacă este singur la masă.Este cel care,intrând într-o baie unde se află o femeie goală,se retrage spunând :pardon,domnule ! Un gentleman mai este,în fine,domnul care se bărbiereste si se îmbracă special pentru cină,chiar dacă trăieste singur în junglă.

Desigur,toate aceste definitii atrag respectul,dar ele te fac totodată să surâzi.Și de aici până la a-l considera pe gentlemanul nostru ridicol nu este decât un pas.Să nu ne grăbim totusi să o facem.Un om care se respectă si îi respectă pe alti nu poate fi ridicol.

Adevăratul gentleman are câteva taburi pe care nu le încalcă niciodată.El nu vorbeste despre bani în societate,nu se laudă ca îi are cu nemiluita,dar nici nu se plânge că-i lipsesc.Nu se împrumută decât în cazuri extreme si niciodată de la o femeie.Nu comentează în fata unor terte persoane,gesturile si vorbele sotiei sau ale copiilor săi si nici nu îi ceartă pe ultimii în fata străinilor.Îsi domină pasiunile,emotiile,sentimentele pentru că rămâne stăpân pe el însusi oricare ar fi împrejurările,chiar si atunci când este într-o situatie disperată.Se străduieste să aplice înteleptul si banalul precept englezesc după care nu se acordă unui lucru mai multă importantă decât are.

În concluzie,ar trebui spus pentru a se retine mai usor,ca într-o societate de oameni bine crescuti sunt 3 subiecte de conversatie tabu :banii,bolile si copiii.Lista poate fi mai lungă :neplăcerile sau realizările din cadrul meseriei,mâncarea,amănuntele despre boală unui prieten,etc.

Un gentleman este politicos fată de toată lumea,fie că cel din preajmă îi este superior ori inferior în ierarhia profesională si socială.Cu alte cuvinte,se străduieste să nu supere pe nimeni si săii facă pe cei din jur să se simtă bine.Fiecare stie că un om cu o purtare agreabilă este primit în casă cu mai multă bucurie decât un necioplit ;că o persoană zâmbitoare e acceptată mai usor în societate decât una posomorâtă ;că un om îngrijit inspiră mai multă încredere decât unul cu o tinută ostentativ boemă

O chestiune de atitudine

Poti să placi persoanelor pe care le întâlnesti,poti să ai succes după succes,poti să uluiesti lumea cu inteligenta ta,dar aceste calităti « sociale » nu-ti permit totusi să fii îngăduitor cu propriile tale defecte.

Acel « cunoaste-te pe tine însuti »,celebrul epigraf aflat pe templul lui Apollo din Delphi,rămâne si în vremurile noastre un sfat demn de urmat,cu toate că e un examen dintre cele mai severe,la care trebuie să te supui permanent.Multe conflicte ar putea fi evitate dacă în momentul declansării lor ne-am întreba pe noi însine cine a gresit de fapt.

Să recunoastem că suntem mult mai indulgenti fată de noi decât fată de alti.Este aproape firesc,să vedem paiul din ochiul altuia în locul barnei din ochiul nostru Dar dacă am fi mai lucizi dacă ne-am analiza mai obiectivi,viata ar fi mai usoara pentru toti.

Să stabilim de la bun început că nu există două feluri de bune maniere :unele pentru societate si altele pentru acasă.Este suficient să ne impunem să fim politicosi fată de familie la fel cum suntem fată de străini,pentru că viata în intimitate sa devine agreabilă.Asta nu înseamnă că trebuie să trăim rigid ca niste manechine întepenite,ci doar că trebuie să nu depăsim limitele bunei-cuviinte.E de ajuns să nu confundăm relaxarea cu dezordinea si nici singurătatea cu un mod de viată descătusat de orice reguli.

Scopul oricărui om este să aibă o viată frumoasă,chiar si cel mai nonconformist dintre noi va ajunge până la urmă la această concluzie.Sigur că lucrul acesta nu depinde numai de el,dar depinde în primul rând de el.E suficient să-ti imaginezi,atunci când esti singur si crezi că poti să-ti permiti orice,că te afli,de fapt,în prezenta unei fiinte pe care o stimezi si fată de care nu ti-ai putea îngădui nici o cuviintă.De ce nu ai fi chiar tu aceea persoană ? Să zicem că ai rămas câteva zile în casă fără familie Esti tentant să lasi paturile în dezordine,dulapurile deschise scrumierele pline si să mănânci direct din cratită.Ar fi bine să te gândesti că-ti pot veni în vizită niste prieteni care au părere foarte bună despre tine.Vor fi în mod sigur dezamăgiti de ceea ce văd iar scuzele se vor dovedi inutile.Gândind astfel,vei ajunge cu timpul să te porti bine în mod reflex chiar când esti singur.

Salutul

În viata tribală,oamenii strigau sau făcea semne pentru a-i feri pe ceilalti de un pericol ori pentru a-si anunta semeni că au găsit hrană.Dar,ca multe lucruri care la origine au fost vitale salutul a devenit un simbol.El nu se face la întâmplare,ci cu un anume ceremonial care ridică multe probleme.Să stii să saluti este într-adevăr,dovada că stii să respecti uzantele. Salutul este prima manifestare de curtoazie cu care întâmpini pe cineva.

Desi formulele de salut sunt vechi de când lumea,salutul în sine are în mimica,în pozitia corpului sau în tinuta o infinitate de nuante care-i modifică sau îi completează sensul.Un simplu salut poate demonstra cuiva,de pildă,în ce măsură îl stimezi,dacă stii să-i adaugi un mic gest.

Orice salut este o formă de politete,dar nu implică acelasi grad de cordialitate.Știm cât de greu este să-i faci pe copii să salute pe cineva.Pentru adult,salutul nu înseamnă o manifestare de dragoste,ci un gest de politete,o conventie.Dar pentru copil,mai ales când este foarte mic,singurul criteriu este acela al simpatiei sau antipatiei. Mai târziu,sub influenta educatiei,el se va convinge singur cât de necesar este salutul în relatiile cu oamenii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Forme de Manifestare a Politetii in Relatiile Oficiale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 088 cuvinte
Nr caractere:
14 263 caractere
Marime:
17.35KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Sus!