Erotismul și Femeia în Publicitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Erotismul este una dintre „reţetele" folosite cu succes în publicitate pentru a atrage atenţia consumatorilor. Atât timp cât nişte sâni voluptuoşi sau un „pachet" de pectorali au forţa să întoarcă privirile pe stradă, regula este valabilă şi în publicitate.

Pentru a seduce (pentru a lămuri şi pe alte căi decât cea raţională), publicitatea acţionează asupra subconştientului. La acest nivel există două mari tipuri de pulsiuni: cea vitală şi cea tanatică. Prima ne creează excitare şi ne deşteaptă dorinţe şi pasiuni; cea de a doua ne linişteşte şi ne face să ne dorim calmul intimităţii. În consecinţă, există reclame care zgândăre "fiara din noi"; şi reclame care ne trimit, regresiv, către "copilul din noi". Erotismul face parte din primul tip de pulsiuni, alături de agresivitate, dorinţa de putere etc. Când nu e nimic special în produs trebuie să aduci o fată specială. De pildă, o bunăciune care să vândă un dicţionar explicativ.

Nu erotismul e adevărata problema, ci vulgaritatea. Poţi să ai erotism "spălat" şi poţi să ai erotism vulgar. După cum poţi să ai miniştri la costum încheiaţi până la ultimul nasture care să fie mai vulgari decât sunt fetele în fundul gol. Sunt mărci vulgare care îşi fac publicitate foarte vulgară în care nu vezi nici un sân şi nici o fesă. Şi pe care nimeni nu le va interzice niciodată, pentru că în România prostul gust nu e considerat o infracţiune.

„Sexul, ca şi religia, alt subiect cauzator de polemici, trebuie folosit cu maximum de relevanţă şi în tonalitatea potrivită". Erotismul este un aspect firesc al vieţii individului, iar mesajul, atât timp cât este corect ţintit, corect dozat şi adecvat brandului, poate avea rezultate importante. În caz contrar, răul poate fi mult mai mare.

Peste tot, în toate reclamele, vedem femei frumoase, cu forme generoase, ţinute sumare, care atrag privirile bărbaţilor şi invidia femeilor de rând. Pentru siguranţa reţinerii atenţiei bărbaţilor, tot ce trebuie făcut este să te foloseşti de sexul frumos, de identificarea produsului cu imaginea unei femei sexy, care printr-o singură privire ştie să trezească dorinţe ascunse în mintea bărbaţilor, rezultatul fiind cel scontat. Cu siguranţă mesajul va fi reţinut.

Lumea advertising-ului este plină de astfel de exemple, femei frumoase, care prezintă un produs de excepţie, de care nu ştiai pănâ acum că ai nevoie, dar de care eşti automat convins că ai nevoie, pentru a te simţi mai bine, sau pur şi simplu pentru a te răsfăţa. Astfel se lasă o amprentă asupra psihicului în legătură cu produsul,acesta fiind asociat cu un anumit lucru care va aminti mereu de el, şi ce ar putea avea cel mai mare succes dacă nu sexualitatea.

Se poate observa că în majoritatea mesajelor în care apar scene de erotism se promovează cosmetice (parfumul Escape sau gama STR8), băuturi alcoolice (Bergenbier Ice, Sky Blu) şi chiar frişca (Hulala).

Feminitatea publicitară rămâne, în continuare, în mod esenţial, legată de contextul civilizaţional în care apare; în acelaşi timp, din cauza expunerii teoretic nelimitate, apare şi un efect de inducţie imaginară la nivelul mentalului individual şi a celui colectiv: pe de o parte, publicitatea generează iluzii, idealizări, exagerări, pe de altă parte, perpetuează anumite reprezentări cutumiare ale feminităţii, corespunzătoare realităţii care le-a indus. Aşa se face că, la 10 secunde distanţă, poţi surprinde la televizor sau în cursul unei vizionări de vitrine reprezentarea unei femei de succes, a unei femei edenice, a unei gospodine dând cu mopul prin bucătărie şi, la fel de probabil, a unei mame alăptându-şi copilul. Lăsând deoparte irealitatea artefactuală a oricărei producţii publicitare, nu poate fi omis efortul creator care stă la baza acestora - sincer vorbind, nu există stimul sau inspiraţie mai puternice decât senzualitatea irezistibilă a feminităţii.

Pentru a întelege mai bine fenomenul erotismului şi femeii în publicitate am ales să analizăm câteva spoturi publicitare.

Erotismul în publicitate este un teren minat. Poţi câştiga cotă de piaţă, dar poţi pierde la fel de uşor. Prin urmare, pentru siguranţă, clientul preferă să apeleze la alte reţete, cum ar fi "familii fericite", "copilărie" sau demonstraţiile de produs. Altfel spus, el preferă publicitatea "protejată".

DACIA LOGAN

Mai exact spotul realizat în colaborare cu Kiss fm,fiind vorba de fapt de o serie de spoturi în care anumite persoane publice au colaborat la promoţia celor doi.Astfel s-a realizat un puternic transfer de imagine care nu face însă subiectul lucrării noastre.Era aşadar un concurs prin care se câstiga un autoturism Dacia Logan serie limitată,oferit de Kiss Fm prin intermediul vedetelor feminine Andreea Bălan,Delia,Andreea Bănică,Anca Badiu si Miki.

Aşadar câştigătorii erau premiaţi de femei celebre,tinere,cu forme dorite de bărbaţi şi femei deopotrivă şi fiecare dintre acestea a prezentat automobilul pe care avea să-l dăruiască cu mult sex appeal.

Observații:

Facultatea de Ştiinţe Politice,Administrative şi ale Comunicării

Specializare: Comunicare şi Relaţii Publice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Erotismul si Femeia in Publicitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 547 cuvinte
Nr caractere:
11 561 caractere
Marime:
15.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Sus!