Dimensiunea socială a publicității

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In societatea de astazi se poate remarca prezenta tot mai pregnanta a publicitatii. Strans legata de comunicarea de masa, aceasta isi trage conceptele, teoriile si metodele din stiintele sociale, cu preponderenta din psihologie, sociologie si antropologie.

In fiecare zi individul este expus prezentei mesajelor publicitare, care pe langa scopul ultim al vanzarii au si rolul de a “ induce atitudini si comportamente, rasturnand granitele sociale existente, distribuind cu darnicie retete de fericire si garantand accesul in paradisul societatii de consum” .

Publicitatea este un factor care influenteaza semnificativ viata sociala, avand posibilitatea de a genera schimbari majore in campul social. Aceasta caracteristica a publicitatii de a avea o functie sociala a fost recunoscuta si inregistrata de catre Maria Moldoveanu si Dorina Miron in lucrarea: Psihologia reclamei. Publicitatea in afaceri. Autoarele recunosc posibilitatea de diseminare rapida a inovatiilor tehnice si a ideilor noi in randul agentilor economici si a cumparatorilor prin intermediul publicitatii.

Pe langa aceasta, societatea actuala încurajează afirmarea publicităţii ca factor de prim rang al vieţii sociale. Accentul care cade acum pe consum a dus la denumirea societatii ca fiind o societate de consum in care munca, politica, arta si stiinta scad in importanta. Achizitionarea unui produs este vazuta ca fiind o parte dintr-un stil de viata. Acest lucru este sprijinit si de prezenta in anumite reclame a unor celebritati care incurajeaza consumul sau cumpararea respectivului produs. Consumatorul, influentat fiind de indemnul persoanei publice de a cumpara produsul respectiv, considera ca achizitionarea acestuia il va aduce mai aproape de un stil de viata asemanator vedetei si va atrage recunoasterea sociala.

Un alt element al dimensiunii sociale a publicitatii il reprezinta incercarea de atribuire a unor caracteristici produsului astfel incat acesta sa reprezinte “dublul” cumparatorului . Acest lucru duce la consumarea respectivului produs din dorinta de a fi prezent si recunoscut in societate.

La o privire atenta a societatii, publicitatea creioneaza modelele umane pe care le propune spre imitare. Cumpararea unui produs il poate aduce mai aproape pe consumator de un ideal, de un stil de viata la care viseaza, de cum isi doreste sa fie.

Pe langa acestea, publicitatea poate aduce in atentia consumatorului si probleme ale societatii actuale, putand ajuta la acceptarea acestora de catre public. Chiar daca scopul ultim este acela de a incuraja vanzarea unui produs sau serviciu, publicitatea poate sublinia problemele importante ale societatii, poate incuraja acceptarea minoritatilor sau la modul general, poate incuraja rezolvarea acestor probleme ale societatii.

Spotul Cosmote-Emo

Nu de mult, a fost foarte mediatizat fenomenul EMO. Acest lucru s-a intamplat din cauza unor evenimente nefericite in care au fost implicati tineri care au adoptat acest curent. Sinuciderea unui adolescent EMO a dus la discutii, emisiuni tv, mii de mesaje postate pe blogguri in care se dezbatea in principal influenta negativa pe care o are acest curent asupra adolescentilor de astazi. EMO este o prescurtare de la “emotional”. Adeptii acestui curent sunt in principal adolescenti care sunt mai emotivi si au tendinta de a plange mult mai des decat adolescentii care nu sunt adepti ai acestui curent. Ca si mod de manifestare, EMO kids se imbraca exclusiv in negru, poarta coafuri ciudate, parul vopsit negru, uneori cu nunate stridente, ochii conturati cu mult negru, multe piercinguri, bratari.

Copiii Emo vor sa iasa din comun, sa arate ca sunt diferiti si au ales sa faca asta intr-un mod care altora li se pare cel putin ciudat. Acesti tineri apar tot timpul tristi, cu privirea pierduta undeva in gol si plang foarte des. Isi exprima cel mai bine sentimentele in poezii melancolice si depresive in care teme frecvente sunt viata ca durere, inima indurerata, totul plecand de la faptul ca sunt neintelesi, marginalizati. Marginalizarea pe care o simt ei poate fi intr-adevar fondata, pentru ca in ultima vreme, cuvantul Emo este deja folosit ca o insulta adresata unei persoane emotive.

Pentru Romania, curentul EMO a fost ceva cu totul nou si la inceput societatea i-a respins adeptii. Au circulat tot felul de speculatii si pareri negative referitoare la adolescentii care aleg sa se manifeste astfel. Pe acest fond a fost creata si campania de publicitate a celor de la Cosmote. Spotul Cosmote EMO este o continuare a campaniei “ Comunicarea depaseste orice limite”, realizata de agentia Ogilvy.

La doua saptamani de la lansarea acestui spot, numarul de vizualizari pe YouTube, depasise deja 40000 iar la trei luni de la apariţia sa, numărul vizualizărilor a depăşit 180.000. Spotul a reusit sa se claseze pe locul 2 in topul spoturilor din anul 2008, pe segmentul de varsta 16-19 ani.

Aceasta campanie se adreseaza segmentului 16-19 ani, in general tinerilor utilizatori ai cartelei Cosmote si promoveaza extraoptiunea care ofera utilizatorilor: 30 de minute in orice retea nationala sau internationala, 400 de minute in retea si 400 de SMS-uri in retea, cu doar 5 euro credit lunar.

Campania Cosmote Emo s-a desfasurat pe o perioada de o luna si a avut componente de TV , radio, print, indoor, OOH, internet, precum si semnalizari in store. Desi a avut o durata de rulare la TV doar de o luna, ea a ramas vie in memoria telespectatorilor datorita faptului ca in cadrul ei au fost folositi adolescenti Emo.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dimensiunea Sociala a Publicitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 315 cuvinte
Nr caractere:
12 895 caractere
Marime:
11.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Sus!