De la Biblioteca Scolară la Biblioteca Publică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Informatia si accesul la informatie reprezintă o conditie esentiala a progresului. Se poate spune că informatia a devenit plămânul societătii, fără de care ne-am cufunda în sufocare si întuneric.

Informatia a revolutionat modul de gândire, a adus modificări majore în însăti existenta societătii, a schimbat toate activitătile, relatiile si legăturile dintre ele. Fluxul informatiilor a devenit tot mai dinamic si odată cu introducerea calculatoarelor a necesitat existenta unor activităti de organizare informationala, a unei planificări a informatiei si prin urmare a unui management informational. S-au creat noi profesii legate de transferul de informatii, iar biblioteca a devenit un "spatiu tehnologic" , o importanta structura info-documentară.

Relaţionarea funcţiei utilizatori cu cea a managementului de bibliotecă a căpătat statut de implicaţie biunivocă: biblioteca modernă trebuie să-şi reconsidere "conceptele şi competenţele, mijloacele şi modalităţile de acţiune"

Redefinirea bibliotecii şcolare în contextul societăţii informaţionale, oricât de dureroasă pentru bibliotecarul cu studii medii şi care în nici un caz nu trebuie decimat, este totuşi un fapt împlinit. Oricât de jos s-ar proiecta starea bibliotecilor româneşti, invariabil catalogate în media cu „catastrofa" şi „dezastrul"e aberant să nu se ia în considerare prestaţia onestă a celor mai mulţi bibliotecari de la noi.

„Biblioteca şcolară este o colecţie de documente (cărţi, reviste ziare, materiale audiovizuale, alte suporturi informaţionale) cu caracter enciclopedic , adecvate nivelului şi profilului unităţii de învăţământ în care funcţionează biblioteca şcolară; ea are personal specializat afectat pentru achiziţionarea, prelucrarea, organizarea şi valorificarea fondurilor de publicaţii şi a celorlalte categorii de documente."

Sunt delimitate patru funcţii majore ale bibliotecii şcolare: pedagogică, gestiune a documentelor, culturală, comunicare.

Potrivit Manifestului bibliotecii şcolare al UNESCO: „Biblioteca şcolară pune la dispoziţie informaţii şi idei care sunt fundamentale pentru funcţionarea cu succes a informaţiei actuale şi în societatea bazată pe cunoaştere. Biblioteca şcolară înzestrează elevii cu deprinderi de învăţare pe termen lung şi dezvoltă imaginaţia".

Funcţiile bibliotecii şcolare, aşa cum sunt exprimate în Manifestul UNESCO, privesc: susţinerea şi intensificarea obiectivelor educaţionale aşa cum sunt subliniate în misiunea bibliotecii şi a curricumului; dezvoltarea şi susţinerea copiilor în obiceiul de a citi şi de a învăţa şi în utilizarea bibliotecii în viaţa cotidiană; oferirea de oportunităţi pentru acumularea experienţei în crearea şi utilizarea informaţiei pentru cunoaştere, înţelegere, imaginaţie şi amuzament; oferă suport pentru toţi elevii în învăţarea şi punerea în practică a abilităţilor de evaluare şi utilizare a informaţiei, indiferent de formă, format sau mediu; oferă acces la resurse locale, regionale, naţionale şi globale şi oportunităţi care permit celor implicaţi în procesul de învăţare să răspândească idei, experienţe şi opinii; organizarea activităţilor care încurajează sensibilitatea şi formarea atitudinii responsabile; promovarea lecturii, cât şi a resurselor şi serviciilor bibliotecii şcolare întregii comunităţi şcolare, şi nu numai.

Biblioteca şcolară oferă tuturor membrilor comunităţii şcolare servicii de educaţie, cărţi şi alte surse care le dezvoltă reflexia critică şi le permite să folosească în mod eficient informaţia, indiferent de formă şi suport. Bibliotecile scolare sunt legate la marea reţea a bibliotecilor conform principiilor Manifestului UNESCO pentru biblioteca publică. Personalul bibliotecii şcolare ajută la folosirea cărţilor şi altor surse de informare, de la operele de ficţiune la lucrările documentare, de la cele imprimate la cele electronice, pe loc sau în distanţă. Aceste elemente de informare completează şi îmbogăţesc manualele şi materialele auxiliare cu rol pedagogic.

S-a demonstrat că, atunci când bibliotecile şi utilizatorii colaborează, elevii progresează în scris-citit şi ştiu mult mai bine să rezolve unele probleme. Ei dobândesc o experienţa a tehnicilor de informare şi comunicare.

Serviciile bibliotecii şcolare trebuie oferite în mod egal tuturor membrilor comunităţii şcolare, fără discriminare de vârstă, rasă, sex, religie, naţionalitate, limbă, situaţie socială. Celor care nu pot utiliza serviciile documentare clasice trebuie să li se asigure servicii şi documente speciale.

În baza prevederilor Regulamentului cadru de functionare a bibliotecilor scolare în sistemul national, aprobat prin Ordinul ministrului nr. 3944/9.05.2003, „În şcolile primare săteşti se pot organiza biblioteci cu dublă funcţie, şcolară şi publică” , putem vorbi de transformarea bibliotecii scolare în bibliotecă publică (comunitară).

Biblioteca publică, poarta locală de acces la cunoaştere, asigură condiţiile necesare, de bază, pentru educaţia permanentă, formarea deprinderilor decizionale independente şi dezvoltarea culturală a individului şi grupurilor sociale.

Observații:

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI CLUJ NAPOCA

FACULTATEA DE ISTORIE SI FILOSOFIE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • De la Biblioteca Scolara la Biblioteca Publica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 503 cuvinte
Nr caractere:
21 051 caractere
Marime:
20.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Profesorului:
Vali Orga
Sus!