Coduri semiotice aplicabile mesajelor vizuale - parfum Escada - Desire Me

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Parfum ESCADA Desire me

Reclama pentru parfumul Escada – Desire me apare în reviste pentru femei care au deja un renume si un public tintă bine identificat. În acest caz reclama apare în revista ”INSTYLE” ce se adresează femeilor cu o pozitie socială înaltă, cărora le place să se inspire din viata vedetelor. Această reclamă se potriveste stilului revistei deoarece în prim plan este situată actita Olivia Wilde.

I. Codul morfologic:

Codul morfologic visează o analiză a mesajului în Z pornind din coltul din stînga sus si terminând în coltul din dreapta jos. Astfel în coltul din stânga sus al acestui print este situat parfumul si denumirea sa ”ESCADA Desire me” fapt ce evidentiază scopul print-ul ( de a face reclamă parfumului si dea face cunoscută denumirea acestuia), iar în partea dreaptă este imaginea unei femei care doreste să fie seducătoare, să fie dorită.

II. Codul iconic:

1. Mesajul denotatiei

Macheta Escada Desire me este construită cu ajutorul următoarelor elemente: în partea din stânga sus imaginea supradimensionată a parfumului, în continuare în partea de sus apare denumirea parfumul asa cum este scrisă si pe sticlută ”ESCADA Desire me”. În partea dreaptă este evidentiată o femeie.

Acest print este organizat în două planuri de profunzime: 1) imaginea , denumirea parfumului si femeia situată pe o canapea din piele elegantă; 2) pe fundal apar niste forme estompate ce reprezintă mai multe persoane ce par a participa la o petrece selectă.

Imaginea acestei femei a fost creată special pentru a evidentia cărui tip de femei se adresează acest parfum de la ESCADA, si anume femeilor puternice, invidiate si dorite de bărbatii din jurul lor.

2. Mesajul conotatiei

a) Cod pictural

Pentru a crea un echilibru vizual al unui print trebuie luate în considerare asezarea elementelor în pagină, dimensiunea, culoarea si conturul lor. Elemenetele vizuale sunt asezate în partea de sus a imaginii (sticla de parfum si denumirea sa) si în partea de jos (femeia asezată pe o canapea) pentru a crea acel echilibru vizual. De asemenea este utilizată o supradimensionare a sticlei de parfum si a denumirii sale pentru a-l scoate în evidentă.

Este utilizat principiul simplitătii si claritătii prin faptul că în partea de sus apare parfumul si doar denumirea sa, textul fiind unul simplu, usor de citit si de retinut.

Pentru a atrage atentia s-a utilizat constrastul de culori negru si auriu. Acest contrast este utilizat si pentru a scoate în evidentă culoarea sticlei de parfum. De asemenea culoarea negru apare si pe sticla de parfum. A fost utilizată în inscriptionarea denumirii acestuia ”Escada Desire me”.

Lumina utilizată este artificială şi este situată direct pe parfum şi pe femeie, adică pe elementele cele mai importante. Această lumină nu este difuză şi cade direct pe femeia din prim plan care are privirea orientată spre public, fapt ce măreşte gradul de implicare al destinatarului.

b) Cod cromatic

În realizarea acestui print s-au folosit predominant două culori , negru şi auriu, ce scot în evidenţă parfumul deoarece aceste culori apar pe sticlă (auriu este culoarea sticlei şi este scris cu negru denumirea sa, deasemenea capacul parfumului este negru cu o dungă aurie).

Punctele de interes ale machetei sunt sticla de parfum şi femeia, fapt evidenţiat prin culoarea rochiei care este de aceeaşi nuanţă cu cea a parfumului, si anume aurie.

Aceste culori s-au folosit predominant în primul rând, aşa cum am spus, datorită faptului că sunt culorile predominante ale parfumului, dar şi pentru faptul că negru în combinaţie cu auriu transmite eleganţă, rafinament, superioritate, clasă socială înaltă, etc.

Numele parfumului este scris cu alb şi auriu pentru a-l scoate în evidenţă pe fondul negru.

Culoarea auriu semnifică demnitate, onoare şi faimă. Este o culoare pozitivă şi deschisă, dar ce conferă distincţie. Această culoare transmite aceste calităţi şi simboluri atât parfumului cât şi femeii din print. Negrul este culoarea nopţii ce conferă formalism şi sofisticare. Această culoare scoate în evidenţă faptul că femeia se află la un eveniment desfăşurat noaptea, la petrecere, şi oferă sălii o notă sofisticată. Eleganţa acelui loc este pusă în evidenţă prin canapeaua de piele neagră pe care este aşezată femeia şi prin culoarea aurie a candelabrului din fundal.

Denumirea parfumului este scrisă cu alb deoarece această culoare semnifică puritate, suavitate, expansivitate. Astfel se scoate în evidenţă puritatea parfumului şi induce ideea că s-au folosit ingrediente naturale în realizarea acestuia. De asemenea se evidentiază faptul că acest parfum este nou, este o expansiune a gamei oferite de firmă.

c) Codul socio-cultural

Imaginea parfumului este asociată cu un cadru social distins, elegant, rafinat la fel cum este locul în care se petrece actiunea. Elementele de decor sunt putine la număr dar scot în evidentă faptul că femeia se află la o petrece selectă, elegantă mai ales prin canapeaua neagră de piele si prin candelabrul foarte mare si auriu. Deasemenea imaginea unei petreceri la care participă persoane dintr-o categorie socială înaltă este întărită prin vestimentatia personajelor ce apar pe fundal, si anume femeile care sunt îmbrăcate cu rochii de seară elegante.

Femeia din imagine este deasemnea îmbrăcată într-o rochie de seară elegantă, chiar si foarte îndrăzneată. Rochia scurtă si decolteul adânc al rochiei vor să creeze imaginea unei femei seducătoare, care îsi doreste ca bărbatii din acea încăpere să se simtă atrasi de ea, să o dorească după cum este si denumirea parfumului ”Desire me” = Doreste-mă.

Deasemenea contrastul creat dintre culoarea aurie a rochiei elegante si canapeaua neagră, în combinate cu privirea femeii denotă faptul că acest parfum se adresează unor femei singure, tinere, sigure pe ele, care stiu ce doresc de la bărbatii din jurul lor, si mai ales care doresc să cucerească nu să fie cucerite.

Toate aceste elemente încadrează parfumul în categoria celor sofisticate, elegante, cu un public tintă bine definit si mai ales scot în evidentă denumirea parfumului ”Desire me”.

Observații:

Universitatea ”Al. I. Cuza”

Master Marketing si comunicare în afaceri

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Coduri Semiotice Aplicabile Mesajelor Vizuale - Parfum Escada - Desire Me.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 736 cuvinte
Nr caractere:
8 927 caractere
Marime:
11.62KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Profesorului:
Petru Bejan
Sus!