Biblioteca viitorului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Motto: „Biblioteca viitorului necesita viziune, tehnologii, servicii, dar în primul rînd are nevoie de creativitatea oamenilor” Ph. B. Spies.

Discursurile asupra viitorului bibliotecii evoluează între două concluzii extreme. La un capăt al intervalului se situează cei care cred necondiţionat în rolul şi locul bibliotecii în societatea viitorului, iar la celălalt – susţinătorii ideii dispariţiei bibliotecii, fie ca instituţie, fie a formei ei tradiţionale, ca o consecinţă firească a profeţitei înlocuiri a cărţii tipărite de către cartea electronică. Aceştia din urmă sunt, în majoritate, fie indivizi care văd deja în Internet şi în celelalte noi medii de comunicare un panaceu pentru nevoile lor de informaţii, fie instituţii sau organizaţii concurente ale bibliotecii pe piaţa informaţiilor, care îşi bazează afirmaţiile pe popularitatea crescândă pe care o au în rândul utilizatorilor.

Atunci când abordează tema viitorului bibliotecii, bibliotecarii români se apropie de prima extremă. A crede în viitorul profesiei tale este firesc, iar optimismul – de rigoare. Din păcate, acest optimism nu este susţinut întotdeauna printr-o argumentaţie coerentă, printr-o analiză riguroasă şi, de multe ori, este doar aparent, mascând atitudini conservatoare, teama de schimbare. Luările de poziţie sunt pasionale, metaforele abundă, este cultivată o imagine idilică a bibliotecii şi bibliotecarului. O analiză a articolelor pe această temă publicate în (puţinele) reviste de specialitate de la noi este edificatoare în acest sens.

În realitate, fondul dezbaterilor este – ar trebui să fie – altul. Viitorul bibliotecii depinde, desigur, de factori sociali, economici sau de altă natură pe care nu îi controlează, dar depinde, cel puţin în aceeaşi măsură, şi de capacitatea ei de a se adapta la evoluţia rapidă a societăţii, la schimbările pe care progresul tehnologic le produce în toate domeniile de activitate. Biblioteca nu se poate închide în sine, mimând adaptarea sau, mai rău, respingând-o aprioric. Soarta ei depinde de modul în care răspunde provocărilor vremii.

Observații:

Referat, domeniul biblioteconomie,asistenta informationala si arhivistica,

UNIVERSITATEA DE STAT DIN CHISINAU

FACULTATEA DE JURNALISTICA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biblioteca Viitorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 294 cuvinte
Nr caractere:
6 967 caractere
Marime:
32.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Profesorului:
Zavtur Natalia
Sus!