Biblioteca Publică - Instituție Comunitară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Probleme generale

În epoca informației, totul se desfășoară într-un ritm nemaiîntîlnit vreodată. Bibliotecile, instituții prin tradiție conservatoare, sunt și ele supuse unei presiuni sociale și culturale intense, cu consecințe imprevizibile asupra profesiei însăși, precum și asupra instituției bibliotecare.

Toată lumea este astăzi de acord că biblioteca actuală oferă servicii fizice și servicii virtuale.

Biblioteca publică caracterizată prin colecții enciclopedice și categorii extrem de diverse de cititori încearcă și ea să răspundă dezideratelor actuale. Conform celor mai avizați specialiști, biblioteca publică contemporană trebuie să îndeplinească astăzi următoarele deziderate:

− să pună la dispoziția cititorilor documente cultural și de informare actualizate, sub diferite formate, astfel organizate încît accesul la ele să fie foarte rapid;

– să dispună de personal profesional;

– să dispună de programe informatizate care să răspundă normelor internaționale;

– să fie conectată la rețele naționale și internaționale de informare.

Rolul său tradițional ca instituție de cultură și de educație nu va dispărea, ci va fi extins prin serviciile moderne de informare și de

consiliere.

2. Definiția bibliotecii publice

Bibilotecile publice sunt un fenomen mondial. Ele se regăsesc în diverse societăți, culturi și la diverse etape de dezvoltare. Prin urmare, biblioteca publică reprezintă ”poarta locală” deschisă spre cunoaștere, asigură o condiție de bază pentru educația permanentă, luarea independentă de decizii și dezvoltarea culturală a individului și a grupurilor sociale. Deși varietatea contextelor în care acestea activează determină inevitabil diferența la nivelul serviciilor oferite și al modului de prestare a acestora, bibliotecile publice au caracteristici comune ce pot fi definite după cum urmează:

Biblioteca publică este o organizație constituită, susținută și finanțată de comunitate, fie prin autoritățile locale, regionale sau naționale, fie prin alte forme de organizare comunitară. Ea oferă acces spre cunoaștere, informație sau opere ale creației prin intermediul unui șir de resurse și servicii și este în mod egal disponibilă tuturor membrilor comunității, indiferent de rasă, naționalitate, vîrstă, sex, confesiune, limbă, condiție fizică sau mintală, statut economic, loc de muncă, nivel de studii.

De asemenea trebuie asigurate servicii și materiale speciale, pentru acei utilizatori care, din diferite motive, nu se pot folosi de serviciile și materialele obișnuite, cum ar fi minoritățile lingvistice, persoanele dezavantajate fizic sau cele din spitale și închisori. Toate grupele de vîrstă trebuie să găsească materialul relevant pentru nevoile lor. Colecțiile și serviciile trebuie să includă toate tipurile de purtători de informație, tehnologii moderne precum și materiale tradiționale. Ele trebuie să prezinte un grad înalt de calitate și relevanțăpentru nevoile și condițiile locale. Materialele trebuie să reflecte tendințele curente și evoluția societății precum și memoria străduințelor și imaginației umane.

Bibliografie:

Magazin bibliologic. – 1995. – Nr.3 – 4.- P.7-8

Regneală, Mircea. Studii de biblioteconomie. – Constanţa: EX-PONTO, 2001. – 388 p.

Stoica, Ion. Criza în structurile infodocumentare. Sensuri şi semnificaţii. – Constanţa: EX PONTO, 2001. – 220 p.

Costiuc, Tatiana. Reconsiderarea modelului de bibliotecă publică într – o în schimbare // Magazin bibliologic.-2001.-Nr.4.-P.41-43

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Biblioteca Publica - Institutie Comunitara.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 648 cuvinte
Nr caractere:
14 401 caractere
Marime:
31.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Sus!