Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
2. Obiectiv
3. Scopurile unui program anti-fumat
4. Masuri de combatere și prevenire
5. Concluzii

Extras din referat:

1 . Introducere

Tutunul este original din Mexic, unde în secolul al VI – lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Indienii numeau planta “ tobacoo” şi o foloseau la diferite ritualuri magice, fumând- o în pipe special confecţionate. În 1560 a fost introdus în Europa de către spanioli şi s-a răspândit foarte repede, începând cu Franţa. În 1735, botanistul suedez Linne denumea tutunul “ Nicotian Tabacum”, denumire care vine de la cel ce l-a răspândit în Europa, Jean Nicot. În Europa, obiceiul de a fuma a început după cel de-al doilea război mondial, cunoscând însă o răspândire rapidă în întreaga lume.

Tutunul are efecte deosebit de nocive asupra organismului, generând grave dezechilibre funcționale şi biologice .

Monoxidul de carbon este un gaz toxic, unul dintre cele mai periculoase componente ale fumului de țigară și este prezent în aerul inhalat de toți fumătorii care îl generează prin tragerea din țigară, trabuc sau pipă. Nefumătorii pot inhala, de asemenea, monoxid de carbon în spații închise frecventate de fumători. Cel mai afectat este sângele, pentru ca acesta produce asfixierea organismului din cauza reducerii oxigenului.

De asemenea, sunt afectate vasele de sânge, reducându-se capacitatea lor de a se dilata, risc de formare a cheagurilor de sânge. Monoxidul de carbon reduce funcția inimii și afectează fătul, caruia îi este afectată dezvoltarea din cauza lipsei de oxigen. În mod normal, în aerul înconjurător ar trebui ca limita maximă admisă de monoxid de carbon să fie de 8,5.

Deși rolul nefast al fumatului de ţigară se cunoaște de multă vreme, deși cercetările ştiinţifice au demonstrat din ce în ce mai convingător impactul tutunului cu o gamă tot mai largă de afecţiuni, numărul fumătorilor și al producției de ţigări se menţine în cele mai multe țări la un nivel incredibil de ridicat.

În majoritatea ţărilor europene peste 50% dintre bărbații adulți fumează în medie 15 ţigări pe zi. În timp ce în rândul bărbaților se semnalează o tendință procentuală de scădere a fumătorilor, numărul femeilor fumătoare sporește an de an. Statisticile atestă că femeile devin din ce în ce mai mult victimele cancerului de plamăni și ale bolilor coronariene în legatură directă cu consumul sporit de țigări.

2. Obiectiv

„Calitatea vieţii” este un concept multidimensional ce tratează aspecte care ţin de contextul în care o persoană trăieşte, plecând de la condiţiile de viaţă obiective, bunăstarea subiectivă, până la percepţiile referitoare la societate.

Zilnic ne confruntam cu un fenomen – fumatul – negativ din doua puncte de vedere: pe de o parte, ne regasim intr-un loc public inconjurati de un “nor de fum” ce ne agreseaza simturile, iar pe de alta parte ne punem constant intrebarea: de ce aceste persoane desfasoara acest comportament recunoscut ca fiind nociv?

Cauzele fumatului

Toţi fumătorii participanţi declară că sunt conştienţi că îşi fac singuri rău însă în acelaşi timp le place să fumeze. Părerea respondenţilor (fumători sau nefumători) cu privire la fumat a fost că este un lucru nociv datorită efectelor sale asupra sănătaţii şi că este „cea mai proastă alegere pe care poţi să o faci la un moment dat” (Andreea), deoarece „de la un fum” ajungi la dependenţă şi ulterior este „foarte greu să te laşi” (Andreea).

Exista diferite motive pentru care o persoana fumeaza sau ia decizia de a se apuca de fumat. Printre acestia: stresul, supararea, placerea de a fuma atunci cand bei o cafea sau poate simpla socializare sau anturajul. Indiferent de motivele pe care fiecare le invoca pentru viciul sau, cert este ca a te lasa de fumat este una dintre activitatile cel mai greu de indeplinit deoarece avem de-a face cu un drog. Medicatia moderna de asistare a fumatorului este de un real ajutor in procesul renuntarii la fumat, stiindu-se ca vointa nu functioneaza decat in 3-5% din cazuri.

În general, motivele tinerilor cu vârsta până în 24 de ani pentru care au devenit fumători sunt: „anturajul, discoteca, prietenii” , „curiozitatea” sau „presiunea din partea colegilor”. Alţi tineri au afirmat că s-au apucat de fumat „de plăcere” sau din cauza problemelor familiale – decesul unuia dintre părinţi (Andreea). Cei mai mulţi fumători au început să fumeze de la vârste mici, „din liceu” (Mihai), “clasa a noua, a zecea” (Cristina). Pentru tineri, “în liceu, fumătorul este perceput ca un şmecher şi nefumătorul ca un tocilar, la facultate, nefumătorul este un om cu principii pe care şi le respectă” (Andreea). Un alt factor care îi influenţează pe tineri sunt vedetele: “dacă văd o vedetă că fumează, de ce nu aş fuma şi eu” (Cristina); în aceste condiţii, “fumatul e cool, mi se pare grozav” (Tamara).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anti Fumat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 333 cuvinte
Nr caractere:
11 399 caractere
Marime:
16.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științele Comunicării
Predat:
la facultate
Materie:
Științele Comunicării
Profesorului:
Popa Vasilica
Sus!