Uniunea Europeană și cetățenii săi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

- Participarea și reprezentarea

- Creșterea răspunderii

- Participarea și reprezentarea

Pentru ca Europa să fie a „oamenilor” este important ca cetățenii europeni să aibă un cuvânt de spus în procesul decizional, să simtă că pot avea un impact real asupra evoluției UE. În acest fel, cetățenii statelor membre pot conștientiza că aparțin unei entități extinse, unei comunități europene. Europenii trebuie încurajați să ia la fel de în serios UE cum își iau propriile guverne naționale. În prezent, aceștia au trei mijloace prin care pot influența deciziile politice europene: votând în alegerile europene, participând la referendumuri și sprijinind activitatea grupuriolor de interese. Voi prezenta pe scurt aceste mijloace.

Alegerile europene

Se organizează o dată la cinci ani încă din 1979, pentru alegerea reprezentanților din Parlamentul European, oferindu-le europenilor oportunitatea de a-i decide structura. Din păcate, prezența la vot pentru alegerile Parlamentului European este destul de redusă, lucru care diminuează influența politică și credibilitatea acestuia. Există numeroase explicații pentru această situație, cea mai convingătoare fiind aceea că alegătorii dau prioritate alegerilor naționale, considerând alegerile europene ca fiind secundare, majoritatea europenilor fiind foarte puțin informați cu privire la rolul Parlamentului European. Există și alte explicații precum: caracterul de noutate al alegerilor, mass-media acordă puțină importanță alegerilor europene, majoritatea alegătorilor nu știu că membrii Parlamentului sunt aleși, etc.

Referendumurile

Acestea permit alegătorilor europeni să-și exprime opiniile asupra unor subiecte restrânse, dar importante. Referendumurile sunt folosite de regulă pentru a se afla opiniile de ansamblu despre UE și mai puțin cele privind chestiuni concrete. Majoritatea acestora se referă la doua problematici principale: dacă să se alăture sau nu Uniunii Europene sau dacă să accepte sau nu un nou tratat.

Grupurile de interese

Sau organizațiile non-guvernamentale promovează interesele comune ale unor grupuri de oameni din mai multe state membre, ale căror opinii au un rol important în politica și legile UE. Multe dintre acestea sunt prelungiri ale unor grupuri naționale deja existente, altele au fost înființate în mod special pentru a răspunde unor probleme europene. Activitatea grupurilor de interese s-a dezvoltat în paralel cu dezvoltarea puterii și influenței instituțiilor UE. Acestea s-au axat adesea pe direcționarea UE spre noi rute. De-a lungul timpului, cele mai active au fost grupurile de afaceri și cele sindicale deoarece procesul integrării a depins multă vreme de aspecte economice. Există atât corporații reprezentate la Bruxelles, cât și grupuri care reprezintă forța de muncă, precum Confederația Sindicală Europeană, interesele profesionale sau interesele publice (mediul, protecția consumatorului). Activitățile grupurilor de interese au contribuit la compensarea deficitului democratic prin furnizarea către europeni a unor canale în afara structurii formale a instituțiilor UE.

- Creșterea răspunderii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Uniunea Europeana si cetatenii sai.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
825 cuvinte
Nr caractere:
4 385 caractere
Marime:
13.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!